Με την επετηρίδα οι διευθυντές στο ΕΣΥ

«Ταφόπλακα» στο ΕΣΥ βάζει η σύμβαση την οποία υπέγραψαν πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, καταγγέλλουν δεκάδες διευθυντές του συστήματος. Η εξέλιξη των γιατρών μέσα στο σύστημα, κυρίως με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, αλλά και το «φράγμα» που υψώνεται σε έλληνες συναδέλφους τους οι οποίοι έπειτα από θητεία ετών σε μεγάλα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού επιθυμούν να υπηρετήσουν το ΕΣΥ, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Ταφόπλακα» στο ΕΣΥ βάζει η σύμβαση την οποία υπέγραψαν πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, καταγγέλλουν δεκάδες διευθυντές του συστήματος. Η εξέλιξη των γιατρών μέσα στο σύστημα, κυρίως με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, αλλά και το «φράγμα» που υψώνεται σε έλληνες συναδέλφους τους οι οποίοι έπειτα από θητεία ετών σε μεγάλα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού επιθυμούν να υπηρετήσουν το ΕΣΥ, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Το σύστημα οδηγείται σε κατάρρευση, καθώς δεν θα υπάρχει αξιοκρατία. Γίνεται τελείως δημοσιοϋπαλληλικό. Το μόνο ουσιαστικό κριτήριο για να γίνει κάποιος διευθυντής θα είναι η αρχαιότητα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές,η εκπαιδευτική και επιστημονική επάρκεια δεν θα λαμβάνονται υπόψη» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής στον «Ευαγγελισμό» κ. Ι. Ε.Δατσέρης. «Στους 12.500 γιατρούς του ΕΣΥ,οι 2.200 είναι διευθυντές,δηλαδή ο ένας στους πέντε γιατρούς διευθύνει.Αν οι διευθυντές γίνουν 6.000,πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, ποιοι θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας μιας κλινικής;» σημειώνει. Προσθέτει πάντως ότι η συγκεκριμένη σύμβαση που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) είναι ένα μνημόνιο, καθώς δεν το έχουν συνυπογράψει οι υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών.

Δεν θα διαβάζουν
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» και γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ κ. Ν. Μαρουδιά, «με αυτή τη σύμβαση το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους φοιτητές Ιατρικής και στους ειδικευομένους είναι ότι κάποια στιγμή θα επιβραβευθούν όλοι,καλοί,κακοί καιμέτριοι.Αρα δεν χρειάζεται να διαβάζουν».

Σε ένα επάγγελμα υψηλής γνώσης και εξειδίκευσης όπως η Ιατρική, η αξιολόγηση των γιατρών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επισημαίνει ο κ. Μαρουδιάς. «Στη Βρετανίακάθε μήνα αποχωρούν από το σύστημα τρεις γιατροίλόγω κακής βαθμολόγησης, ενώ στην Ελλάδα προσπαθούμε να κάνουμε όλους τους γιατρούς μόνιμους και διευθυντές.Το σύστημα θα καταρρεύσει…» προειδοποιεί.

Ανάλογη είναι και η άποψη του διευθυντή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Μαιευτηρίου «Ελενα» κ. Γ. Φαρμακίδη, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998 έπειτα από 23 χρόνια στις ΗΠΑ. Ο κ. Φαρμακίδης ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stony Βrook όταν αποφάσισε να επαναπατριστεί και να εργαστεί στο ΕΣΥ. «Το 1998 έμεινα επί έναν χρόνο στην Κρήτη και στη συνέχεια ήρθα στο “Ελενα”.Πήρα τη θέση διευθυντή αφού πέρασα από δύο κρίσεις.Αν υπήρχε από τότε αυτή η σύμβαση,δεν θα μπορούσα να εργαστώ στο ΕΣΥ. Δεν θα γινόμουν ποτέ διευθυντής,αφού θα έπρεπε να μπω στο σύστημα από τη θέση του επιμελητή Β΄» εξηγεί ο κ. Φαρμακίδης και τονίζει: «Το εν λόγω μέτρο θα οδηγήσει πολλούς καταξιωμένους γιατρούς, ιδίως αυτούς που έρχονται από κέντρα του εξωτερικού,στον ιδιωτικό τομέα». Νέα ιατρικά μυαλά
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Στ.Τσούκαλος χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη σύμβαση τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση στο ΕΣΥ μετά τον ιδρυτικό νόμο. Οπως επισημαίνει, «η πύλη εισόδου στο ΕΣΥ,που είναι ο βαθμός του επιμελητή Β΄, εξυπηρετεί απολύτως την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γιατρών και την αέναη ανανέωση του ΕΣΥ,που είναι τα δύο σοβαρότερα προβλήματα.Δεν έχουμε ανάγκη από διασώστες διευθυντές ούτε από πύλη εισόδου στον βαθμό του εξηκονταετούς διευθυντή.Εχουμε ανάγκη από νέα ιατρικά μυαλά που θα εφημερεύσουν μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα εξελιχθούν ζυμωμένα μέσα σε αυτό και όχι από διευθυντές που θα έρθουν χωρίς να έχουν την εμπειρία του συστήματος απλώς για να το διοικήσουν» .

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέρουν ότι «μια τέτοια ρύθμιση θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία,με αρνητικές μόνο συνέπειεςσε ό,τι αφορά συστήματα υγείας αναπτυγμένων χωρών.Σε μια εποχή που η αξιολόγηση,και μάλιστα η συγκριτική, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην εξέλιξη των γιατρών,η ρύθμιση που προτίθεστε να εφαρμόσετε όχι απλώς θα σήμαινε μια πολιτική οπισθοδρόμησης, αλλά ταυτόχρονα θα στερούσε το μοναδικό κίνητρο από τους γιατρούς για την εξέλιξή τους,αφού γι΄ αυτή θα αρκούσε μόνο η επετηρίδα». Και καταλήγουν: «Το γεγονός αυτό είναι καταστροφικό για επαγγέλματα στα οποία η γνώση και η υψηλή εξειδίκευση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις της λειτουργίας τους».

Οι μισοί διευθύνουν
Καταγγέλλουν επίσης ότι η ύπαρξη πολλών διευθυντών, που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες, με τη σημερινή διάρθρωση των τμημάτων θα δημιουργήσει μείζονα διοικητικά και επιστημονικά προβλήματα. Οπως σημειώνουν, «το υπουργείο θα πρέπει να αντιληφθεί τις συνέπειες (επιστημονικές και οικονομικές) για τη λειτουργία των τμημάτων (εφημερίες,εξωτερικά ιατρεία κ.ά.) από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου,αφού πάνω από το 50% του ιατρικού δυναμικού θα αποτελείται από διευθυντές. Τα περισσότερα τμήματα θα έχουν μόνο διευθυντές,αφού σχεδόν όλοι όσοι εισήχθησαν με τον βαθμό του επιμελητή Β΄ του ΕΣΥ έχουν προαχθεί χωρίς κρίση σε αναπληρωτές διευθυντές».

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών του Εθνικού Συστήματος Υγείας δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι με την εξέλιξη των γιατρών του ΕΣΥ εφόσον αυτή γίνει με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Τι προβλέπεται από 1ης Ιανουαρίου 2009

Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος (δεξιά) και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Στ. Τσούκαλος ενώ υπογράφουν τη σύμβαση που άναψε φωτιές

Η ΚΛΑΔΙΚΗ συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία υπέγραψαν προ ημερών ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Στ. Τσούκαλος προβλέπει ότι «ο επιλεγόμενος γιατρός προσλαμβάνεται στον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή Β΄ και ακολούθως εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αναδιαρθρώνεται η ιατρική υπηρεσία στη βάση οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών μέσα στο σύστημα από τον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή Β΄ (πύλη εισόδου) ως τον βαθμό του διευθυντή, σε πολυδιευθυντικό σύστημα.

Από 1ης Ιανουαρίου 2009 οι οργανικές θέσεις των γιατρών κλάδου ΕΣΥ μετονομάζονται σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί διατηρούν τον βαθμό τους.

Κάθε ειδικευμένος γιατρός του ΕΣΥ- όπως επισημαίνεται- εξελίσσεται ως τον βαθμό του διευθυντή υπό προϋποθέσεις χρόνου προϋπηρεσίας στον κάθε βαθμό, καθώς και σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά κριτήρια.

Στη σύμβαση αναφέρεται επίσης ότι οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή οι πανεπιστημιακοί γιατροί δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο νοσοκομείο και αν επιλεγούν διατηρούν τον βαθμό τους (η αντιστοίχηση βαθμών και τίτλων ΕΣΥ και πανεπιστημιακών είναι λέκτορας με ειδικότητα επιμελητής Β΄, επίκουρος καθηγητής επιμελητής Α΄ και καθηγητής Α΄ βαθμίδας διευθυντής). Σε άλλο σημείο όμως διευκρινίζεται ότι ο επιλεγόμενος γιατρός προσλαμβάνεται στον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή Β΄ και εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα.

Επίσης γιατροί οι οποίοι υπηρετούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ ή σε πανεπιστημιακές κλινικές και προσληφθούν σε θέσεις άλλων νοσοκομειακών μονάδων εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση δύο ετών πέραν των προβλεπομένων σε ό,τι αφορά τους επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών σε ό,τι αφορά τους επιμελητές Α΄. Οι κατέχοντες τον βαθμό του διευθυντή δεν δύνανται να διεκδικήσουν άλλη θέση αν δεν παρέλθει εξαετία.

Σημειώνεται πως όταν σε ένα τμήμα υπηρετούν περισσότεροι από ένας διευθυντής, εκλέγεται ένας ως συντονιστής διευθυντής με τετραετή θητεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.