Πέντε πορίσματα, ένδεκα κατηγορούμενοι

«ΦΩΤΙΑ» έχουν πάρει οι υπολογιστές των μελών της Εξεταστικής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου εν όψει της κατάθεσης αύριο το πρωί του πορίσματος της Επιτροπής, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Αν και είναι έτοιμος ο «κορμός» του πορίσματος- το οποίο, όπως εξαρχής προβλεπόταν, θα είναι σε πέντε, όσα και τα κόμματα της Βουλής, εκδοχές-, το «γράψε-σβήσε» στις τελικές διαπιστώσεις της κάθε παράταξης θα συνεχιστεί ως αργά σήμερα το απόγευμα, καθώς οι απόψεις, κυρίως μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δεν είναι συγκλίνουσες. Το μόνο βέβαιον είναι ότι μέσω των πέντε εκδοχών του πορίσματος θα αποδίδονται, είτε από την πλειοψηφία είτε από τη μειοψηφία των μελών της Εξεταστικής, ευθύνες σε 11 νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη και ειδικότερα στους κκ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη για την περίοδο διακυβέρνησης από το ΠαΣοΚ και στους κκ. Θ.Ρουσόπουλο, Ευ.Μπασιάκο, Π.Δούκα, Αλ.Κοντό, Κ.Κιλτίδη, Α.Μπέζα, Γ.Βουλγαράκη, Γ.Αλογοσκούφη και Β.Μαγγίνα για την περίοδο της ΝΔ.

«ΦΩΤΙΑ» έχουν πάρει οι υπολογιστές των μελών της Εξεταστικής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου εν όψει της κατάθεσης αύριο το πρωί του πορίσματος της Επιτροπής, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το απόγευμα
της Τρίτης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Αν και είναι έτοιμος ο «κορμός» του πορίσματος- το οποίο, όπως εξαρχής προβλεπόταν, θα είναι σε πέντε, όσα και τα κόμματα της Βουλής, εκδοχές-, το «γράψε-σβήσε» στις τελικές διαπιστώσεις της κάθε παράταξης θα συνεχιστεί ως αργά σήμερα το
απόγευμα, καθώς οι απόψεις, κυρίως μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δεν είναι συγκλίνουσες. Το μόνο βέβαιον είναι ότι μέσω των πέντε εκδοχών του πορίσματος θα αποδίδονται, είτε από την πλειοψηφία είτε από τη μειοψηφία των μελών της Εξεταστικής, ευθύνες σε 11 νυν και
πρώην κυβερνητικά στελέχη και ειδικότερα στους κκ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη για την περίοδο διακυβέρνησης από το ΠαΣοΚ και στους κκ. Θ.Ρουσόπουλο, Ευ.Μπασιάκο,
Π.Δούκα, Αλ.Κοντό, Κ.Κιλτίδη, Α.Μπέζα,
Γ.Βουλγαράκη, Γ.Αλογοσκούφη και Β.Μαγγίνα για την περίοδο της ΝΔ.

Ανοιχτό ζήτημα παραμένει για ποιους εκ των νυν και πρώην υπουργών και ποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προτείνουν, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα διαπιστωμένα στοιχεία, περαιτέρω διερεύνηση της ενδεχόμενης ποινικής εμπλοκής τους με σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, της αποκαλούμενης «Προανακριτικής», την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναφέρει το ΠαΣοΚ και θα στηριχθεί, εν μέρει ή εν όλω, από τη λοιπή αντιπολίτευση. Η γενικόλογη διατύπωση με την οποία επέλεξε, έπειτα από τρίμηνη σιωπή, να τοποθετηθεί επί του σκανδάλου, την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, μιλώντας για διαχρονικές «ευθύνες της πολιτείας», που «δεν λειτούργησε όπως έπρεπε», απομάκρυνε την πιθανότητα για «προσωποποίηση» των ευθυνών κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ στην πορισματική εκδοχή της πλειοψηφίας της Επιτροπής.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποδίδονται «πολιτικές ευθύνες» και σε διατελέσαντες υπουργούς της δικής τους περιόδου απετέλεσε τις τελευταίες ημέρες σημείο έντονων εσωτερικών τριβών μεταξύ των «γαλάζιων» μελών της Εξεταστικής, καθώς υπήρχε ισχυρή τάση από τη νεότερη κυρίως γενιά των βουλευτών που επέμενε ότι, «αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας,δεν αρκεί να μιλήσουμε γενικά για πολιτικές ευθύνες» και να κατονομάζονται μόνο οι κκ. Δρυς και Φωτιάδης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κλίμα αυτό κινούνταν οι κκ. Ν. Δένδιας, Κ. Μαρκόπουλος , Μ. Βολουδάκης και η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου , οι οποίοι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής έδειξαν ανάλογες προθέσεις με τα επιθετικά ερωτήματα που απηύθυναν προς μάρτυρες, όπως υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων, αλλά και τα αιχμηρά σχόλια που διατύπωσαν (ειδικότερα οι δύο τελευταίοι) για την – επαγγελματική και οικονομική- δραστηριότητα μελών της οικογενείας του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη. Κατόπιν ωστόσο απανωτών συσκέψεων με ιθύνοντες της ΚΟ της ΝΔ, στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η άποψη που επικράτησε ήταν ότι «δεν μπορεί να κατονομαστούν συγκεκριμένα πρόσωπα,πολύ περισσότερο που ορισμένοι εξ αυτών είναι ακόμη μέλη της κυβέρνησης», όπως οι κκ. Δούκας και Κοντός, ή, στην περίπτωση των υπηρεσιακών παραγόντων, παραμένουν στις θέσεις τους, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ κ. Κ.Γκράτζιος. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, κατά πληροφορίες, στο πόρισμά τους αναγνωρίζουν τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από τις ανταλλαγές ακινήτων, αν και υπερασπίζονται τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάκληση των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Δυστοκία» πάντως παρατηρείται και στην τελική διατύπωση του πορίσματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα στελέχη της αλλά και το νομικό επιτελείο που τους υποστηρίζει δεν ομοφώνησαν για τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ που θα περιληφθούν σε νέα πρόταση για Προανακριτική που θα προαναγγέλλουν. Η κατ΄ αρχήν εισήγηση γνωστού νομικού που μελέτησε τα στοιχεία από τα non paper που συνέτασσαν έπειτα από κάθε κατάθεση μάρτυρα συνεργάτες των «πράσινων» βουλευτών ήταν να προταθεί η σύσταση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τους κκ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό που έχουν υπογράψει τις αποφάσεις για την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη με τη Μονή (ο πρώτος) και για τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα (οι δύο άλλοι). Επιφύλαξη υπήρξε για τον κ. Ρουσόπουλο καθώς αναγνωρίζεται ότι οι μαρτυρίες είναι «ασθενείς» για να στηρίξουν τον ρόλο του «κεντρικού σχεδιαστή» που του αποδίδεται, πλην, όμως, όπως λένε άλλοι, για το αδίκημα της «ηθικής αυτουργίας» που του προσάπτεται «αρκεί ερμηνεύοντας λογικά τα γεγονότα να προκύπτει από οποιαδήποτε υλική ή ψυχική ενθάρρυνση».

Στις πολύωρες συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι από τους «πράσινους» βουλευτές επέμειναν να περιληφθούν στην κατηγορία της αναζήτησης ποινικών εμπλοκών και οι νυν υφυπουργοί κκ. Κ. Κιλτίδης (για την αποδοχή γνωμοδότησης αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής) και Α. Μπέζας (για τη «μεθοδευμένη» ανάκληση μόνον των επί ΠαΣοΚ υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις και όχι των μεταγενέστερων που υπέγραψαν υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης). Σε εκκρεμότητα είναι για τους ίδιους βουλευτές το είδος των ευθυνών που θα αποδίδονται στον κ. Βουλγαράκη (για την επί των ημερών του απόφαση σχετική με τον- και- αρχαιολογικό χαρακτήρα της έκτασης στην Ουρανούπολη), ενώ πιθανότατα μόνο πολιτικές θα είναι οι ευθύνες που θα καταλογιστούν στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη (ως έχοντα την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και υπεύθυνο για τον διορισμό του ΔΣ της ΚΕΔ), καθώς και στον τέως υπουργό Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνα (επειδή επί των ημερών του ματαιώθηκε η μετακόμιση του υπουργείου στο ολυμπιακό ακίνητο που παραχωρήθηκε στη Μονή).

Η διεύρυνση του αριθμού των υπουργών για τους οποίους θα αναζητηθεί τυχόν ποινική εμπλοκή δεν βρίσκει ωστόσο σύμφωνους όλους τους «πράσινους», ορισμένοι από τους οποίους θεωρούν ότι «οδηγεί σε ξεχείλωμα της πρότασης για Προανακριτική» , «διευκολύνει την κριτική της ΝΔ για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», ενώ «δυσκολεύει το κοινό μέτωπο με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που,αν μείνει αρραγές,θα οδηγήσει σε νέα αποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης από τη Βουλή».

Ετσι, αν και το, αποτελούμενο από 21 κεφάλαια, πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σχεδόν έτοιμο, οι οριστικές αποφάσεις για το «διά ταύτα» ανεβλήθησαν για σήμερα το απόγευμα και θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα διεξαχθεί μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ και αφού γίνουν οι τελικές διαβουλεύσεις με τα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος.

Οι «πράσινοι» βουλευτές φέρονται αποφασισμένοι να επιμείνουν ότι «η Μονή δεν έλαβε ποτέ και κανέναν τίτλο επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ», καλύπτοντας έτσι τις πράξεις των κκ. Δρυ και Φωτιάδη, γεγονός που θα τους φέρει αντιμέτωπους όχι μόνο με την κυβερνητική παράταξη, που υποστηρίζει το αντίθετο, αλλά και με τις θέσεις που διατυπώνουν στα δικά τους πορίσματα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Τι θα κάνουν οι «μικροί»

Για τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκο, ο οποίος, ακόμη και αν δεν το αναφέρει σαφώς στο δικό του κείμενο, τάσσεται υπέρ της Προανακριτικής, «το σκάνδαλο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ολοκληρώθηκε μετά το 2004» και άρα «οι ευθύνες είναι διαχρονικές και δικομματικές».

Σε παραπλήσιο συμπέρασμα καταλήγει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Τσούκαλης, ο οποίος, ωστόσο, αναγνωρίζει το «ελαφρυντικό» της ανάκλησης της απόφασης στην οποία προέβη ο κ. Φωτιάδης και στο δικό του κείμενο περιγράφει πράξεις και παραλείψεις για έναν προς έναν τους εμπλεκόμενους υπουργούς, εισηγούμενος εν τέλει «περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί» .

Σε «υπουργούς που έχουν υπογράψει» θα προσάπτει, τέλος, ευθύνες ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης, ο οποίος αναθεώρησε την αρχική πρόθεση του κόμματός του να μην καταθέσει πόρισμα, περιορίζοντας πλέον τη διαμαρτυρία του στην καταγραφή επί του κειμένου της άρνησης του Πρωθυπουργού να δώσει εξηγήσεις για το αν έλαβε ή όχι την επιστολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη. Την τελευταία στιγμή και από την ηγεσία του ΛΑΟΣ θα αποφασιστεί η αναφορά στον κ. Ρουσόπουλο, για την εις βάρος του οποίου κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» ο κ. Πλεύρης σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής δήλωσε ότι «εμείς δεν έχουμε ασφαλή κριτήρια».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.