Ευρωπρωταθλητές στην απαισιοδοξία

Oι εννέα στους δέκα Ελληνες και κατά μέσον όρο οι επτά στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν λίγο ως πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το ποσοστό των ανησυχούντων στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ. Ειδικότερα, στο ερώτημα «πώς κρίνετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα σας;» το 48% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά ότι η οικονομική κατάσταση είναι «πολύ κακή», το 42% απαντά «μάλλον κακή» και μόνο το 10% «καλή».

Oι εννέα στους δέκα Ελληνες και κατά μέσον όρο οι επτά στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν λίγο ως πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το ποσοστό των ανησυχούντων στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «πώς κρίνετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα σας;» το 48% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά ότι η οικονομική κατάσταση είναι «πολύ κακή», το 42% απαντά «μάλλον κακή» και μόνο το 10% «καλή». Σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός αυτών που περιμένουν επιδείνωση αυξήθηκε κατά 14%. Στην ΕΕ των 27 χωρώνμελών το 46% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι η οικονομία στη χώρα του είναι «μάλλον κακή», το 27% «μάλλον καλή», το 23% «πολύ κακή» και το 2% «πολύ καλή». Σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία της χώρας τους τον επόμενο χρόνο, το 51% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη, το 29% αναμένει στασιμότητα, ενώ το 15% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 66% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, το 26% στασιμότητα και το 7% βελτίωση. Σε ό,τι αφορά την πορεία της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες στην ΕΕ των «27» επιδείνωση αναμένει το 53%, στασιμότητα το 29% και βελτίωση το 13%. Οι Ελληνες αναμένουν επιδείνωση της απασχόλησης κατά 64%, στασιμότητα κατά 30% και βελτίωση κατά 6%. Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό των Ελλήνων που προβλέπει μείωση της ανεργίας αυξήθηκε κατά 8%.

Αναφορικά με το «τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα στη ζωή σας τους επόμενους 12 μήνες», οι μισοί Ευρωπαίοι (51%), αλλά και οι μισοί Ελληνες (50%) δηλώνουν ότι προσδοκούν στασιμότητα. Ειδικότερα, αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη ζωή τους τους επόμενους δώδεκα μήνες εμφανίζονται το 24% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων και το 28% των ερωτηθέντων Ελλήνων, ενώ επιδείνωση αναμένει το 22% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων και των ερωτηθέντων Ελλήνων.

Στο ερώτημα «σε γενικές γραμμές θεωρείτε ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στη χώρα σας;» το 69% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά πως αναμένει επιδείνωση (έναντι 49% στην ΕΕ των «27») και το 18% βελτίωση (έναντι 28% στην ΕΕ των «27»). Οσον αφορά το αν τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στην ΕΕ, το 42% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση (έναντι 34% στην ΕΕ) και το 37% βελτίωση (έναντι 35% στην ΕΕ).

Τέλος, στο ερώτημα «η χώρα σας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ;» θετικά απαντά το 70% των ερωτηθέντων Ελλήνων, έναντι 56% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Περισσότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Ιρλανδοί (79%), οι Εσθονοί (78%), οι Σλοβάκοι (76%), οι Δανοί και οι Ολλανδοί (76%). Μάλλον δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ εμφανίζονται οι Αγγλοι και οι Ούγγροι (το ποσοστό των ικανοποιημένων ανέρχεται σε 39%), οι Ιταλοί (41%) και οι Κύπριοι (43%).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.