Oι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δανειοδότηση από τις τράπεζες προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ευνοϊκούς όρους δημιούργησαν προσδοκία στην αγορά. Δυστυχώς αμέσως διαψεύσθηκαν από την πραγματική αγορά και ιδιαίτερα από τις ίδιες τις τράπεζες.
Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή και την υπογραφή σύμβασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) με τις περισσότερες και μετά τα ολοσέλιδα διαφημιστικά των εφημερίδων και τα αντίστοιχα των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, με τα οποία η κυβέρνηση προβάλλει τα μέτρα και τα πλεονεκτήματα του νόμου που στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις, τη ρευστότητά τους και την αναπτυξιακή πορεία τους, τα μηνύματα από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι αρνητικά.
Ηδη σε σχετικές εγκυκλίους που κυκλοφόρησαν οι τράπεζες προς τα καταστήματα τονίζονται οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, γι΄ αυτό τα δάνεια πρέπει να χορηγούνται με προσοχή- ύστερα από πολύ προσεκτική εξέταση των αιτημάτων και με πολλή φειδώ. Αυτή η θέση των τραπεζών εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο από κάθε τράπεζα, όπως π.χ.:
– «Καλύτερα να πάτε σε άλλη τράπεζα», «ακόμη δεν δεχόμαστε αιτήματα».
Ακόμη, άλλη τράπεζα συγκεντρώνει αιτήματα δανειοδότησης και τα απορρίπτει, ενώ ορισμένες τα απορρίπτουν διότι η επιχείρηση έχει υψηλό δανεισμό. Αποτέλεσμα, ελάχιστος αριθμός επιχειρήσεων που δικαιούνται δάνεια βάσει των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος να δανειοδοτείται.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες διατυπώνουν επιφυλάξεις ή αρνούνται τη δανειοδότηση, ισχυριζόμενες ότι επειδή δεν υπάρχει προηγούμενη έγκριση της δανειοδότησης από το ΤΕΜΠΜΕ, θα σπεύσουν και πολλοί να δανειοδοτηθούν χωρίς ίσως να έχουν την ανάγκη αυτής της στήριξης και άλλοι ίσως τοποθετήσουν το άτοκο προϊόν της δανειοδότησης για κεφάλαιο κίνησης σε επαναλαμβανόμενες προθεσμιακές καταθέσεις προς απόκτηση άμεσου οφέλους και όχι υπέρ της ενίσχυσης της ρευστότητας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το «πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας» να μην εξυπηρετεί τους στόχους για τους οποίους εγκρίθηκε από τη Βουλή. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν εικόνα από την πρώτη αυτή περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και, το κυριότερο, αν προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ρυθμίσεις, διευκρινίσεις, μέτρα, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις των τραπεζών και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων και φυσικά η ουσιαστική αξιοποίηση της ρευστότητας και η ενίσχυση της απασχόλησης.
Ο κ. Χρ. Βερελής είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ, πρώην υπουργός.