Ολοι φοβούνται την Τσεχία

ΕΤΟΣ ΕΝΤΟΝΗΣ δραστηριότητας της Ευρώπης το 2009 προγραμματίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (11-12 Δεκεμβρίου) της γαλλικής προεδρίας.Το οικονομικό συμβούλιο κορυφής του Λονδίνου,στις αρχές Απριλίου- συνέχεια της συνόδου του περασμένου Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον-,θα ασχοληθεί με τον συντονισμό και τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.Ενωρίτερα,η τσεχική προεδρία (το πρώτο εξάμηνο του 2009) θα οργανώσει σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία,Αζερμπαϊτζάν,Λευκορωσία,Γεωργία,Ουκρανία),με στόχο τη «σταθερότητά τους και την προσέγγισή τους στην ΕΕ».Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο,τον Ιούνιο,θα αναδείξουν και νέα επιτροπή όπως και τον διορισμό του προέδρου- μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας,υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα την υπογράψουν η Τσεχία και η Πολωνία και θα είναι θετικό το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία- προβλέπεται το φθινόπωρο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

ΕΤΟΣ ΕΝΤΟΝΗΣ δραστηριότητας της Ευρώπης το 2009 προγραμματίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (11-12 Δεκεμβρίου) της γαλλικής προεδρίας.Το οικονομικό συμβούλιο κορυφής του Λονδίνου,στις αρχές Απριλίου- συνέχεια
της συνόδου του περασμένου Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον-,θα ασχοληθεί με τον συντονισμό και τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.Ενωρίτερα,η τσεχική προεδρία (το πρώτο εξάμηνο του 2009) θα οργανώσει σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία,Αζερμπαϊτζάν,Λευκορωσία,Γεωργία,Ουκρανία),με στόχο τη «σταθερότητά τους και την
προσέγγισή τους στην ΕΕ».Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο,τον Ιούνιο,θα αναδείξουν και νέα επιτροπή όπως και τον διορισμό του προέδρου- μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας,υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα την υπογράψουν η Τσεχία και η Πολωνία και θα είναι θετικό το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία- προβλέπεται το φθινόπωρο.
Υπάρχει σκεπτικισμός- αλλά και ανησυχία- μεταξύ των «27» για την τσεχική προεδρία. Η κυβέρνηση είναι έντονα «ευρωσκεπτικιστική» μολονότι το 63% του λαού υποστηρίζει την ΕΕ και η χώρα δεν μετέχει στην ευρωζώνη, θα χειριστεί όμως θέματα κατ΄ εξοχήν οικονομικά της ΕΕ. Στην καλύτερη περίπτωση, παρατηρούσε διπλωμάτης χώρας της Ανατολικής Ευρώπης, η τσεχική προεδρία «θα είναι προεδρία διαχείρισης και διεκπεραίωσης» των όσων αποφασίστηκαν επί γαλλικής προεδρίας, η οποία τερματίζεται στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα εύσημα στη Γαλλία
Σημειώνεται με την ευκαιρία, ότι η γαλλική προεδρία καταχωρείται ως ιδιαίτερα παραγωγική και επιτυχής. Οι πρωτοβουλίες του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στους χειρισμούς της κρίσης του Καυκάσου και του χρηματοπιστωτικού- συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεβ για τη Γεωργία, διάσκεψη Ουάσιγκτον για την οικονομία και διάσκεψη Μασσαλίας για την Ενωση της Μεσογείου- διασφάλισαν την ειρήνη και άνοιξαν νέους δρόμους για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σημαντική ήταν η προεργασία της γαλλικής προεδρίας για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΕΕ. Ηταν άλλωστε ενδεικτική η υπόμνηση και η αναφορά στη γαλλική προεδρία, την οποία έκαναν ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες στη συνεδρίαση της Παρασκευής. «Αμεσος και αποτελεσματικός» ήταν ο τρόπος με τον οποίο η γαλλική προεδρία «αντιμετώπισε τις ομολογουμένως πολύ απαιτητικές προκλήσεις που της τέθηκαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής συγχαίροντας τη γαλλική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους του ότι θα υπερψηφιστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας όταν τεθεί σε δημοψήφισμα, το φθινόπωρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν πράγματι προβάδισμα 5 εκατοστιαίων μονάδων στο «ναι». Δεν φάνηκαν να πείθονται οι ηγέτες αλλά, όπως δήλωσε ο γάλλος διπλωμάτης, «οφείλουμε να δεχθούμε τη θέση του ιρλανδού πρωθυπουργού». Αλλωστε η ΕΕ έκανε αρκετές παραχωρήσεις στους Ιρλανδούς, χωρίς αυτές να μεταβάλουν το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης. Μεταξύ αυτών αφορούσαν «θέματα φορολογικής πολιτικής, οικογενειακά και κοινωνικά θέματα, θέματα ηθικής και σχετικά με την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας σε σχέση με την παραδοσιακή πολιτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα, θα αντιμετωπίσει τα «ιρλανδικά μελήματα» κατά τρόπο που «να ικανοποιεί την Ιρλανδία και τα λοιπά κράτη- μέλη». Αν, όπως προγραμματίστηκε, ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν ικανοποιητικά οι σχετικές εργασίες ως τα μέσα του 2009, η Ιρλανδία «δεσμεύεται» να επιδιώξει επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας «πριν από το τέλος της σημερινής Επιτροπής».

Η οικονομική ύφεση στις χώρες της ευρωζώνης, η υφέρπουσα κοινωνική αναστάτωση και η αβεβαιότητα για τις δυνατότητες να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχουν δημιουργήσει μιαν ατμόσφαιρα την οποία περισσότεροι από ένας ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν «αντιπαραγωγική» και δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για τις δυνατότητες της Ευρώπης να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ.

Βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα
Η Ελλάδα εισέπραξε αρκετά «ερωτηματικά» για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει όχι μόνο σε έλληνες δημοσιογράφους αλλά και σε ομολόγους του, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται αυτές τις ημέρες ευρύτατα όχι μόνο περιγράφοντας τις δραματικές εξελίξεις κτλ., αλλά και σχολιάζοντας επικριτικά την κυβερνητική πολιτική, τον πολιτικό κόσμο γενικότερα.

Ούτε στις πιο «αντιδυτικές» εκδηλώσεις της ελληνικής πολιτικήςόταν η Ελλάδα τη δεκαετία του 1980 εξέφραζε με αστερίσκους και αγκύλες την αντίρρησή (ή την επιφυλακτικότητά) της σε αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προκαλώντας επικρίσεις και (ανοικτές) κατηγορίες από εταίρους και συμμάχους τηςείχε αντιμετωπίσει η Ελλάδα τέτοιον καταιγισμό σχολίων. Ενδιαφέρον είναι ότι εφημερίδες όπως η «Wall Street Journal» μιλούν για «μετάδοση της εξεγερτικής έκρηξης» της Αθήνας και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (Κοπεγχάγη, Μαδρίτη κ.α.) και σημειώνουν ότι ευρωπαίοι παρατηρητές φοβούνται, μεταξύ αυτών ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Ζεράρ Γκασέ, μήπως «οι ελληνικές διαμαρτυρίες πυροδοτήσουν εκδηλώσεις ομάδων κατά της παγκοσμιοποίησης και άλλων οργισμένων από την οικονομική κατάρρευση και την απειλή της ανεργίας».

Ευρωεκλογές
Η Ελλάδα, οι βουλευτές και οι επίτροποι

Οι εκλογές του Ιουνίου για την Ευρωπαϊκή Βουλή θα διεξαχθούν με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρ΄ όλο που αυτή δεν θα είναι σε ισχύ. Αυτό σημαίνει, πέραν των άλλων, ότι μειώνεται σε 22 ο αριθμός των ευρωβουλευτών της Ελλάδας, από 24 που είναι σήμερα.

Η Ελλάδα όμως επωφελείται από τις παραχωρήσεις που γίνονται στην Ιρλανδία. Δεν κινδυνεύει πλέον να μείνει εκτός Επιτροπής- όπως υπήρχε το ενδεχόμενο με το (αρχικό) κείμενο της Συνθήκης. Η κάθε χώρα- μέλος της ΕΕ θα έχει και με την εφαρμογή της Συνθήκης έναν επίτροπο στις Βρυξέλλες.

Επειδή η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, προγραμματίζονται «μεταβατικά μέτρα» ώστε μεταξύ άλλων να αυξηθεί ο αριθμός των ευρωβουλευτών από 736 σε 754 στα τέλη της κοινοβουλευτικής περιόδου 2009-2014. Εννοείται ότι αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει επικυρωθεί η Συνθήκη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.