Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις για τις λαβυρινθώδεις οικονομικές συναλλαγές της Μονής Βατοπαιδίου ανέκυψαν κατά τη χθεσινή παρουσία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος που διενήργησαν ελέγχους σε μεγάλο αριθμό τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της ΤτΕ κ. Ι.Γούσιος εξεταζόμενος επανέλαβε όσα αναφέρονται στο πόρισμα που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη για τις «υπερβολικά μεγάλες χρηματικές κινήσεις σε μετρητά» με αποδέκτες που δεν έχουν διευκρινιστεί και για ποσά που ξεπερνούν αθροιστικά τα 10 εκατ. ευρώ και έχουν αναληφθεί σε ποσά της τάξεως άνω των 500.000 ευρώ κάθε φορά. Πρόσθεσε επίσης το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ότι για τις χρηματικές αυτές κινήσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμη απαντήσεις από τις τράπεζες αν υπεβλήθησαν αναφορές στην αρμόδια Επιτροπή για το «ξέπλυμα χρήματος», όπως επιβάλλουν οι ισχύοντες κανόνες, ιδίως σε περιπτώσεις καταθέσεων μεγάλων ποσών σε «ρευστό», «σε βαλίτσες», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Παρά ταύτα ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης , ο οποίος χωρίς συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσε χθες το απόγευμα για επανεξέταση δύο πρόσωπα που σχετίζονται με τους ορισμένους από τους επίμαχους λογαριασμούς- τον επιχειρηματία κ. Γ.Σαχπατζίδη και τον δικηγόρο της μονής κ. Αλ. Χατζηαλεξάνδρου -, απέκλεισε την παράταση εργασιών της Επιτροπής πέραν της προσεχούς Δευτέρας, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις του ΠαΣοΚ για κλήτευση εκ νέου και άλλων, όπως ο επιχειρηματίας κ. Αθ. Πάπιστας και οι διαχειριστές των οικονομικών του Βατοπαιδίου, όπως ο Κύπριος κ. Αθως Κοιρανίδης και ο μοναχός κ. Ευδόκιμος. Ηαπόρριψη των αιτημάτων του ΠαΣοΚ προκάλεσε οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Μαρκογιαννάκη και τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μ. Καρχιμάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι επιχειρεί «συγκάλυψη της υπόθεσης». Ακολούθησε οξύτατος διάλογος:
Μαρκογιαννάκης: «Ε,βούλωσέ τοπια,έτσι;Αρκετά σε ανέχτηκα.Ντροπή!».
Καρχιμάκης: «Θέλετε να ανοίξουμε συζήτηση;».
Μαρκογιαννάκης: «Να την ανοίξετε τη συζήτηση, κύριε. Πείτε ό,τι θέλετε εδώ.Κοινέ συκοφάντη! Πείτε το οτιδήποτε. Σας προκαλώενώπιος ενωπίω». Καρχιμάκης: «Θα καταθέσω όταν έλθει η ώρα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τον ρόλο σας».
Μαρκογιαννάκης: «Εδώ,τώρα! Αλλως είσαι συκοφάντης και υβριστής!».
Καρχιμάκης: «Είστε ο συντονιστής της συγκάλυψης του σκανδάλου του Βατοπαιδίου».
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Εξεταστικής αντιπαρατέθηκε και με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρη, όταν του ζήτησε να μην υποβάλει ερωτήματα για τις κινήσεις του κοινού λογαριασμού της συμβολαιογράφου κυρίας Αικατερίνης Πελέκη και του συζύγου της, πρώην υπουργού κ. Γ.Βουλγαράκη, με αφορμή την αναφορά του κ. Γούσιου ότι «οι συνολικές κινήσεις έφθασαν τα τελευταία χρόνια στο ποσόν των 5,5 εκατ.ευρώ».
Μαρκογιαννάκης (προς το στέλεχος της ΤτΕ): «Κύριε μάρτυς, μην απαντήσετε. Δεν έχουμε άνοιγμα λογαριασμού».
Πλεύρης: «Κύριε πρόεδρε,δεν θα μου υποδείξετε τι ερωτήσεις θα κάνω».
Μαρκογιαννάκης: «Σοβαρολογείτε;Εχουμε διατάξει άνοιγμα του λογαριασμού της κυρίας Πελέκη;».
Πλεύρης: «Δεν είναι μόνο της κυρίας Πελέκη. Είναι και του υπουργού και θέλω να ξέρω πώς κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πιστώνεται με 5,5 εκατ.ευρώ» .
Μαρκογιαννάκης: «Ζητείστε το άνοιγμα του λογαριασμού αν θέλετε».
Oβουλευτής του ΛΑΟΣ απάντησε καταφατικά και με το αίτημά του συντάχθηκε και ο συνάδελφός του από το ΠαΣοΚ κ. Ι. Δριβελέγκας, όταν το στέλεχος της ΤτΕ διευκρίνισε ότι οι ελεγκτές στο πόρισμά τους απομόνωσαν μόνο τις εισροές προς τον συγκεκριμένο λογαριασμό που προέρχονται από τη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ υπάρχουν και ποσά προερχόμενα από την αντισυμβαλλόμενη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Τα ποσά από τη μονή ανέρχονται στα 972.000 ευρώ και κατά την κυρία Πελέκη αφορούν έξοδα για τα συμβόλαια που συνέταξε και αποδόθηκαν στο Ταμείο Νομικών και στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, ενώ ιδίας προέλευσης είναι και ποσόν 1.080.000 ευρώ το οποίο έχει κατατεθεί σε λογαριασμό του αδελφού της κ. Δ.Πελέκη, ο οποίος υπήρξε νομικός εκπρόσωπος της μονής.
Αρχίζει η «παρέλαση» των υπόπτων
Οι εισαγγελείς έστειλαν ήδη τις πρώτες κλήσεις για παροχή εξηγήσεων
Ανοιξε ο κύκλος των υπόπτων στην εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Ηδη οι πρώτες κλήσεις για παροχή εξηγήσεων άρχισαν να στέλνονται από τους εισαγγελείς Εφετών κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου και κ. Παντ. Στραγάλη σε υπόπτους διάπραξης κακουργημάτων.
Σε αυτή την πρώτη φάση θα «παρελάσουν» από τα γραφεία των δύο εισαγγελικών λειτουργών 27 άτομα, εκ των οποία τα 16 προέρχονται από το Β΄ και Δ΄ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τα υπόλοιπα 11 από τα Γνωμοδοτικά Συμβούλια Δημόσιας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας.
Ωστόσο οι ύποπτοι για την υπόθεση του Βατοπαιδίου οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για σοβαρότατα αδικήματα αναμένεται συνολικά να ξεπεράσουν τους πενήντα.
Οπως έγινε γνωστό, έχουν σταλεί ήδη εννέα κλήσεις σε μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που καλούνται την προσεχή Πέμπτη να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το αδίκημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης αποστέλλονται κλήσεις σε άλλους 18 υπόπτους, εκ των οποίων καλούνται οι πρώτοι εννέα την ερχόμενη Παρασκευή και οι υπόλοιποι τη Δευτέρα.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι στην επόμενη «φουρνιά» υπόπτων θα περιλαμβάνονται πρόσωπα που προέρχονται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, δηλαδή μέλη διοικητικών συμβουλίων, υπάλληλοι νομικοί σύμβουλοι και πιθανότατα μηχανικοί της ΚΕΔ, η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα κρίσιμα συμβόλαια, δύο δικηγόροι, ορκωτοί εκτιμητές και υπεύθυνοι της Μονής Βατοπαιδίου. Προσέθεταν ότι ενδεχομένως οι ύποπτοι της δεύτερης φάσης θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και για άλλα κακουργήματα, όπως είναι η απιστία και η ηθική αυτουργία σε απιστία, οι ψευδείς βεβαιώσεις και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Μονή Βατοπαιδίου αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι διάπραξης αδικημάτων εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και μέλη της Γεροντίας της μονής.
ΕΦΟΡΙΕΣ
Στοπ στις δηλώσεις για δωρεές και μεταβιβάσεις
Εντολή στις ΔΟΥ να μην παραλάβουν ούτε μία δήλωση φόρου δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων που αφορά περιουσία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Ορους έδωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ.Μπέζας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εφαρμόζει ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας περί απαγόρευσης εκποίησης όλων των ακινήτων της Μονής Βατοπαιδίου που αποτέλεσαν αντικείμενο ανταλλαγής και ενημερώνει τους εφόρους ότι δεν είναι δυνατή η παραλαβή δηλώσεων φόρου δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων από τις ΔΟΥ για τη μεταβίβαση των ακινήτων αυτών με χαριστική ή επαχθή αιτία.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη Μονή Βατοπαιδίου και το οποίο έχει τη ρίζα του στα έτη 1999-2003 η κυβέρνηση κινείται με όρους ευθύνης και πλήρους διαφάνειας και όχι με ενέργειες εύκολου εντυπωσιασμού και μετάθεσης ευθυνών, όπως επιχειρεί να πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση, προτείνοντας απρόσφορες και ατελείς νομοθετικές ρυθμίσεις. Α ξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, προχώρησε στην ανάκληση των επίμαχων τριών υπουργικών αποφάσεων των ετών 1999, 2002 και 2003 με τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο δέχθηκε ότι δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, των νησίδων της και των παραλίμνιων και παρόχθιων εκτάσεων με την αιτιολογία ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στη Μονή Βατοπαιδίου.
Με την ίδια απόφαση ανακλήθηκαν επίσης τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των ετών 2002 και 2003 με τα οποία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων.
Η ανάκληση των παραπάνω διοικητικών πράξεων από τότε που εκδόθηκαν στερεί από το νομικό τους θεμέλιο τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου που έγιναν από το 2004 και μετά, καθώς και τις μεταβιβάσεις της Μονής σε τρίτους, και τις καθιστά άκυρες.