Μεταπτυχιακά από τα ΤΕΙ και ξένα πανεπιστήμια

Είκοσι τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρουν εφέτος τα Τεχνολογικά Ιδρύματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως της Ευρώπης, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν την εξωστρέφειά τους, αποκομίζοντας ταυτόχρονα και έσοδα καθώς οι σπουδαστές καταβάλλουν δίδακτρα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν διαδοθεί ευρέως στα ΤΕΙ της χώρας μετά το 2003, οπότε και υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για τους όρους πραγματοποίησής τους. Παρ΄ ...

Είκοσι τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρουν εφέτος τα Τεχνολογικά Ιδρύματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως της Ευρώπης, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν την εξωστρέφειά τους, αποκομίζοντας ταυτόχρονα και έσοδα καθώς οι σπουδαστές καταβάλλουν δίδακτρα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν διαδοθεί ευρέως στα ΤΕΙ της χώρας μετά το 2003, οπότε και υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για τους όρους πραγματοποίησής τους. Παρ΄ όλη την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα από συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκπρόσωποί τους εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι σε ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες με κολέγια στην Ελλάδα τόσο για λόγους αρχής, όπως σημειώνουν ορισμένοι που θεωρούν την Παιδεία αποκλειστικά δημόσια υπόθεση, όσο και κυρίως για λόγους ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Εφέτος, μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού προσφέρουν τέσσερα το ΤΕΙ Αθήνας, δέκα το ΤΕΙ Πειραιά, έξι το ΤΕΙ Λάρισας, δύο το ΤΕΙ Κρήτης και από ένα το ΤΕΙ Καβάλας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Το βασικό κριτήριο επιλογής ενός Ιδρύματος του εξωτερικού για συνεργασία είναι τα προσιτά δίδακτρα και στη συνέχεια η ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας,η κατάταξή του στις διεθνείς αξιολογήσεις και η αναγνώρισή του από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ)» σημειώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λ.Βρυζίδης. Oρισμένοι πρόεδροι ΤΕΙ σημειώνουν ότι η επιλογή των ξένων πανεπιστημίων για συνεργασία γίνεται μέσα από προσωπικές επαφές και συναντήσεις. Ολα τα Ιδρύματα όμως επιδιώκουν να συνεργάζονται με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. «Λόγω των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί με τα διπλώματα των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού ο ΔΟΑΤΑΠ ήταν πολύ αυστηρός στην αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων που παρέχονταν από συνεργασίες των ΤΕΙ με ξένα πανεπιστήμια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Στ.Γκανάτσιος.

Αλλα μεταπτυχιακά προγράμματα γίνονται καθ΄ ολοκληρία στην Ελλάδα με έλεγχο από το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο ή οι σπουδαστές παρακολουθούν τα μισά μαθήματα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό. «Τα μεταπτυχιακά που γίνονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Αγγλίας πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα ενώ το πρόγραμμα που κάνουμε με πανεπιστήμιο της Ιταλίας το μισό πραγματοποιείται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στη γείτονα» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Γ. Κόκορας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.