Πανικόβλητη είναι πλέον η φυγή των κεφαλαίων από το δολάριο και τη στερλίνα. Η προχθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μηδενίσει ουσιαστικά το κόστος δανεισμού στην Αμερική- τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο μηδέν έως 0,25% από προχθές- και οι εκτιμήσεις ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν πυροδοτήσει το ξεπούλημα του αμερικανικού και του βρετανικού νομίσματος. Το δολάριο κατρακύλησε έναντι του ευρώ στα 1,4437 δολάρια και έναντι του γεν βούτηξε στα 87,14 γεν. Η στερλίνα σημείωσε νέα πτώση ρεκόρ έναντι του ευρώ στις 93,27 πένες και έπεσε ακόμη και έναντι του δολαρίου.
Ακόμη και η ευφορία που δημιούργησαν στη Wall Street τα μηδενικά επίπεδα στα οποία έριξε τα αμερικανικά επιτόκια η Fed δεν κράτησε ούτε ένα 24ωρο. Οι νέες δραματικές τριμηνιαίες ζημιές (2,2 δισ. δολάρια) τις οποίες ανακοίνωσε η Μorgan Stanley θύμισαν και πάλι στους επενδυτές ότι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα συνεχίζει να επιδεινώνεται παρά τις απέλπιδες και ανορθόδοξες κινήσεις της Fed. Η Wall Street έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατηθεί σε θετικό πρόσημο, ενώ τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Αλλά και όσα έκλεισαν με θετικό πρόσημο ήταν οριακά τα κέρδη τους. Είναι τέτοιος ο φόβος των επενδυτών για το τι τους ξημερώνει αύριο, ώστε ακόμη και η μείωση ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου τους άφησε αδιάφορους. Η προθεσμιακή τιμή του αργού έπεσε από τα 45,50 δολάρια το βαρέλι έως τα 41 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Η κρίση που σαρώνει τη στερλίνα δεν είναι πρόσφατη καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Βρετανία οδηγείται σε μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση από αυτήν που προβλεπόταν. Ειδικότερα, τα χθεσινά στοιχεία ήταν πολύ αρνητικά καθώς έδειξαν ότι οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και έφθασαν στο 1,07 εκατ. για πρώτη φορά από το 2001, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Κατόπιν αυτών των στοιχείων, η πιθανότητα τα επιτόκια της στερλίνας να οδηγηθούν σε μηδενικά επίπεδα και το ενδεχόμενο η οικονομία της Βρετανίας να συρρικνωθεί κατά 2% τον επόμενο χρόνο έχουν πυροδοτήσει την πανικόβλητη φυγή των επενδυτών από τη στερλίνα ιδιαίτερα προς το ευρώ.
Επίσης τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για τη μεγάλη μείωση κατά 1%, από το 3% στο 2%, την προπερασμένη Πέμπτη. Ενώ και η οικονομία της ευρωζώνης έχει πέσει σε ύφεση, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας φαίνονται οξύτερα. Είναι τόσο αρνητικά όλα τα στοιχεία, από τις λιανικές πωλήσεις και την ανεργία ως την επιχειρηματική, βιομηχανική και κατασκευαστική δραστηριότητα, ώστε η βρετανική οικονομία να δείχνει ότι έπεσε από τον γκρεμό. Το Νational Ιnstitute of Εconomic and Social Research, ένα έγκυρο ανεξάρτητο think tank, εκτιμά ότι το ΑΕΠ μειώθηκε 1% το τέταρτο τρίμηνο.
Στην Ιαπωνία η οικονομική κατάσταση είναι επίσης δραματική. Η ιαπωνική οικονομία έχει πέσει σε βαθιά ύφεση και φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον αποπληθωρισμό. Ωστόσο το γεν ανατιμάται τόσο από τον επαναπατρισμό των ιαπωνικών κεφαλαίων όσο και από τη δική του ελκυστικότητα ως νομίσματος ασφαλούς καταφυγίου, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκιά του είναι στο 0,30%, στα χαμηλότερα επίπεδα οιασδήποτε μεγάλης οικονομίας. Η ισχύς του γεν όμως είναι ήδη σε επίπεδα που θα προκαλέσουν πόνο στους ιάπωνες βιομηχάνους.