Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθούν οι αξίες γης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας, εκτιμούν οι ειδικοί, με την εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εκδοθεί η σχετική γνωμοδότηση. Οπως αναφέρουν το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και ο Σύλλογος Χωροτακτών, το χωροταξικό για τον Τουρισμό περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν την εκτός σχεδίου δόμηση για παραθεριστική κατοικία με αρτιότητες οικοπέδων μικρότερες από αυτές που ορίζει η πολεοδομική νομοθεσία, ενώ εισάγει τη δυνατότητα κατασκευής πολυκατοικιών σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, κάτι που απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ρυθμίσεις που εισάγονται και τροποποιούν την πολεοδομική νομοθεσία ερμηνεύεται ότι θα συμβάλουν στην έξαρση της δόμησης, ως εκ τούτου θα αυξηθούν οι αξίες γης στις εκτός σχεδίου περιοχές και παράλληλα θα αυξηθεί η δόμηση, ενώ η κατεύθυνση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι να περιοριστεί και σταδιακά να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Τα επίμαχα άρθρα 9 και 10 του χωροταξικού για τον τουρισμό, που τροποποιούν την πολεοδομική νομοθεσία, ζητείται να αποσυρθούν και να συζητηθούν εκ νέου, καθώς εκτιμάται ότι αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στην παραγωγή παραθεριστικών κατοικιών και το τελικό προϊόν όλα δείχνουν ότι θα είναι ακριβότερο από το εξοχικό που κτίζει μόνος του ο κάθε πολίτης.
Ειδικότερα το ΤΕΕ εκτιμά ότι το χωροταξικό για τον Τουρισμό δίνει μεγαλύτερο βάρος στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στη μεγέθυνση του τουρισμού, παρά στην ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής οργάνωσης.
Η έμφαση στις νέες μορφές τουρισμού κρίνεται από το ΤΕΕ ως θετικό στοιχείο, ωστόσο απουσιάζει εκείνη η συγκεκριμένη παρέμβαση που θα αποσκοπούσε στην εξυγίανση των ήδη ανεπτυγμένων περιοχών. Είναι ενδεικτικό ότι για τις «τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές» πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια του κορεσμού (π.χ. ακτές βόρειας Κρήτης, Ρόδος), ενώ αντιθέτως προωθείται η ανάληψη δράσεων για την αύξηση της χωρητικότητας με κατασκευή νέων καταλυμάτων.
Παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πλαίσιο τίθενται ορισμένες προβλέψεις, δεν προωθείται με συστηματικό τρόπο ο αναγκαίος δραστικός περιορισμός της διάχυτης εκτός σχεδίου δόμησης, που ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού ως σήμερα.
«Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με αντικείμενο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό ευνοεί την ασύδοτη εργολαβική οικοδομική δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντάς την ως δραστηριότητα παροχής τουριστικών υπηρεσιών» εκτιμά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών- Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), ο οποίος ζητεί την απόσυρση του πλαισίου.