Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι επενδυτές περιμένουν ακόμη να πεισθούν για το «τεχνικής φύσεως», όπως χαρακτηρίζεται, ράλι που ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις διεθνείς αγορές, καθώς έχει αρχίσει να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι υποχωρεί σταδιακά ο κίνδυνος νέου «κραχ». Η αυξημένη όμως μεταβλητότητα, που εξακολουθεί να είναι παρούσα στις διεθνείς αγορές, αποτρέπει τους εγχώριους επενδυτές από το να αναλάβουν ρίσκο, καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις εντείνουν την αβεβαιότητα.

Επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι επενδυτές περιμένουν ακόμη να πεισθούν για το «τεχνικής φύσεως», όπως χαρακτηρίζεται, ράλι που ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις διεθνείς αγορές, καθώς έχει αρχίσει να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι υποχωρεί σταδιακά ο κίνδυνος νέου «κραχ».

Η αυξημένη όμως μεταβλητότητα, που εξακολουθεί να είναι παρούσα στις διεθνείς αγορές, αποτρέπει τους εγχώριους επενδυτές από το να αναλάβουν ρίσκο, καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις εντείνουν την αβεβαιότητα. Ωστόσο, με τις δεδομένες συνθήκες, οι αγορές είναι δύσκολο να σταθεροποιήσουν την όποια ανοδική τάση που θα «διασφάλιζε» σίγουρη απόδοση για τον καθένα. Αντίθετα, καθώς οι εναλλαγές συντελούνται με ταχύτητα, απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά για εκείνους που επέλεξαν να παραμείνουν εντός της αγοράς.

Αντιπροσωπευτική τού ευμετάβλητου κλίματος ήταν η χθεσινή ημέρα, όπου οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν πτωτικά εμφανίζοντας απώλειες μεγαλύτερες του 1,50%, τις οποίες κάλυψαν πολύ σύντομα και τις μετέτρεψαν σε κέρδη, τα οποία και πάλι απώλεσαν μετά το πτωτικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, για να επανέλθουν εκ νέου σε ανοδική τροχιά διευρύνοντας τα προηγούμενα κέρδη τους σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά.

Σε συνθήκες συνεχούς ρευστότητας, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις εμφανίζοντας απώλειες της τάξεως του 1,50% στο χαμηλό των 1.818

μονάδων. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά επακολούθησε επιθετική αντίδραση που έφερε τον γενικό δείκτη σε ανοδική τροχιά προς την περιοχή των 1.855 μονάδων. Αφού παρέμεινε σε θετικό έδαφος στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, στη συνέχεια εντάθηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές που επιδείνωσαν την όλη εικόνα της αγοράς παρασύροντας πτωτικά την πλειονότητα των μετοχών. Σε αυτό το κλίμα, ο γενικός δείκτης υποχώρησε ως το τοπικό χαμηλό των 1.835 μονάδων, αλλά κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο στις 1.847,07 μονάδες και οριακή άνοδο 0,06%, υποβοηθούμενος από τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζας Πειραιώς και Coca- Cola που τερμάτισαν στα υψηλά της ημέρας βελτιώνοντας την εικόνα τους στη διάρκεια των δημοπρασιών.

Η επιλεκτική στήριξη του γενικού δείκτη δεν είχε αποτέλεσμα για τον δείκτη FΤSΕ20, ο οποίος παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε κατά 0,28% χαμηλότερα. Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 που υποχώρησαν κατά 0,58% και 0,77% αντίστοιχα.

Στη λήξη της συνεδρίασης 84 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, 126 υποχώρησαν και 123 παρέμειναν αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 81 δεν έκαναν καμία πράξη.

Το αρχικά θετικό κλίμα βελτίωσε τους συναλλακτικούς ρυθμούς και ενίσχυσε τον αμιγή τζίρο της αγοράς σε σχέση με προχθές στα 121,9 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επιπλέον 16,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Για μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκε σε θετικό έδαφος η μετοχή, η οποία ακολούθησε στη συνέχεια πλαγιοκαθοδική πορεία ως το χαμηλό των 13,70 ευρώ, κοντά στο οποίο και έκλεισε, και συγκεκριμένα στα 13,80 ευρώ με σημαντικές απώλειες 3,50%.

Τράπεζα Πειραιώς: H πρώτη ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, για τη μετοχή, χωρίς όμως περιεχόμενο αφού διήνυσε υπό πίεση όλη τη συνεδρίαση και ανέκαμψε στη διάρκεια των δημοπρασιών ως το υψηλό των 6,70 ευρώ όπου και έκλεισε με κέρδη 1,52%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.