Ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διεθνή εικόνα της χώρας αλλά και για το μέλλον της κυβέρνησης θα είναι οι επόμενες 36 ώρες, καθώς ο Πρωθυπουργός προσπαθεί με καθυστέρηση τριών ημερών, να επιβάλει από χθες το απόγευμα την τάξη. Ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε χθες από την Αστυνομία να εγκαταλείψει την αμυντική στάση και να προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ έχει ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις από την Πέμπτη και μελετά το ενδεχόμενο άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, εφόσον ως αύριο δεν έχει αποκλιμακωθεί η ένταση. Αφού εξασφάλισε τη δημόσια καταδίκη των κουκουλοφόρων από όλα τα κόμματα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός υπέκυψε χθες στις πιέσεις κορυφαίων υπουργών του και άλλαξε τη στρατηγική του, υιοθετώντας πιο επιθετική τακτική, αλλά και έκτακτα μέτρα τα οποία διέψευδε ως προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα όμως εισπράττει από χθες οξύτατη κριτική από το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανυπαρξία του κράτους, αλλά και από στελέχη της ΝΔ που τον επικρίνουν για το νέο πλήγμα που δέχθηκε στην αξιοπιστία της η κυβέρνηση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, αποφασίστηκε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από αύριο Πέμπτη, ημέρα αναχώρησης του Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, εφόσον ως τότε δεν έχουν κοπάσει οι ταραχές. Από χθες το μεσημέρι δόθηκε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να συλλαμβάνουν όποιον προκαλεί βανδαλισμούς, ενώ για την προστασία της δημόσιας περιουσίας αλλά και της δημόσιας ασφάλειας αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το άρθρο 11 του Συντάγματος από αύριο Πέμπτη, αν δεν έχουν σταματήσει ως τότε οι ταραχές. Βάσει της διάταξης αυτής απαγορεύονται, με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις σε περιοχές όπου έχει διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή. Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή ευρωπαϊκών κρατών, εφόσον οι ταραχές επεκταθούν, με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων (κυρίως από Γαλλία και Βρετανία). Α ύριο επίσης θα αποφασιστεί αν η κυβέρνηση θα κάνει χρήση των διατάξεων του πρόσφατου νόμου της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εξακριβώσει ότι η πλειονότητα των μολότοφ που χρησιμοποιούν οι κουκουλοφόροι, παρασκευάζονται στα εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, τα οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν το «πάγωμα» των δανειακών τους υποχρεώσεων για το 2009, καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων και επιδότηση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.
O κ. Καραμανλής συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια τελευταία προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα διακομματικό μέτωπο απέναντι στους κουκουλοφόρους και μιας διακομματικής καταδίκης των βανδαλισμών. Σε αυτή την πρωτοβουλία του ο κ. Καραμανλής εισέπραξε την ομόθυμη καταδίκη των βιαιοτήτων και μια έκκληση του κ. Κ. Παπούλια για ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και τη δριμύτατη κριτική του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικοί αρχηγοί των οποίων ζήτησαν την παραίτησή του.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση υπαινίχθηκε χθες σαφώς ότι τα επεισόδια υποκινούνται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς όμως να τον κατονομάσει, αποφασίζοντας να κλιμακώσει την αντιπαράθεση μαζί του, εφόσον τα επεισόδια συνεχιστούν.
Υπό την πίεση όλων σχεδόν των κορυφαίων υπουργών του, ο κ. Καραμανλής αποφάσισε χθες να εγκαταλείψει την αμυντική στρατηγική απέναντι στους κουκουλοφόρους και να δώσει εντολή στην Αστυνομία να παρέμβει δυναμικά και να προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις όσων συμμετέχουν σε βανδαλισμούς. Η απόφαση ελήφθη από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά χθες το μεσημέρι, απομονώνοντας αυτή τη φορά τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος επέμενε σε μετριοπαθείς τακτικές. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Γ. Σουφλιάς, Ευ.Μεϊμαράκης και Γ. Αλογοσκούφης μετέφεραν στην Κυβερνητική Επιτροπή την αγανάκτηση που επικρατεί στους βουλευτές και στην κομματική βάση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει άλλο θεατής στις καταστροφές και πως θα πρέπει να αντιδράσει αμέσως και να μην ανεχθεί άλλα επεισόδια. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και για τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτει το κράτος, ομολογώντας πως αυτές δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν όλα τα μέτωπα των ταραχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό στις συναντήσεις με τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Αλ.Αλαβάνο, ενώ θερμότερο με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον κ. Γ. Καρατζαφέρη . Μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποκάλυψε δημοσίως το σχέδιο του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας στις δηλώσεις του ότι αν η ένταση δεν αποκλιμακωθεί, δεν υπάρχει άλλη λύση από την εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος και τη λήψη εκτάκτων μέτρων.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Να μη μείνουν οι πληγές ανοιχτές»
Ο κ. Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη συνδρομή του για την αποκλιμάκωση της έντασης. Λίγο αργότερα ο κ. Κ. Παπούλιας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις.
«Η ημέρα της κηδείας του Αλέξη Γρηγορόπουλουείναι για όλους μια ημέρα πένθους. Η δολοφονία του πλήγωσε βαθιά τη δημοκρατία μας» παρατηρεί στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Οι προηγούμενες ημέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο “γιατί”.Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις,οι πληγές θα μένουν ανοιχτές. Στην απάντησή μας όμως πρέπει να επιμείνουμε με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους. Σαν μέλος της γενιάς που έζησε βαριά χρόνια στην ιστορία μας καλώ να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ειρηνικά» κατέληξε ο κ. Παπούλιας.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας. Για πράξεις που στρέφονται κατά αθώων πολιτών,κατά των περιουσιών τους, κατά ολόκληρης της κοινωνίας,κατά της ίδιας της δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας τον πολιτικό κόσμο να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει.
Πρόγευση με την επιστολή σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
Ο κ. Κ.Καραμανλής απέστειλε χθες επιστολές στους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τις οποίες τους καλούσε να μην προχωρήσουν στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν σήμερα, επισημαίνοντας: «Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης,στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας, ώστε να μη δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας».
Στο αίτημα του κ. Καραμανλή τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ απάντησαν αρνητικά, δηλώνοντας ότι όλες οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Στα συνδικάτα απάντησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι φέρουν την ευθύνη αν δημιουργηθούν και αύριο επεισόδια. «Κατέστησα σαφή τη θέση μου ότι όλοι όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισμούς είναι εχθροί της Δημοκρατίας» υπογράμμισε σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός. «Ζήτησα την αναβολή των συγκεντρώσεων. Είναι ευθύνη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων,μετά την επιμονή τους να πραγματοποιήσουν αύριο συγκεντρώσεις, με ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες τους αγώνες των εργαζομένων για τη συνέχιση της βίαιης,της καταστροφικής δράσης τους.Δεν μπορεί ούτε οι αγώνες των εργαζομένων, ούτε ο άδικος θάνατος ενός νέου, να συγχέονται με πράξεις που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας των πολιτών, εναντίον των περιουσιών τους, εναντίον της κοινωνίας και της Δημοκρατίας» .