Με αισθητό μούδιασμα και δυστοκία στην εξαγωγή σαφών πολιτικών συμπερασμάτων παρακολούθησαν τα στελέχη του ΠαΣοΚ τις εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Στις συσκέψεις που έγιναν στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράστηκαν διάφορες απόψεις και τελικά αποφασίστηκε να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή και να μη ζητηθεί, π.χ., παραίτηση της κυβέρνησης ή υπουργών. Η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίληψη των κοινωνικών εντάσεων που κυοφορούνται και ήδη εκδηλώνονται στην κοινωνία, κάποιοι προέβλεψαν ότι η ΝΔ θα καταφύγει και πάλι στη λογική των ασύμμετρων απειλών, ενώ κρίθηκε απαραίτητο- σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τις εκδηλώσεις βίας- να τηρηθούν λίγο-πολύ ίσες αποστάσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πάντως ότι το ξέσπασμα βίας που προκλήθηκε το προηγούμενο διήμερο θα έχει καταλυτική επίδραση στο πολιτικό σκηνικό για τις επόμενες εβδομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα περιμένουν να δουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης προτού αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ενδείξεις των εκτιμήσεων του κ. Γ.Παπανδρέου αναμένονται κατά τη σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ.
Στη δήλωση που έκανε χθες το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αγανάκτησή του και είπε ότι «τα δάκρυα δεν φτάνουν για να ξεπλύνουν την ντροπή και την αδικία» , προσέθεσε ότι η αποκατάσταση των ζημιών «είναι αυτονόητη», ενώ υπογράμμισε: «Είναι ώρα να απορρίψουμε κατηγορηματικά αυτή την αντίληψη της βίας και της αυθαιρεσίας στη χώρα μας, από όπου και αν προέρχεται.Με πρώτη ευθύνη αυτήν της πολιτείας».
«Φτάνει πια με την κυβέρνηση που αρνείται παντού να αναλάβει τις ευθύνες της» τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι δεν είναι ώρα «να αντιμετωπίσουμε με μικροκομματικές αντιλήψεις αυτή την κρίση.Και σίγουραδεν είναι ώρα να εκμεταλλευθούμε τον φόβο».
O πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέστησε την προσοχή προ του κινδύνου κατάλυσης της κοινωνικής συνοχής και απέρριψε τα φαινόμενα πόλωσης και διχασμού, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σήμερα σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας «χωρίς βία,ενάντια στη βία», που θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Η εκδήλωση του ΠαΣοΚ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες θα κρατούν συμβολικά ένα κερί στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε χθες συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια του δολοφονηθέντος, στην οποία μεταξύ άλλων σημείωνε: «Η συμπαράστασή μας προς την οικογένειά σας είναι αυτονόητη και ολόπλευρη.Σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη και παραδειγματική τιμωρία, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.Είναι η ελάχιστη υποχρέωση όλων μας στον Αλέξανδρο, που χάθηκε με αυτόν τον βάναυσο τρόπο με ευθύνη της πολιτείας».
«Υπό πολιορκία» προξενεία και πρεσβείες
Η οργή για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Μία ομάδα 15-30 ατόμων κατέλαβε χθες το ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του. Η κατάληψη έληξε περίπου στις επτά χθες το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα ήταν έλληνες φοιτητές, αν και η γερμανική αστυνομία εκτίμησε, κατά δήλωση του εκπροσώπου της, ότι ίσως βρίσκονταν μαζί τους και γερμανοί συμπαραστάτες τους από τον «αναρχοαυτόνομο χώρο».
Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του προξενείου περίπου στις 9.40 χθες το πρωί (τοπική ώρα). Οι καταληψίες κρέμασαν και ένα πανό στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο έγραφε: «Το κράτος δολοφονεί». Στην περιοχή έσπευσαν περίπου 150 αστυνομικοί οι οποίοι απέκλεισαν τον χώρο και άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες για την έξοδό τους. Επισήμως η γερμανική αστυνομία δεν κάνει λόγο για κατάληψη, καθώς δεν έχει υποβληθεί μήνυση από τις ελληνικές αρχές. Στο Λονδίνο 30-40 Ελληνες, κυρίως φοιτητές, συγκεντρώθηκαν για τον ίδιο λόγο χθες το πρωί έξω από τα κτίρια της ελληνικής πρεσβείας και του ελληνικού προξενείου στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι διαμαρτυρόμενοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από το κτίριο της πρεσβείας και την αντικατέστησαν με μία άλλη, χρώματος κόκκινου και μαύρου. Η αστυνομία συνέλαβε δύο έλληνες διαδηλωτές και έκλεισε τον δρόμο προς την πρεσβεία. Το αίτημα των διαδηλωτών ήταν η επίδοση ψηφίσματος στον έλληνα πρέσβη. Η διαδήλωση τερματίστηκε ειρηνικά νωρίς το απόγευμα.
Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες νωρίς το απόγευμα έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια μικροεπεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και νεαρών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του άτυχου μαθητή. Περίπου 40 ως 50 νεαροί συγκεντρώθηκαν απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας, επιτιθέμενοι με πέτρες σε αστυνομικούς. Στην περιοχή αναπτύχθηκε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, η οποία έκλεισε την πρόσβαση προς το κτίριο με συρματόπλεγμα, ενώ συνελήφθησαν και δύο διαδηλωτές, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς για εξύβριση και αντίσταση κατά της αστυνομίας για να κλητευθούν αργότερα. Συμπλοκές και αψιμαχίες μαθητών με αστυνομικούς ξέσπασαν χθες το πρωί και έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών η αστυνομία συνέλαβε δύο μαθητές που αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Αυστραλία εξέδωσαν οδηγίες προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ελλάδα να επιδείξουν αυξημένη προσοχή και να αποφεύγουν περιοχές στις οποίες λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις.