Ο κ. Παυλόπουλος και η ΕΛ.ΑΣ.

O υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος, ανεξαρτήτως της πολιτικής ευθύνης που φέρει για τον φόνο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που πυροδότησε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη, σε ένα πράγμα υπήρξε συνεπής: κατά τη διαχείριση της κρίσης παρέμεινε σταθερός στο νέο δόγμα για τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας που επεξεργάστηκε αμέσως μετά την ανάληψη του (πρώην) υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αν και το δόγμα αυτό, όπως κατέδειξε η πράξη, απεδείχθη γράμμα κενό περιεχομένου, καθώς δεν συνοδεύθηκε και με τη λήψη μέτρων τα οποία θα οδηγούσαν στον πραγματικό εκδημοκρατισμό ή ακόμη και εκσυγχρονισμό της ΕΛ.

O υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος, ανεξαρτήτως της πολιτικής ευθύνης που φέρει για τον φόνο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που πυροδότησε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη, σε ένα πράγμα υπήρξε συνεπής: κατά τη διαχείριση της κρίσης παρέμεινε σταθερός στο νέο δόγμα για τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας που επεξεργάστηκε αμέσως μετά την ανάληψη του (πρώην) υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Αν και το δόγμα αυτό, όπως κατέδειξε η πράξη, απεδείχθη γράμμα κενό περιεχομένου, καθώς δεν συνοδεύθηκε και με τη λήψη μέτρων τα οποία θα οδηγούσαν στον πραγματικό εκδημοκρατισμό ή ακόμη και εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Παυλόπουλος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, αμέσως μετά τον εφιάλτη των πυρκαϊών που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικολογική καταστροφή στη χώρα και στοίχισαν τη ζωή σε 68 άτομα, με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο αποκήρυξε τις ιδέες του προκατόχου του κ. Β.Πολύδωρα περί «ασύμμετρων απειλών», «στρατηγού ανέμου», «πραιτόρων» και, κυρίως, την απόπειρά του να ενοχοποιήσει πολιτικά κόμματα και να τα ταυτίσει με τους αποκαλούμενους αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων και την πολιτική βία. Τον περασμένο Ιανουάριο προσδιόρισε τις βασικές αρχές του νέου δόγματος των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως η σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης της ΕΛ.ΑΣ. με τους πολίτες, με σκοπό τη διαμόρφωση σχέσεων αμοιβαιότητας και την εμπέδωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής-συναίνεσης στις προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις της Αστυνομίας.

Είναι αλήθεια ότι μόλις ο Πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Παυλόπουλος επιχείρησε να διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες διαχείρισης της κρίσης με βάση αυτό ακριβώς το δόγμα. Επικοινώνησε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, από τους οποίους ζήτησε πολιτική συναίνεση, και προσδιόρισε τον ρόλο της Αστυνομίας ως «αμυντικό», κάτι για το οποίο δέχθηκε, κατόπιν εορτής πάντα, όταν φλεγόταν το κέντρο της Αθήνας, έντονες επικρίσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Υπέρ αυτής της τακτικής τάχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν νέα θύματα και του παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στη διαχείριση της κρίσης.

Ο κ. Παυλόπουλος ωστόσο δεν κατόρθωσε να ξεφύγει παντελώς από το «σύνδρομο Πολύδωρα». Προκειμένου να αποκρούσει τις επικρίσεις που εδέχθη για την καταστροφή της περιουσίας των πολιτών, διολίσθησε στο απόφθεγμα Πολύδωρα ότι η δράση των κουκουλοφόρων υποδαυλίζεται από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματική αιτία, όμως, τόσο για τη δολοφονία του 15χρονου όσο και για τη στάση της Αστυνομίας θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές παθογένειες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι μαρτυρίες διαψεύδουν τον αστυνομικό
Τον ισχυρισμό ότι η Αστυνομία τούς έδιωχνε όταν πήγαιναν να δώσουν κατάθεση για τις πραγματικές συνθήκες της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου προβάλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες που άρχισαν από χθες να καταθέτουν στον 9ο τακτικό ανακριτή.

Οι μάρτυρες στο σύνολό τους διαψεύδουν τον ειδικό φρουρό Επαμ. Κορκονέα και οι περισσότεροι από αυτούς διάβηκαν το κατώφλι του ανακριτή αφού επικοινώνησαν οι ίδιοι είτε με τον δικηγόρο της οικογένειας Γρηγορόπουλου κ. Δ. Τσοβόλα είτε με τις δικαστικές αρχές. Πρόκειται είτε για περίοικους οι οποίοι βιντεοσκόπησαν από το μπαλκόνι τους τη σκηνή του εγκλήματος ή απλά είδαν και άκουσαν όσα συνέβησαν είτε για άτομα που έτυχε εκείνη τη στιγμή να βρίσκονται κοντά στον τόπο του εγκλήματος. Ολοι υποστήριξαν εξεταζόμενοι ότι ο Επαμ. Κορκονέας στόχευσε σε ευθεία βολή και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 15χρονο. Επιπλέον υποστήριξαν πως τα λεγόμενα του ειδικού φρουρού ότι είχε απέναντί του 30 άτομα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι, αντίθετα, οι φίλοι του Αλέξανδρου ήταν μια ολιγομελής παρέα, η οποία δεν είχε παρά μια φραστική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.