Στους δρόμους οι μαθητές, κλειστά τα σχολεία

Τίποτε δεν λειτουργεί από χθες σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αυθόρμητα, με την ανταλλαγή μηνυμάτων SΜS, την αποστολή e-mail ή τις συνεννοήσεις που έγιναν στο πόδι, οι μαθητές βγήκαν έξω από τα σχολεία τους, οργάνωσαν πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ανάγκασαν τελικά το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει επίσημα ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι «το υπουργείο Παιδείας πενθεί επιλεκτικά μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευσηεπειδή φοβάται τις μαθητικές διαμαρτυρίες» .

Τίποτε δεν λειτουργεί από χθες σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αυθόρμητα, με την ανταλλαγή μηνυμάτων SΜS, την αποστολή e-mail ή τις συνεννοήσεις που έγιναν στο πόδι, οι μαθητές βγήκαν έξω από τα σχολεία τους, οργάνωσαν πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ανάγκασαν τελικά το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει επίσημα ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι «το υπουργείο Παιδείας πενθεί επιλεκτικά μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευσηεπειδή φοβάται τις μαθητικές διαμαρτυρίες» . Ετσι για σήμερα η ΔΟΕ αποφάσισε απεργία και συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας. Συμμετοχή στην πορεία ανακοίνωσε και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος. Απεργία για σήμερα έχουν εξαγγείλει η Ομοσπονδία των καθηγητών δημοσίων σχολείων (ΟΛΜΕ) και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ). Ετσι σήμερα εκτός από τα δημόσια σχολεία και αρκετά ιδιωτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του φοβάται κύμα καταλήψεων σε όλα τα σχολεία τις χώρας, οι οποίες και ξεκίνησαν χθες σε αρκετά από αυτά. Ηδη το συντονιστικό όργανο των μαθητών κάλεσε τα δεκαπενταμελή συμβούλια να κλείσουν τα σχολεία ως και αύριο Τετάρτη.

Εικόνα παράλυσης παρουσίαζε χθες και η ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Υπό κατάληψη παραμένουν το κεντρικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Μεσολογγίου, ενώ ανέστειλαν τη λειτουργία τους πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κλειστά ως την Τετάρτη θα είναι ακόμη το Πανεπιστή μιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά. Τριήμερη απεργία έχει αποφασίσει και η Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Σε ανοικτή συνεδρίαση της Συγκλήτου που έγινε χθες στο ΕΜΠ εκφράστηκε από τα μέλη της οργή και αγανάκτηση για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Το περιστατικό αυτό είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα,αποτέλεσμα της γενικότερης επίθεσης εναντίον της παιδείας και της νεολαίας» αναφέρεται σε ψήφισμα της Συγκλήτου. Ε κκληση για σύνεση, αυτοσυγκράτηση και «έμπρακτη προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές,τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες και τις παραδόσεις του αρχαιότερου δημοσίου πανεπιστημίου» έκαναν χθες οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών που εξέφρασαν «τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη τους για τα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό και άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου». «Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καταγγέλλουμε τη δολοφονία του νέου από ένστολο αστυνομικό και συνολικά την πολιτική της βίας και της καταστολής της κυβέρνησης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν αυτό το γεγονός» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ. Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν αγανάκτηση και καταδικάζουν το τραγικό περιστατικό εξέδωσαν και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας. «Τα τελευταία χρόνια η απαξίωση των θεσμών οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδα με αποτέλεσμα ακραία φαινόμενα και αύξηση της εγκληματικότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Αποτέλεσμα τέτοιων ακραίων συμπεριφορών οδηγούν σε τραγικά γεγονότα και συνήθως σε αθώα θύματα» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ (Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος) στην οποία και καλεί τη νεολαία να δώσει μαζικό «παρών» στις πορείες που οργανώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό συμβάν.

Ενας έφηβος «ανοιχτό βιβλίο»

Ο Αλέξανδρος-Ανδρέας (Αλέξης) Γρηγορόπουλος

Ηταν ένα παιδί έξω καρδιά. Πάντα γελαστό και «ανοιχτό βιβλίο» για τους φίλους του, χαμηλών τόνων για τους γείτονες. Ο ΑλέξανδροςΑνδρέας ( Αλέξης ) Γρηγορόπουλος , ο έφηβος των 15 χρόνων που χάθηκε άδικα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ζούσε τη «ρουτίνα» της ζωής των συνομηλίκων του: σχολείο, διάβασμα, φροντιστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο του. Φίλοι και γείτονες, σοκαρισμένοι από τον θάνατό του, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που συνέβη. «Βρέθηκε τη λάθος στιγμήστο λάθος σημείο» λένε και μιλούν για ένα παιδί με προοδευτικές ιδέες που όμως καμία σχέση δεν είχε με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. «Δεν συμμετείχε ποτέ σε κινήσεις αναρχικών» τονίζουν συμμαθητές του. Στα Εξάρχεια- μια γειτονιά που δεν συνήθιζε να πηγαίνει- κατέβηκε το Σάββατο απλώς για μια βόλτα καθώς θα τους κερνούσε ένας Νίκος που γιόρταζε.

Ο Αλέξης προερχόταν από εύπορη οικογένεια- η μητέρα του διατηρεί κοσμηματοπωλείο στη Βουκουρεστίου και ο πατέρας του είναι διευθυντής σε υποκατάστημα τραπέζης-, έμενε στο Παλαιό Ψυχικό και προτιμούσε στέκια στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Οταν δεν τον δέσμευαν οι σχολικές του υποχρεώσεις «γλιστρούσε» με το σκέιτμπορντ στις πλατείες του Ψυχικού και της Κηφισιάς, αυτοσχεδίαζε στην κιθάρα του ή έπαιζε ποδόσφαιρο σε γήπεδα 5 επί 5. Ηταν άλλωστε ένθερμος φίλος του… τριφυλλιού. Τον τελευταίο χρόνο ο Αλέξης ήταν μαθητής στην Ωθηση, ένα ιδιωτικό σχολείο στη Σταμάτα. Ως πέρυσι όμως φοιτούσε στη Σχολή Μωραΐτη. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων Γυμνασίου- Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη σε ανακοίνωσή του εκφράζει οργή για την πράξη του αστυνομικού αλλά και «την απελπισία του για μια κοινωνία που εκφράζεται από εκείνους που δεν δέχονται την αντίρρηση, που δεν σέβονται την εφηβική αμφισβήτηση, που απορρίπτει το διαφορετικό». Οι καθηγητές εκφράζουν επίσης τη βαθιά ανησυχία τους για τη δημόσια συζήτηση «που εξισώνει τη φθορά της περιουσίας με την απώλεια μιας ζωής».

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Είχε τιμηθεί με εύφημο μνεία από την ΕΛ.ΑΣ.

ΑΠΕ Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα

Ε ύφημος μνεία είχε δοθεί πριν από ενάμιση χρόνο από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στον 37χρονο ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος σκότωσε εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο! Στον υπηρεσιακό φάκελο του φρουρού δεν υπήρχε καμία αναφορά για παράνομη ή παράτυπη συμπεριφορά του, παρ΄ ότι συνάδελφοί του ανέφεραν ότι ήταν ιδιαίτερα οξύθυμος, με απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Ο 37χρονος κατάγεται από το Εξωχώριον της μεσσηνιακής Μάνης και ο πατέρας του είναι μαραγκός. Είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Εντάχθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. το 1999 και αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή για τους ειδικούς φρουρούς πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ενώ από το 2002 άρχισε να συμμετέχει στα πληρώματα των περιπολικών. Οπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ποτέ δεν μας είχε αναφέρει οποιοσδήποτε προϊστάμενός του ότι η συμπεριφορά του ήταν προβληματική.Αντίθετα,μας μιλούσαν για έναν…φιλότιμο αστυνομικό,ο οποίος μάλιστα είχε βραβευθεί για τη σύλληψη μετά από καταδίωξη ενός ενόπλου το καλοκαίρι του 2007. Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο το περιπολικό στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε επίθεση.Τότε η αντίδρασή του ήταν σχεδόν υποδειγματική.Απέφυγε να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε αντεγκλήσεις με διαδηλωτές και επέστρεψε στο Τμήμα Εξαρχείων όπου δήλωσε το περιστατικό.Βέβαια δεν ξέρουμε πώς αντέδρασε σε περιστατικά που μπορεί να μην ανέφερε ποτέ σε προϊσταμένους του…». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας είχε ειδοποιήσει το μοιραίο βράδυ τον ειδικό φρουρό να απεμπλακεί από το επεισόδιο με τους νεαρούς αλλά αυτός δεν πειθάρχησε. Ο 37χρονος υποστήριξε αρχικώς ότι πυροβόλησε στον αέρα, μετά ανέφερε ότι έριξε έναν πυροβολισμό προς το έδαφος και χθες το μεσημέρι ότι ίσως εκπυρσοκρότησε το όπλο του όταν προσπαθούσε να το βάλει στη θήκη του.

Την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού ανέλαβε χθες το βράδυ ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Π.Μαντούβαλος. Αρχικώς την υπεράσπισή του ανέλαβε ο κ. Β.Καπερνάρος και ακολούθως οι δικηγόροι κ. Γ. Μαρής και κυρία Χρύσα Σαλαβράκου, οι οποίοι τελικώς απεχώρησαν από τη νομική εκπροσώπησή του.

Η αποχώρηση της κυρίας Σαλαβράκου, η οποία είναι νομική εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, έγινε έπειτα από παρέμβαση του δημοσιογράφου κ. Ν.Χατζηνικολάου, ο οποίος επεσήμανε ότι «η δικηγόρος της ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού που σκότωσε ένα 15χρονο παιδί».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.