Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

«Εκτός πραγματικότητας» είναι ο προϋπολογισμός 2009, σύμφωνα με το «μήνυμα» που εκπέμπει το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Το ινστιτούτο θα παρουσιάσει σήμερα τις δικές του θέσεις για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση ούτε σε ό,τι αφορά τα έσοδα (και ιδιαίτερα τα φορολογικά) ούτε σε ό,τι αφορά τις δαπάνες (λόγω του δανεισμού με όλο και πιο αυστηρούς όρους).

«Εκτός πραγματικότητας» είναι ο προϋπολογισμός 2009, σύμφωνα με το «μήνυμα» που εκπέμπει το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ).

* * *
Το ινστιτούτο θα παρουσιάσει σήμερα τις δικές του θέσεις για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση ούτε σε ό,τι αφορά τα έσοδα (και ιδιαίτερα τα φορολογικά) ούτε σε ό,τι αφορά τις δαπάνες (λόγω του δανεισμού με όλο και πιο αυστηρούς όρους).

Τριήμερη αργία;
Κάποτε κατηγορούσαν τους χρηματιστές ότι δεν καταλαβαίνουν από αργίες και πως αν ήταν στο χέρι τους η αγορά θα λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.

* * *
Οι καιροί βέβαια έχουν αλλάξει και μάλιστα, απ΄ ό,τι μαθαίνει η στήλη, ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ.Καπράλος (σκίτσο) έχει ζητήσει τη γνώμη των φορέων της αγοράς για να κλείσει το ΧΑ από τις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων.

Μένουμε Ελλάδα
Και μια και ο λόγος για τους χρηματιστές, να πούμε ότι ο ΣΜΕΧΑ καλεί τα μέλη του, τους υπαλλήλους των ΑΧΕ, αλλά και τους επενδυτές πελάτες να ενισχύσουν την αγορά των Αθηνών που έχει πληγεί από τα τε λευταία γεγονότα, προτιμώντας να αγοράζουν καθ΄ ολοκληρίαν ή μερικώς από τα καταστήματα του κέντρου των Αθηνών.

* * *
Προμηνύονται δύσκολες γιορτές για τους χρηματιστές. Από τη μία πλευρά πτώση της αγοράς και οι υποαξίες δεν τους επιτρέπουν να επισκεφτούν τα γνωστά χειμερινά θέρετρα στο εξωτερικό και από την άλλη έχουν και τον κ. Αλ.Μωραϊτάκη να τους λέει να ψωνίσουν από τη Σταδίου και την Ακαδημίας.

Σε πτώση η κινητή
Δεν υπάρχει θέμα πώλησης της Vodafone Ελλάδας, είπε χθες σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ν.Σοφοκλέους και παραδέχτηκε ότι η απώλεια μεριδίου αγοράς οφείλεται στην απόκτηση της Γερμανός από την ανταγωνίστρια Cosmote.

* * *
Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην εταιρεία, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και τοποθέτησε χρονικά το σημείο ανάκαμψης στα μέσα του 2009.

* * *
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία απέλυσε 130 εργαζομένους το προηγούμενο διάστημα και επέλεξε λύσεις outsourcing για κάποια τμήματα. Τέλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει οδηγία για περαιτέρω μείωση προσωπικού από τη μητρική εταιρεία.

Μνηστήρες
Και η Wind Ιταλίας προστέθηκε στους υποψήφιους μνηστήρες για την εξαγορά της Cosmofon, της θυγατρικής της Cosmote στα Σκόπια, η οποία πωλείται μετά την είσοδο της Deutsche Τelekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

* * *
Στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι, εκτός της Wind Ιταλίας, και η νορβηγική Τelenor ενώ, ως γνωστόν, Τelekom Αustria, Τelekom Slovenije και Τurkcell έχουν κάνει δημοσίως γνωστή την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

* * *
Η Weather Ιnvestments είναι η εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει τόσο τη Wind Ιταλίας όσο και τη Wind Ελλάδας και με δεδομένη την παρουσία της στην ελληνική αγορά το ενδιαφέρον για τα Σκόπια θεωρείται ιδιαίτερα λογικό.

Αναθεώρηση
Η σημαντική κάμψη των πωλήσεων του ομίλου Σαράντη στην Ελλάδα το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου σε σχέση με τα αναμενόμενα, λόγω των αναταραχών των τελευταίων δέκα ημερών που επέφεραν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης, οδήγησε την εταιρεία να ανακοινώσει ότι τίθεται σε αμφιβολία η επίτευξη των οικονομικών στόχων, περιλαμβανομένης και της προβλεπομένης κερδοφορίας για το 2008, δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος είναι ιστορικά ο πιο δυναμικός και κερδοφόρος μήνας του χρόνου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.