Κρίση κλονίζει το Μέγαρο Μαξίμου

Βαθιά κρίση στη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου αποκάλυψε η διαχείριση των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου. Στις τρεις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, αλλά και στις διαδοχικές συσκέψεις που συγκάλεσε από τη Δευτέρα ως χθες ο Πρωθυπουργός, εμφανίστηκαν τόσο έντονες διαφορές και αντικρουόμενες απόψεις, που κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο κ. Κ. Καραμανλής στήριξε αρχικώς τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ.

Βαθιά κρίση στη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου αποκάλυψε η διαχείριση των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου. Στις τρεις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, αλλά και στις διαδοχικές συσκέψεις που συγκάλεσε από τη Δευτέρα ως χθες ο Πρωθυπουργός, εμφανίστηκαν τόσο έντονες διαφορές και αντικρουόμενες απόψεις, που κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο κ. Κ. Καραμανλής στήριξε αρχικώς τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλο, που επέμενε πως η Αστυνομία θα πρέπει να ακολουθήσει αμυντική τακτική, αλλά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μία ημέρα αργότερα, όταν διαπίστωσε ότι απέναντι στον υπουργό του συνασπίζεται η πλειονότητα των υπουργών. Ταυτόχρονα οι υπουργοί που δεν μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή καταλογίζουν στον κ. Καραμανλή «ανεξήγητη αδράνεια και πρωτοφανή αναβλητικότητα» στρέφοντας για πρώτη φορά τα πυρά τους εναντίον του, έστω κι αν δεν τολμούν να το πράξουν δημοσίως. Ολα αυτά τα φαινόμενα, που άρχισαν να εκδηλώνονται από τον Οκτώβριο αλλά κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, δίνουν την εικόνα πως η κυβέρνηση «καταρρέει από μέσα» και πως στο εξής τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στη ΝΔ καθώς οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και μπορούν να φθάσουν ως και στην αλλαγή της ηγεσίας, που μέχρι πρότινος έδειχνε ακλόνητη!

Αν και ουδείς στο κυβερνών κόμμα διανοείται ακόμη και σήμερα να αμφισβητήσει δημοσίως τον κ. Καραμανλή, το σενάριο μιας πιθανής αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ αρχίζει και συζητείται εντονότερα στο παρασκήνιο, καθώς η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να επιχειρήσει μια αποτελεσματική αντεπίθεση. Τα σενάρια αυτά υποδαυλίζονται και από τις αποστάσεις που τηρούν συχνά κορυφαία στελέχη του κόμματος από τις κυβερνητικές επιλογές, όπως συνέβη και στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου ζητούσαν ακόμη και χθες δυναμικότερη παρουσία της Αστυνομίας η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Γ.Αλογοσκούφης , Ευ.Μεϊμαράκης και Ευρ.Στυλιανίδης. Αίσθηση προκάλεσε επίσης χθες η διαφοροποίηση του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε στους δημοσιογράφους πως αυτό που συνέβη ήταν πολύ σημαντικό και πιθανώς μη καθοδηγούμενο, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει επισήμως η κυβέρνηση. Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε πως το φαινόμενο πρέπει να αναλυθεί επειδή θα επηρεάσει το πολιτικό σύστημα, ομολογώντας πως η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κόστος.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η ομολογία του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ν. Καραχάλιου στη χθεσινή «Ηerald Τribune» πως ο Πρωθυπουργός είναι σοβαρά προβληματισμένος και δεν ξέρει πώς θα διαχειριστεί την κρίση, έστω κι αν ο ίδιος αρνείται το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του.

Βαθύτατα ανήσυχος για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, ο κ. Καραμανλής αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες αφήνοντας πίσω του τη χώρα βαθιά πληγωμένη από τους βανδαλισμούς του τελευταίου τετραημέρου, αλλά με την διαβεβαίωση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης πως η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση. Τη διαβεβαίωση του κ. Πρ. Παυλόπουλου αποδέχθηκε χθες και η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να αναστείλει την απαγόρευση των διαδηλώσεων που μελετούσε ως προχθές και να ανακοινώσει ταυτόχρονα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.