Πέφτουν οι ιατρικοί μύθοι των εορτών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αν τα παιδιά σας τεθούν... εκτός ελέγχου αυτές τις γιορτές, μην κατηγορήσετε για την υπερκινητικότητά τους τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης. Μην αποδώσετε επίσης τα επιπλέον κιλά που πιθανώς θα πάρετε στο ότι τρώτε αργά τις νύχτες κατά τη διάρκεια των γιορτινών δείπνων. Και αν την επόμενη ημέρα του γλεντιού πιστέψετε ότι μια ασπιρίνη θα βάλει φρένο στο hangover, κάνετε λάθος. Δύο ερευνητές με δημοσίευσή τους στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal» καταρρίπτουν ορισμένους κοινούς ιατρικούς μύθους που έχουν συνδεθεί με την περίοδο των εορτών, σημειώνοντας ότι δεν έχουν επιστημονική βάση.

ΛΟΝΔΙΝΟ.

Αν τα παιδιά σας τεθούν… εκτός ελέγχου αυτές τις γιορτές, μην κατηγορήσετε για την υπερκινητικότητά τους τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης. Μην αποδώσετε επίσης τα επιπλέον κιλά που πιθανώς θα πάρετε στο ότι τρώτε αργά τις νύχτες κατά τη διάρκεια των γιορτινών δείπνων. Και αν την επόμενη ημέρα του γλεντιού πιστέψετε ότι μια ασπιρίνη θα βάλει φρένο στο hangover, κάνετε λάθος. Δύο ερευνητές με δημοσίευσή τους στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal» καταρρίπτουν ορισμένους κοινούς ιατρικούς μύθους που έχουν συνδεθεί με την περίοδο των εορτών, σημειώνοντας ότι δεν έχουν επιστημονική βάση.

Οι Ρέιτσελ Βρίμαν και Ααρον Κάρολ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ινδιάνας «σάρωσαν» προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, καθώς και τις πληροφορίες που δίνει το Ιnternet σχετικά με πεποιθήσεις που αφορούν τις γιορτές και την υγεία μας. Διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά που πιστεύουμε δεν ισχύουν.

Για παράδειγμα, πολλοί γονείς θεωρούν ότι η ζάχαρη που παίρνουν τα παιδιά από τα γλυκά, τις σοκολάτες και άλλες πηγές- δεδομένου μάλιστα ότι η κατανάλωση ζάχαρης είναι αυξημένη αυτή την περίοδο- είναι «ένοχη» για την υπερκινητικότητά τους. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο μύθος της ζάχαρης και της υπερκινητικότητας βρίσκεται μάλλον μόνο στο μυαλό των γονέων. «Μελέτες έδειξαν ότι όταν οι γονείς πίστευαν πως τα παιδιά τους έπιναν ένα ζαχαρούχο ρόφημα,ακόμη και στις περιπτώσεις που το ρόφημα δεν περιείχε ζάχαρη, έκριναν τη συμπεριφορά τους ως πιο ατίθαση. Ουσιαστικά όμως η διαφορά αυτή βρισκόταν μόνο στο μυαλό των ενηλίκων».

Αλλος ένας μύθος αφορά το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φυτό ποϊνσέτια ή αλεξανδρινό. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι τοξικό, ωστόσο ανάλυση που διεξήχθη από την Αμερικανική Ενωση Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων και αφορούσε εκατοντάδες περιπτώσεις ατόμων που είχαν καταπιεί φύλλα του φυτού, έδειξε ότι κανένα εξ αυτών δεν υπέστη σοβαρή βλάβη ούτε χρειάστηκε ιατρική βοήθεια.

Μύθος αποδεικνύεται και η πεποίθηση σχετικά με το ότι ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει όταν τρώμε αργά το βράδυ, όπως συμβαίνει συχνά στα εορταστικά δείπνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ινδιάνα, τα άτομα με περιττά κιλά δεν τρώνε μόνο το βράδυ αλλά ολόκληρη την ημέρα και το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός θερμίδων που καταναλώνουν, οποτεδήποτε και αν τις καταναλώνουν μέσα στην ημέρα.

Πολλά και διαφορετικά «γιατροσόφια» εμφανίζονται στο Ιnternet για την αντιμετώπιση του hangover: από ασπιρίνες ως μπανάνες. Ολα αυτά δεν έχουν πάντως επιστημονική βάση, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές. Οι επιστήμονες γράφουν ότι μια συστηματική ανασκόπηση δοκιμών σχετικά με την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του hangover έδειξε ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές «συνταγές» ούτε στο πλαίσιο της συμβατικής ούτε στο πλαίσιο της εναλλακτικής ιατρικής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.