Παραπομπή για πέντε ζητεί το ΠαΣοΚ

Θέμα διερεύνησης ποινικών ευθυνών για τους κκ. Θ.Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Ευ.Μπασιάκο, Αλ.Κοντό και Γ.Βουλγαράκη προκύπτει για το ΠαΣοΚ, το οποίο και θα ζητήσει επ΄ αυτού τη σύσταση της προβλεπόμενης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (πρώην «προανακριτικής»), ενώ πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στους κκ. Κ.Κιλτίδη, Αντ.Μπέζα , Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μαγγίνα. Πολιτικές ευθύνες, επίσης, αποδίδονται και στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή · η σχετική αναφορά ωστόσο δεν περιελήφθη- από τεχνικό λάθος στον υπολογιστή, όπως διευκρινίστηκε- στην πολυσέλιδη (134 σελίδων) πορισματική έκθεση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Θέμα διερεύνησης ποινικών ευθυνών για τους κκ. Θ.Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Ευ.Μπασιάκο, Αλ.Κοντό και Γ.Βουλγαράκη προκύπτει για το ΠαΣοΚ, το οποίο και θα ζητήσει επ΄ αυτού τη σύσταση της προβλεπόμενης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (πρώην «προανακριτικής»), ενώ πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στους κκ. Κ.Κιλτίδη, Αντ.Μπέζα , Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μαγγίνα. Πολιτικές ευθύνες, επίσης, αποδίδονται και στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή · η σχετική αναφορά ωστόσο δεν περιελήφθη- από τεχνικό λάθος στον υπολογιστή, όπως διευκρινίστηκε- στην πολυσέλιδη (134 σελίδων) πορισματική έκθεση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για το ΠαΣοΚ καθίσταται προφανής όχι μόνον ο κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός «από πρόσωπα επιρροής ικανά να μεταπείσουν αρμόδια υπηρεσιακά όργανα και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά και ικανά να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν από την αποδέσμευση των εκτάσεων από τα κατά τόπον αρμόδια όργανα» , όπως και «η άμεση συνεργασία του κυβερνητικού κέντρου συντονισμού με τους εκπροσώπους της Ι.Μ.Βατοπαιδίου,ώστε τα οικόπεδα που θα επιλεγούν να ικανοποιούν τις μετέπειτα επιχειρηματικές και επενδυτικές βλέψεις της Μονής».

Γ ια τον κ. Ρουσόπουλο συμπεραίνεται ότι «δεν ήταν απλώς πνευματικός του ο ηγούμενος Εφραίμ», αλλά ότι «γνώριζε τις επιθυμίες του, τις θέσεις του και τις διεκδικήσεις του και τις ικανοποίησε,συντονίζοντας όλες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδίου οργανωμένα και μεθοδικά,μέχρι την ολοκλήρωση των ανταλλαγών».

Στον κ. Δούκα αποδίδεται ότι με την υπογραφή του συνέπραξε με «ευκολία και εξαιρετική προχειρότητα και ταχύτητα στην αλυσίδα ενεργειών για την κατάργηση της δίκης», η οποία άνοιξε τον δρόμο των ανταλλαγών, τις οποίες και αποδέχθηκε μέσω της υπογραφής των σχετικών αποφάσεων, «με βάση τους αβάσιμους και αστήριχτους ισχυρισμούς της Μονής». Οσον αφορά τον κ. Μπασιάκο, το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι είχε ενστερνιστεί την «πολιτική κατεύθυνση της λύσης ανταλλαγής» και την υλοποίησε μέσω των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων που υπέγραψε.

Οσον αφορά τον κ. Κοντό, το ΠαΣοΚ αναφέρει στην έκθεσή του ότι «γνώριζε και συμμετείχε περισσότερο από κάθε άλλον στις διαφορετικές φάσεις της εξέλιξης του σκανδάλου» και ότι « όχι μόνον απεδέχθη τον συμβιβασμό σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και συνήργησε στην οργάνωση και υλοποίηση των παράνομων ανταλλαγών».

Σχετικά με τον κ. Βουλγαράκη τονίζεται ότι ως αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού τότε «παρ΄ ότι έλαβε γνώση της παράνομης μεταβίβασης του αρχαιολογικού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του (σ.σ. στην περιοχή της Ουρανούπολης) , παρέλειψε κάθε ενέργεια ώστε να κινηθεί η διαδικασία ακύρωσης του συμβολαίου μεταβίβασης».

Στον κ. Κιλτίδη αποδίδεται ότι αποδέχθηκε και υπέγραψε τη γνωμοδότηση αποχαρακτηρισμού της Ουρανούπολης από δάσος σε δασική έκταση, ενώ ο κ. Μπέζας βαρύνεται κατά το ΠαΣοΚ με παρούσες και εξελισσόμενες ευθύνες σχετικά με τη μη επαναφορά των επίδικων ακινήτων στο Δημόσιο.

Ο κ. Μαγγίνας εμπλέκεται από το ΠαΣοΚ στο θέμα της μη μεταστέγασης του υπουργείου Απασχόλησης στο ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, ενώ όσον αφορά τις αποδιδόμενες στον κ. Αλογοσκούφη πολιτικές ευθύνες αυτές συνδέονται με την αρμοδιότητά του του εποπτεύοντος την ΚΕΔ, την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και την Επιτροπή κατά του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Τέλος, για τους κκ. Δρυ και Φωτιάδη κρίνεται ότι δεν τίθεται ζήτημα πολιτικών ευθυνών και ότι η αναπομπή των επίμαχων γνωμοδοτήσεων από τον τελευταίο «προστάτευσε τα δικαιώματα του Δημοσίου έναντι της Μονής».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
«Να παραιτηθούν όσοι εμπλέκονται»
Παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών – τουλάχιστον εκείνων που κρίνεται ότι φέρουν πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίουαξιώνει το ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε χθες να σημειώσει ότι η ΝΔ καταβάλλει ήδη προσπάθεια απαλλαγής των υπουργών της επιλέγοντας στο πόρισμα που κατέθεσε να αναφέρει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, χωρίς όμως αυτές να ονομαστικοποιούνται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει να δει και να ακούσει πώς θα τοποθετηθεί ο κ. Κ. Καραμανλής στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του και κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταφύγει ο Πρωθυπουργός σε βεβιασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού εν όψει της αποψινής συζήτησης επί των πορισμάτων στη Βουλή. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, αναμένεται κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή να επαναλάβει ότι «ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει παραίτηση» , ενώ σε ό,τι αφορά την τακτική του ΠαΣοΚ στο εξής ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε χθες στη φράση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και παραίτηση της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί διακομματικής συναίνεσης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ήδη εκδηλωθεί, η κυρία Μαρία Δαμανάκη από τη συχνότητα του Flash είπε ότι «δεν μπορούμε να τα σκεπάσουμε όλα σε ένα πλαίσιο συνενοχής.Δεν είναι ότι το ΠαΣοΚ δεν δέχεται διότι θέλει να πάρει την κυβέρνηση και να γίνουν κάποιοι χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.Αλίμονο αν το ΠαΣοΚ βλέπει έτσι τα πράγματα. Αν τα δει έτσι και το ΠαΣοΚ,θα εισπράξει τα επίχειρα της αφροσύνης», ενώ συμπλήρωσε: «Τι νόημα έχει η συναίνεση τώρα; Διακομματική συνενοχή ζητούν;Δεν μπορούμε να τη δώσουμε» .

ΚΚΕ
«Διαχρονικές ευθύνες»
Για «διαχρονικές ευθύνες» των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και της ΝΔ κάνει λόγο η πορισματική εκδοχή που κατέθεσε το ΚΚΕ, το οποίο αποδίδει πολιτικές ευθύνες στα πρόσωπα που εμπλέκονται και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ενώ τάσσεται υπέρ της επέκτασης της έρευνας τυχόν ποινικών ευθυνών τους μέσω της «προανακριτικής επιτροπής». Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου «ανέδειξε τη βαθιά σήψη που επικρατεί στο πεδίο που συναλλάσσονται και διαπλέκονται εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων τα κόμματα εξουσίας,μοναστήρια,επιχειρηματίες,μηχανισμοί του κράτους κ.ά.». Ειδικότερα, στην έκθεση που υπέβαλε ο κ. Αντ.Σκυλλάκος επισημαίνεται ότι «παρά την επιμονή του κ. Ρουσόπουλου ότι δεν είχε ουσιαστική ενημέρωση για την υπόθεση,δεν πείθει», αν και λίγο μετά διατυπώνεται υπό μορφήν ερωτήματος: «Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης;», η οποία, κατά το ΚΚΕ, δεν επέτρεψε να ανατραπεί «η ήδη από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δημιουργηθείσα ευνοϊκή για τη Μονή κατάσταση». Πολιτικές ευθύνες προσωποποιούνται εκτός του κ. Ρουσόπουλου και στους κκ. Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, καθώς και στους κκ. Δρυ και Φωτιάδη.

ΣΥΡΙΖΑ
«Περαιτέρω διερεύνηση»
«Σαφέστατες πολιτικές ευθύνες» σε εννέα πρόσωπα, τόσο της περιόδου διακυβέρνησης ΠαΣοΚ όσο και της περιόδου ΝΔ, εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο βουλευτής κ. Ν.Τσούκαλης, «εκτός των πολιτικών ευθυνών απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τη διακρίβωση ύπαρξης ποινικών ευθυνών σε ορισμένα πρόσωπα» και τάχθηκε υπέρ της σύστασης της αρμόδιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Πρόκειται για τους κκ. Ρουσόπουλο ( «η συγκεκριμενοποίηση του “ιθύνοντος νου” στο πρόσωπό του προέκυψε από την εν γένει εμπλοκή του στην όλη διαδικασία και την εμφάνισή του σε κρίσιμες φάσεις της υλοποίησης του σκανδάλου» αναφέρεται στο πόρισμα), Βουλγαράκη, Δούκα, Κοντό και Μπασιάκο (τυχόν αδικήματα των κκ. Δρυ και Φωτιάδη έχουν παραγραφεί).

Οι πολιτικές ευθύνες επιμερίζονται σε όλα τα προηγούμενα πρόσωπα συν τους κκ. Κιλτίδη και Μπέζα ενώ, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, «υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και εν τέλει του ίδιου του Πρωθυπουργού».

ΛΑΟΣ
«Πολιτικός εγκέφαλος»
Στο συμπέρασμα ότι «η όλη μεθοδολογία δράσεως και λειτουργίας καταδεικνύει την ύπαρξη πολιτικού εγκεφάλου που στοχευμένα και μεθοδικά λειτούργησε σε όλη τη φάση του σκανδάλου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών» καταλήγει στις δικές του πορισματικές θέσεις ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στην Εξεταστική κ. Αθ.Πλεύρης , ο οποίος θεωρεί ότι «η υπόθεση χρήζει περαιτέρω ποινικής διερεύνησης για τις συγκεκριμένες πράξεις τόσο της παράδοσης της λιμνοθάλασσας όσο και των ανταλλαγών». Υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «διαχρονικό σκάνδαλο που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και ολοκληρώθηκε από τη διακυβέρνηση της ΝΔ», ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κατηγορεί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που απέρριψαν αίτημά του να κληθούν ως μάρτυρες οι συνεργάτες των αρχηγών τους κκ. Ι.Αγγέλου και Γ.Παπακωνσταντίνου και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του για την παράνομη προβολή του βίντεο με τον εκβιασμό. Εκφράζει επίσης τη διαμαρτυρία του για το πρόωρο τέλος των εργασιών της επιτροπής «χωρίς να γνωρίζουμε τους αποδέκτες των εκατομμυρίων ευρώ που μεταφέρθηκαν ως ζεστό χρήμα από ανθρώπους της Μονής», ενώ επισημαίνει επίσης τα τεράστια ποσά που διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών του ζεύγους Βουλγαράκη- Πελέκη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.