Ειρηνικά και με μαζική συμμετοχήτο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

Μαζικά και ειρηνικά διαδήλωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης χιλιάδες εργαζόμενοι κατά της ακρίβειας, των φόρων, της ανεργίας και της περικοπής των κοινωνικών παροχών, επισφραγίζοντας την 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Με μαζικό ειρηνικό, ως την ολοκλήρωσή του, συλλαλητήριο, διαδήλωσαν «για τη δημοκρατία, τα πολιτικά, τα εργατικά και τα κοινωνικά δικαιώματα» οι εργαζόμενοι, με αίτημα«την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της ακρίβειας, των φόρων, της ανεργίας και της περικοπής των κοινωνικών παροχών», επισφραγίζοντας τη σημερινή 24ωρη απεργία, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Για καθολική συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία της απεργίας, μιλούν οι συνδικαλιστές.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατείας Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική θα αλλάξει και προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει, θα ανατραπεί», καλώντας τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο, μπροστά στη Βουλή, τη μέρα που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Παναγόπουλος κατήγγειλε τη δολοφονία του νεαρού μαθητή στα Εξάρχεια, αλλά κάλεσε τους νέους να στρέψουν την πλάτη στην τυφλή βία και να οργανωθούν στα συνδικάτα.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, αφού αναφέρθηκε και ο ίδιος στη δολοφονία του νεαρού μαθητή, αλλά και στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών, υπογράμμισε ότι «διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις και βυθίζεται στην ανέχεια η κοινωνική πλειοψηφία».

Χαρακτήρισε σταθμό τις τελευταίες εξελίξεις και κάλεσε να κρατηθούν ψηλά οι αγώνες, «αλλά και η οργή, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας».

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (πρόεδρος της ΔΑΚΕ), εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του 16χρονου μαθητή και ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της βίας, από όπου και αν προέρχεται, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τη διέξοδο από την κρίση».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση, ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τη σημερινή συγκέντρωση και αποδείχθηκε η δυνατότητα να σπάμε τον τρόμο στο δρόμο», καλώντας να σταματήσει η κρατική καταστολή και να συνδεθεί η πάλη για τα εργατικά αιτήματα με την πάλη για τα πολιτικά δικαιώματα.

Διέβλεψε δε, ότι «λόγω της κρίσης, θα διευρυνθούν ο αυταρχισμός και η καταστολή» και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να παλέψουν μαζί για την ανατροπή του αυταρχισμού και του νεοφιλευθερισμού.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος και τα μέλη αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών παρέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής.

Χωρίς επεισόδιαοιπορείες σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

Ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στο Ηράκλειο εκφράζοντας την αντίθεσή τους «στην κρατική καταστολή, αλλά και στις συνέπειες της κρίσης, που για μια ακόμα φορά επιχειρούν να τις μεταθέσουν στις πλάτες των εργαζόμενων και της κοινωνίας».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, από όπου ξεκίνησε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Περιφέρεια Κρήτης με πανό και αντικυβερνητικά συνθήματα.

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Θεσσαλονίκηδιαδήλωσαν τα αιτήματά τους. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και φοιτητές.

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν «να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση και να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.