Στη μέγκενη της ύφεσης

Καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα της μακροχρόνιας τάσης ούτε το 2011, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι και η Ελλάδα φλερτάρει με την ύφεσηή, για τους πιο αισιόδοξους, με την ισχνή ανάπτυξη. Με την ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση, περιοχή όπου κατευθύνεται πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών, και τη «Νέα Ευρώπη», όπου κατευθύνεται το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών, να απογοητεύει, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα γίνεται πλέον εμφανής. Οι προοπτικές των δύο πυλώνων της ελληνικής οικονομίας του τουρισμού και της ναυτιλίας είναι επίσης απαισιόδοξες.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα της μακροχρόνιας τάσης ούτε το 2011, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι και η Ελλάδα φλερτάρει με την ύφεσηή, για τους πιο αισιόδοξους, με την ισχνή ανάπτυξη. Με την ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση, περιοχή όπου κατευθύνεται πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών, και τη «Νέα Ευρώπη», όπου κατευθύνεται το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών, να απογοητεύει, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα γίνεται πλέον εμφανής.

Οι προοπτικές των δύο πυλώνων της ελληνικής οικονομίας του τουρισμού και της ναυτιλίας είναι επίσης απαισιόδοξες. Οι πέντε χώρες που τροφοδοτούν την ελληνική τουριστική αγορά με πάνω από το 50% των τουριστών (Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία) βρίσκονται εξάλλου στο «κόκκινο», ενώ οι ακυρώσεις και ο φθίνων όγκος των νέων παραγγελιών προλέγουν εξασθένηση της ναυλαγοράς.

Η πιστωτική επέκταση υποχωρεί ραγδαία, το κόστος χρηματοδότη- σης αυξάνει, η εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση υποχωρούν, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται, η ανεργία ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα και η κτηματαγορά περνούν δύσκολες ώρες. Οι εξαγωγικοί κλάδοι της μεταποίησης με έκθεση στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται επίσης να υποστούν τις συνέπειες της ύφεσης. Η γραφειοκρατία, η παραοικονομία, η διαφθορά και η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης αποτελούν τροχοπέδη, ενώ η έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών και οι απερίσκεπτες δαπάνες προβληματίζουν την ώρα που η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της. Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας εξάλλου, όπως απεικονίζεται και από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι ίσως το βαθύτερο πρόβλημα.

Ετσι, ενώ δουλεύουμε περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους, η παραγωγικότητα ανά μονάδα εργασίας στη χώρα μας αποτελεί το 70% αυτής της ευρωζώνης. Καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αναμένεται από τους οικονομολόγους να εκτοξευθούν στο 4,5%-5,5% του ΑΕΠ και στο 104%-105% του ΑΕΠ αντιστοίχως, η ελληνική οικονομία εξαρτάται δραματικά και από την εξωτερική χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι, αν η ΕΚΤ δεν πάρει αντίστοιχα μέτρα με τη Fed αγοράζοντας και ομόλογα, το κόστος δανεισμού της χώρας μας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, περιορίζοντας και τα περιθώρια των όποιων κυβερνητικών αντιδράσεων.

mantik@dolnet.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.