Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία των αυτοκινητοβιομηχανιών

Σκέψεις για μία «ελεγχόμενη χρεοκοπία» των αυτοκινητοβιομηχανιών υπάρχουν στην απερχόμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη σωτηρία των μεγάλων εταιρειών του κλάδου πιέζουν ασφυκτικά. Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το τί θα πράξει.

Σκέψεις για μία «ελεγχόμενη χρεοκοπία» των αυτοκινητοβιομηχανιών υπάρχουν στην απερχόμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη σωτηρία των μεγάλων εταιρειών του κλάδου πιέζουν ασφυκτικά.

«Ανησυχώ για μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και τί αποτελέσματα θα έχει στην ψυχολογία και στις αγορές», υπογράμμισε σε ομιλία του ο Τζορτζ Μπους.

Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το τί θα πράξει με την εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι παρέμβασης υπέρ των εταιρειών.

Υπάρχει η πιθανότητα να δοθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια που θα ενταχτούν στο πακέτο σωτηρίας της Γουόλ Στριτ που φτάνει σε ύψος τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει αντίθετοι σε αυτήν την προοπτική.

Σημειώνεται ότι η Γερουσία απέρριψε το σχέδιο στήριξης για την έκτακτη χρηματοδότηση του κλάδου με 14 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, με το τέλος της θητείας του στις 20 Ιανουαρίου να πλησιάζει, ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι δεν θέλει να αφήσει πίσω του «μία μεγάλη καταστροφή» για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο πρόεδρος δεν θα επιτρέψει μία ανεξέλεγκτη κατάρρευση των εταιρειών», δήλωσε και η εκπρόσωπος του Λευκού οίκου, Ντέινα Περίνο που διευκρίνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλούνταν χάος στο οικονομικό σύστημα.

«Υπάρχει ένας ελεγχόμενος τρόπος να γίνουν οι χρεοκοπίες», πρόσθεσε, «που θα μας δώσει ένα είδος ομαλής προσγείωσης». Σχετικές συνομιλίες ήδη διεξάγονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που θα υπογράψουν τελικά την συμφωνία για την πτώχευση, όπως είναι τα συνδικάτα και οι μέτοχοι.

Προειδοποιεί πάντως ο Λευκός Οίκος ότι όπως και αν εξελιχτούν τα πράγματα, «όλοι οι εμπλεκόμενοι θα χρειαστεί να πάρουν σκληρές αποφάσεις».

Την ίδια ώρα η General Motors αρνείται τις πληροφορίες του Τύπου ότι διεξάγει συνομιλίες με την Chrysler για την συγχώνευσή τους.

Kαι οι δύο εταιρείες, όπως και η Ford, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Έχουν ζητήσει τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά οι σχετικοί νόμοι συναντούν την αντίδραση μεγάλου μέρους των μελών του Κογκρέσου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.