ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Με ανοίγματα στους «προβληματικούς» πρωταγωνιστές της Μέσης Ανατολής επιθυμεί η Τουρκία να προσεγγίσει τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σε άρθρο του έγκριτου αναλυτή Μουσταφά Ακιόλστο περιοδικό «Νewsweek» αναφέρεται ότι για χρόνια η εξωτερική πολιτική της Αγκυρας αναλωνόταν στην αντιμετώπιση της Ελλάδας, των Κούρδων και των Αρμενίων και ότι οι Τούρκοι πολιτικοί δεν ήταν ικανοί να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα της χώρας, και πολύ περισσότερο των άλλων. Ο κ. Ακιόλ επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχει πλέον μια διαφορετική προσέγγιση της Τουρκίας στα περιφερειακά ζητήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το Κυπριακό, την πρόσφατη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στις συνομιλίες Ισραήλ- Συρίας, όπως και την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ για διαμεσολάβηση στις συνομιλίες με το Ιράν.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «το κύμα του ενδιαφέροντοςνα γίνει (σ.σ.: η Τουρκία) κάτι σαν παγκόσμιος ειρηνοποιός είναι εν μέρει αποτέλεσμα της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας». Τονίζεται επίσης ότι ο σύμβουλος του κ. Ερντογάν Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ο ιθύνων νους του νέου οράματος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, της οποίας ο ακρογωνιαίος λίθος συνίσταται στη μετατροπή της Τουρκίας σε «ήπια, ειρηνοποιό δύναμη» που εξάγει ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή και από την οποία πηγάζει, όπως αναφέρεται, η προσέγγιση τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα, τον Λίβανο, το Ιράκ, το ιρακινό Κουρδιστάν και πρόσφατα την Αρμενία. Την ίδια ώρα που γράφονται αυτά στο «Νewsweek », για να τεθούν προφανώς υπόψη της νέας κυβέρνησης που σχηματίζει ο κ. Ομπάμα, νέα έρευνα της κοινής γνώμης στην Τουρκία εμφανίζεται αρνητική για την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.
«Η οικονομική κρίση χτύπησε τον τούρκο πρωθυπουργό» σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 58% των Τούρκων θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένη.
Η έρευνα αυτή έρχεται λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και σε μια περίοδο κατά την οποία ο κ. Ερντογάν δέχεται μεγάλες πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και για καλύτερη οικονομική πολιτική. Η δημοτικότητα του κ. Ερντογάν μειώθηκε στο 55%, ενώ πτώση παρουσιάζει και η δημοτικότητα των ηγετών της αντιπολίτευσης.