Με 1,4 δισ. ευρώ συνολικά ο γερμανικός κολοσσός Siemens τακτοποιεί οριστικά τα μπλεξίματά του με τη γερμανική και την αμερικανική Δικαιοσύνη σε όλο το φάσμα του σκανδάλου δωροδοκιών για το οποίο κατηγορείται από τα τέλη του 2006. Παραδεχόμενη χθες το φταίξιμό της ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης καταδικάστηκε σε πρόστιμο 450 εκατ. δολαρίων και σε άλλα 350 εκατ. δολάρια για την άρση των διώξεων από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC), ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι «δέχεται» την ποινή που της επέβαλε το δικαστήριο του Μονάχου για πρόστιμο 395 εκατ. ευρώ, γεγονός που κάνει πλέον τις διώξεις και στη Γερμανία να «κλείσουν» . Συνυπολογίζοντας τα 201 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβάλει η εταιρεία στη γερμανική Δικαιοσύνη, το συνολικό πρόστιμο στην έδρα της θα είναι επομένως 600 εκατ. ευρώ, λίγο λιγότερο από όσο είναι το πρόστιμο στις ΗΠΑ. Το ποσό που μένει να πληρώσει η εταιρεία για να «κλείσει» το κεφάλαιο αυτό, περίπου 1 δισ. ευρώ, είναι όσο και το ποσό που έχει ήδη προβλέψει για εκταμίευση το τρέχον τρίμηνο.
Γ ια τις ΗΠΑ τα 800 εκατ. δολάρια αποτελούν ιστορικό ρεκόρ καθώς είναι περίπου εικοσαπλάσιο του μεγαλύτερου προστίμου που έχει ποτέ επιβληθεί σε ανάλογη υπόθεση- 44 εκατ. δολάρια πέρυσι σε μια θυγατρική της αμερικανικής Βaker Ηughes, για 4 εκατ. δολάρια που κατηγορήθηκε ότι είχε δώσει σε αξιωματούχους στο Καζακστάν. Το ποσό αυτό ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσό που θα μπορούσε θεωρητικά να φθάσει το πρόστιμο- σύμφωνα με εκτιμήσεις ως και 2,7 δισ. δολάρια- αν η εταιρεία δεν παραδεχόταν την ενοχή της.
Η εταιρεία χθες παραδέχθηκε ότι δωροδόκησε κρατικούς αξιωματούχους σε όλον τον κόσμο, κρύβοντας μάλιστα τα ποσά από τα λογιστικά της βιβλία, συμφωνώντας και με όσα είχε εξηγήσει στην Ουάσιγκτον ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζέφρι Τέιλορ στις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γερμανική εταιρεία είχε προβεί σε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει συμβόλαια σε καμιά δεκαριά χώρες, όπως για συγκοινωνίες στη Βενεζουέλα, για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο Μπανγκλαντές, για ηλεκτρικούς σταθμούς στο Ισραήλ, για συστήματα διαχείρισης των συγκοινωνιών στη Ρωσία, στην Αργεντινή του Κάρλος Μένεμ (αλλά και σε Κίνα, Βιετνάμ, Νιγηρία, Μεξικό…). Μόνο το κατηγορητήριο της SΕC καταγράφει 4.283 πράξεις δωροδοκίας συνολικού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που έκανε η γερμανική εταιρεία από τον Μάρτιο του 2001 ως τον Σεπτέμβριο του 2007. Το ύψος των ποσών που έχει χρησιμοποιήσει για δωροδοκίες μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο καθώς η ίδια η εταιρεία, έχοντας διεξαγάγει δική της έρευνα και παραδεχόμενη την ύπαρξη «ύποπτων» πληρωμών, είχε εκτιμήσει το ύψος τους έως και σε 1,9 δισ. ευρώ.
ΗSiemens είχε επιπλέον στήσει μια ολόκληρη λογιστική κατασκευή (μαύρα ταμεία) για να μπορέσει να αποκρύψει τη φύση των πληρωμών διαφθοράς της. Οι παρανομίες αυτές έγιναν με την εμπλοκή υπαλλήλων της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα και ασφαλώς και στο υψηλότερο επίπεδο. Ο εκπρόσωπος της Siemens Μαρκ Λάνγκεντορφ, ο οποίος είχε δηλώσει ήδη από την Παρασκευή ότι η εταιρεία και οι αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται «πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας» , αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», στο πλαίσιο του σκανδάλου η γερμανική εταιρεία έχει ήδη αναγκαστεί να πληρώσει από τα τέλη του 2006 περισσότερα από 850 εκατ. δολάρια σε ανεξάρτητους ερευνητές για τις δωροδοκίες της, μεταξύ των οποίων και 200 εκατ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία δικηγόρων Debevoise & Ρlimpton- οι οποίοι έχουν επισκεφθεί 34 χώρες και έχουν φτιάξει μια βάση δεδομένων με 82 εκατομμύρια ντοκουμέντα. «Ηθελαν να τελειώνουν το γρηγορότερο»
Το σκάνδαλο της διαφθοράς αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2006 και προκάλεσε έρευνα σε τουλάχιστον 12 χώρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτερ Λέσχερ, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούλιο του 2007 για να «καθαρίσει» την κατάσταση, έχει αντικαταστήσει τους μισούς από τους 100 εκτελεστικούς διευθυντές και επικεφαλής των τμημάτων, ενώ πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να στραφεί κατά διοικητικών στελεχών ζητώντας αποζημιώσεις.
«Η Siemens ήθελε να τελειώσει την ιστορία όσο γίνεται πιο γρήγορα» εξήγησε ο Τέο Κιτς, αναλυτής της Μerck Finck & Co. από το Μόναχο, ακόμη περισσότερο που το «πρόστιμο είναι μικρότερο του αναμενομένου» . Η αξία της εταιρείας στο χρηματιστήριο- περίπου 45 δισ. ευρώ τώρα- έχει χάσει γύρω στο 55% της αξίας της από την αρχή της χρονιάς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας του μεγαλύτερου σκανδάλου που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει μια εταιρεία που λειτουργεί από το 1847.