O προσωπικός τόνος του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή , ο πρώτος ενικός που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η ένταση στον λόγο του, η φράση του «είμαι εδώ» με την οποία σταμάτησε τα σενάρια διαδοχής και κυρίως το συγγνώμη που ζήτησε, προκάλεσαν αρχικά ευφορία στις τάξεις υπουργών και βουλευτών. Η στάση του Πρωθυπουργού αν και κρίθηκε θετικά, παρά το ότι έγινε με αρκετή καθυστέρηση, όπως έλεγαν υπουργοί και βουλευτές, δεν αρκεί αν δεν ακολουθήσουν γενναίες κινήσεις. Ωστόσο υπήρξε και ο αντίλογος από υπουργούς και βουλευτές που επεσήμαναν πως ο κ. Καραμανλής απευθύνθηκε σε εσωκομματικό ακροατήριο και όχι στην κοινωνία που είναι ακόμη δύσπιστη και δεν της αρκεί μια καθυστερημένη συγγνώμη. «Ολα θα κριθούν από τις επόμενες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού» ανέφεραν, και όλοι πλέον περιμένουν την ανάκαμψη, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. «Απελευθερωθήκαμε» τόνιζαν όλοι και υποστήριζαν ότι πλέον ο κ. Καραμανλής πρέπει να προχωρήσει με πιο τολμηρά βήματα, αρχής γενομένης από τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε σε υπουργούς και βουλευτές η επιλογή του κ. Καραμανλή να προτάξει το «εγώ» και να δείξει- όπως εκτιμούσαν οι «καραμανλικοί»- κυρίως στα στελέχη και στους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι δεν έχει διάθεση να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος.
Μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η εικόνα μιας συμπαγούς ΚΟ και να αναδειχθεί η πυγμή του Πρωθυπουργού ως μια πρώτη κίνηση της προσπάθειας αλλαγής του κλίματος. Ως εκ τούτου θεωρήθηκε σημαντικό να τονίζεται σε όλους τους τόνους ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι παρών και την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ, ως μια απάντηση στους επίδοξους δελφίνους. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος ήταν από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που προσπάθησαν να διαμορφώσουν κλίμα υπέρ της κυβέρνησης στο καφενείο της Βουλής, όπου και κάθησαν στο ίδιο τραπέζι. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν προέκυψαν πολιτικές ευθύνες και έδειξε τη λύση του προβλήματος, με την επισήμανση πως είναι αυτονόητες οι παραιτήσεις των εμπλεκομένων υπουργών.
Ηκυρία Μπακογιάννη επεσήμανε στη συνομιλία της με δημοσιογράφους ότι δεν αναδείχθηκαν ποινικές ευθύνες στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής έδωσε άλλη έννοια στον όρο πολιτική ευθύνη. «Βγήκε μπροστά» ήταν το σχόλιό της και υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός «έβαλε τρία γκολ» με την ομιλία του.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ.Κιλτίδης, που έχει τη στήριξη πολλών βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που δεν τον έχει στο στόχαστρο για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, μίλησε για την πολιτική τόλμη του κ. Καραμανλή.
Παραιτήθηκε ο κ. Καραχάλιος
Παρελθόν για τη Ρηγίλλης αποτελεί από χθες βράδυ ο κ. Ν.Καραχάλιος , που παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Ηταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσης παραιτήσεως που ολοκληρώθηκε με μια λιτή δήλωση του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, η οποία εκδόθηκε αργά το βράδυ για να μην τύχει και ευρύτερης δημοσιότητας. Σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει εκκρεμότητες εν όψει και του επικείμενου ανασχηματισμού και των αλλαγών στο ευρύτερο «καραμανλικό» σύστημα, η παραίτηση υπεβλήθη προχθές και έγινε δεκτή χθες από τον Πρωθυπουργό μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην πολυτάραχη παρουσία του κ. Καραχάλιου στη Ρηγίλλης από το 2004, ήταν η προ ημερών ομολογία του στην «Ιnternational Ηerald Τribune» ότι ο Πρωθυπουργός είναι σοβαρά προβληματισμένος και δεν ξέρει πώς θα διαχειριστεί την κρίση, έστω και αν ο ίδιος αρνήθηκε το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του.