Καθυστερούν δάνεια, φόροι, αυξάνονται τα φέσια στην αγορά

Παύση πληρωμών παρατηρείται σε όλη την αλυσίδα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, αφού επιχειρήσεις, νοικοκυριά, δανειολήπτες και φορολογούμενοι με το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης δείχνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χθες ο Τειρεσίας ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στα «φέσια» τον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που το κράτος αδυνατεί να εισπράξει φόρους, ενώ οι τράπεζες βλέπουν τις καθυστερήσεις στα δάνειά τους να αυξάνονται. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στο πρώτο δεκάμηνο του 2008 η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε στα 1,28 δισ.

Παύση πληρωμών παρατηρείται σε όλη την αλυσίδα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, αφού επιχειρήσεις, νοικοκυριά, δανειολήπτες και φορολογούμενοι με το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης δείχνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χθες ο Τειρεσίας ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στα «φέσια» τον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που το κράτος αδυνατεί να εισπράξει φόρους, ενώ οι τράπεζες βλέπουν τις καθυστερήσεις στα δάνειά τους να αυξάνονται. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στο πρώτο δεκάμηνο του 2008 η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε στα 1,28 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η σύγκριση του εφετινού και του περυσινού Νοεμβρίου, όπου η άνοδος έφθασε στο 161%, αφού προστέθηκαν στο σύστημα ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 153 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, στο τέλος του δεκαμήνου οι απλήρωτες συναλλαγματικές από την αρχή του χρόνου έφθασαν στα 153 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 29,7%.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να μαζέψει φόρους καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η μαύρη τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού έχει προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2008 τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% ή 2,5 δισ. ευρώ στα 44,38 δισ. ευρώ, έναντι 41,88 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις εισπράξεις από ΦΠΑ, τα έσοδα ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν τεθεί μόλις σε τρεις κωδικούς, ενώ στους υπόλοιπους ο ρυθμός μεταβολής είναι είτε αρνητικός ή πολύ κάτω από τον αρχικό στόχο του 13,6% του προϋπολογισμού, ο οποίος πλέον έχει αναθεωρηθεί στο 8,4%. Τον Οκτώβριο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,2% ή 394 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 5,21 δισ. ευρώ, έναντι 4,82 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2007. Τα έσοδα από τις ΔΟΥ και τα τελωνεία αυξήθηκαν κατά 4,8% ή 223 εκατ. ευρώ (ΔΟΥ +2,7%, τελωνεία +11,2%) στα 4,87 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,5% και ανήλθε σε 1,43 δισ. ευρώ. Εξάλλου, την «πλάτη» στην Εφορία έχουν γυρίσει και περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ΙΧ.

Προβληματισμός υπάρχει και στα επιτελεία των εμπορικών τραπεζών, καθώς παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μια αυξητική τάση των καθυστερήσεων στα δάνεια τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο 4,8% έναντι 4,7% τον περασμένο Ιούνιο και 4,5% στην αρχή του χρόνου, ενώ κύκλοι στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποκλείουν το 2008 να κλείσει με τον σχετικό δείκτη στο 5%. Αν και οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται και ότι τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν σε αξιοσημείωτο βαθμό κυρίως μετά το καλοκαίρι, αδυνατούν να εξηγήσουν πώς, για παράδειγμα, νοικοκυριά δεν πληρώνουν στην ώρα τους δόσεις, όταν πριν από έναν ή δύο μήνες όλες οι οφειλές τους εξοφλούνταν εμπρόθεσμα. Εκτιμούν ότι πρόκειται για φαινόμενο που οφείλεται μέχρι στιγμής σε ψυχολογικά αίτια, δεν κρύβουν ωστόσο την ανησυχία τους για το μέλλον, με βάση τις προβλέψεις για σοβαρή επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας το 2009.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.