ΑΒΑΝΑ Αποφασισμένοι να ομολογήσουν τις πράξεις τους ώστε να επιταχύνουν την αργή νομική διαδικασία και να εκτελεστούν για να γίνουν μάρτυρες του Ισλάμ, εμφανίστηκαν χθες οι πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η δίκη των οποίων ξεκίνησε σε ειδικό στρατοδικείο στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.
Οπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια ακρόασης που παρακολούθησαν και αρκετοί συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι κατηγορούμενοι- περιλαμβανομένου του φερομένου ως «εγκέφαλου» των επιθέσεων Χαλίντ Σικ Μοχάμεντ – αποφάσισαν να ομολογήσουν την ενοχή τους, με κοινή επιστολή που απέστειλαν συμβολικά την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί το κλείσιμο της διαβόητης φυλακής και τη μεταφορά των κρατουμένων σε βάση στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα δικαστούν από τακτικούς δικαστές και ενόρκους.
«Εμείς οι πέντε καταλήξαμε σε συμφωνία να ζητήσουμε από την επιτροπή άμεση ακρόαση, έτσι ώστε να ανακοινώσουμε τις ομολογίες μας με την ειλικρινή επιθυμία μας,χωρίς να δεχθούμε κανενός είδους πίεση,απειλές,εκφοβισμούς ή υπόσχεση από οποιαδήποτε πλευρά» αναφέρεται στο σημείωμα, το οποίο διάβασε ο αρχιστρατοδίκης, συνταγματάρχης Στίβεν Χένλι. Τη δήλωση υπογράφει πρώτος ο Μοχάμεντ, ο οποίος και στο παρελθόν έχει παραδεχτεί με υπερηφάνεια ότι σχεδίασε τις επιθέσεις «από το Α ως το Ω». Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, απευθυνόμενος στον δικαστή Χένλι, ο Μοχάμεντ δήλωσε στα αγγλικά ότι «δεν εμπιστεύομαι κανέναν Αμερικανό». Στο τέλος της ακρόασης, ένας άλλος κατηγορούμενος από την Υεμένη, ο Ραμζί Μπιναλσίμπ, πρόλαβε να ευχηθεί «ο Θεός να ευλογεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν και να επιτεθεί στον αμερικάνο εχθρό» προτού ο δικαστής διατάξει να του κλείσουν το μικρόφωνο.
Οι πέντε κατηγορούμενοι δήλωσαν επίσης ότι επιθυμούν να αποσύρουν όλες τις διαδικαστικές διεκδικήσεις που έχουν υποβληθεί από τους συνηγόρους που τους διόρισε το δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν τους εμπιστεύονται και επιθυμούν να υπερασπιστούν μόνοι τους τον εαυτό τους – δικαίωμα που έχει ήδη αναγνωριστεί σε τρεις από αυτούς. Μέλη των ομάδων υπεράσπισης δήλωσαν ανωνύμως σε δημοσιογράφους ότι στόχος των κατηγορουμένων είναι να εκτελεστούν και να γίνουν μάρτυρες, καθώς εκτιμούν ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκτελεστούν επί προεδρίας Μπους παρά επί Ομπάμα.
Oι συνήγοροι πρόσθεσαν ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν επιτρέπει πρόσβαση σε μάρτυρες-κλειδιά και εμπειρογνώμονες, και επιτρέπει τη χρήση «πειθαναγκαστικών αποδείξεων», δηλαδή προϊόντων βασανιστηρίων, που δεν θα γίνονταν ποτέ δεκτά στα κανονικά αμερικανικά δικαστήρια. Ακόμη και αν οι πέντε κατηγορούμενοι για 2.973 ανθρωποκτονίες καταδικάζονταν αύριο, λόγω των αργών νομικών διαδικασιών, η θανατική καταδίκη δεν θα εκτελεστεί παρά ύστερα από αρκετά χρόνια.