Η μεταφορά του πλούτου

Βρισκόμαστε σήμερα, λένε οι οικονομολόγοι, στο μέσον μιας σημαντικής ύφεσης. Ο βιομηχανικός κόσμος θα σημειώσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 1945, ενώ η παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα της μακροχρόνιας τάσης ούτε το 2011. Ο πληθωρισμός από την άλλη πλευρά καταρρέει, ενώ η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς οι οικονομολόγοι λένε ότι απαιτείται εκτενής περίοδος αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, ώστε ...

Βρισκόμαστε σήμερα, λένε οι οικονομολόγοι, στο μέσον μιας σημαντικής ύφεσης. Ο βιομηχανικός κόσμος θα σημειώσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 1945, ενώ η παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα της μακροχρόνιας τάσης ούτε το 2011. Ο πληθωρισμός από την άλλη πλευρά καταρρέει, ενώ η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς οι οικονομολόγοι λένε ότι απαιτείται εκτενής περίοδος αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, ώστε να πραγματοποιηθεί μεταφορά πλούτου από τους πιστωτές στους δανειζομένους, παράλληλα με μια ουσιαστική πολιτική φοροελαφρύνσεων, ενώ οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα επιτρέψουν στους πολιτικούς να ξοδέψουν.

Αν και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι μετοχές φαίνεται να έχουν ενσωματώσει πολλές κακές ειδήσεις, κάτι που σημαίνει ότι ίσως το 2009 θα μπορούσαν να κερδίσουν κάποιο έδαφος, ειδικά αν η απομόχλευση περιοριστεί και βελτιωθούν μερικώς οι οικονομικές συνθήκες, το σίγουρο είναι πως η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Διατηρήσιμη ανάκαμψη, εξάλλου, προϋποθέτει μεγαλύτερη ορατότητα τόσο για το πιθανό βάθος της ύφεσης όσο και για το μέγεθος της πτώσης των εταιρικών κερδών, αλλά και σαφή μηνύματα ότι η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται. Καθώς όμως ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της ΜSCΙ χάνει εφέτος 48%, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από την έναρξη της λειτουργίας του το 1970, οι μετοχές ενδεχομένως να «χρωστούν» κάποιες ανοδικές κινήσεις. Αλλά η αλλαγή της τάσης αργεί ακόμη.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς το 60% της ελεύθερης διασποράς των ελληνικών μετοχών ανήκει σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, οι διαχειριστές τους δείχνουν να αντιμετωπίζουν πλέον με αυξημένο προβληματισμό τόσο την απότομη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών όσο και την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος εξαιτίας και των τελευταίων εξελίξεων. Ετσι, το θολό τοπίο ίσως παραμείνει. Αν και οι ελληνικές μετοχές εμφανίζονται «γοητευτικά αποτιμημένες», σύμφωνα με τα μοντέλα αποτίμησής τους, εν τούτοις το momentum (δυναμική) του ΧΑ θεωρείται αδύναμο, ενώ η δομή του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν βοηθά. Αποτελείται από μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναμένεται να υποαποδώσουν σε σχέση με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα του 2009.

mantik@dolnet.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.