Η «ζαρντινιέρα» έξω… με αναστολή

Στα «μαλακά» έπεσαν οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του 26χρονου κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη. Χθες το πρωί το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών τρεις αστυφύλακες και έναν αρχιφύλακα για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κρίνοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς του επεισοδίου. Επιπλέον, στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έργω εξύβρισης.

Στα «μαλακά» έπεσαν οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του 26χρονου κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη. Χθες το πρωί το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών τρεις αστυφύλακες και έναν αρχιφύλακα για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κρίνοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς του επεισοδίου. Επιπλέον, στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έργω εξύβρισης. Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες αντί 5 ευρώ την ημέρα. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, σε δύο αστυφύλακες, έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και στον πρώην διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την πράξη της απλής συνέργειας στην επικίνδυνη σωματική βλάβη. Παράλληλα αποφασίστηκε οι εφέσεις να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

O26χρονος, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, δήλωσε ότι οι δικηγόροι του τον ενημέρωσαν πως πρόκειται για μια καλή απόφαση, ωστόσο, αν και δεν ξέρει νομικά, θα ήθελε να δει κάποιον από τους «πρωταγωνιστές» στη φυλακή. Επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ακόμη και δέκα χρόνια να περάσουν, δεν θα το ξεπεράσω.Τρέμω και φοβάμαι όταν δεν παίρνω τα φάρμακά μου.Μόνο εγώ και η οικογένειά μου ξέρουμε τι περνάω». Στο πλευρό του ήταν ο πατέρας του Φίλιππος Δημητρίου , ο οποίος έκανε λόγο για τον «Γολγοθά που περνάμε ως οικογένεια στην Κύπρο», ενώ αναφερόμενος στον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου είπε: «Τον 15χρονο μαθητή τον σκότωσαν σωματικά. Τον γιο μου ψυχολογικά». Ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος του 26χρονου Παναγιώτης Μανώλης.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ομάδες νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το Δικαστικό Μέγαρο φώναξαν συνθήματα και πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου- λάμψης.

Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χάρης Καστανίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του δικαστηρίου για την περιβόητη υπόθεση της “ζαρντινιέρας” επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Δικαιοσύνη είναι “τυφλή”. Επιβραβεύει πανηγυρικά την κυβερνητική πολιτική, που μετέτρεψε την Ελληνική Αστυνομία από Σώμα που υπηρετεί τον πολίτησε Σώμα “πραιτόρων”».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ επισημαίνεται ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν «αποτελούν πρόκληση και απόδειξη ότι η αυξανόμενη κατασταλτική δράση είναι επιλογή των μηχανισμών του συστήματος και της κυβέρνησης. Είναι χάδι και όχι παραδειγματική τιμωρία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στους οκτώ αστυνομικούς δεν αντιστοιχούν με το βάρος των πράξεών τους… Ουσιαστικά η παραπάνω απόφαση αποτελεί ενθάρρυνση και ανοχή σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.