Στον κ. Κ. Παπούλια σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής Συναντάται και με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Κ. Καραμανλής συγκάλεσε στις 8.30 χθες το βράδυ την Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δεχθεί διαδοχικά στο γραφείο του όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπήρξαν προβληματισμοί για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά φαίνεται οτι επικράτησε η λογική του κατευνασμού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς όμως άρση συνταγματικών διατάξεων, θέτει κατά πάσα πιθανότητα από σήμερα τη χώρα ο Πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως τους βανδαλισμούς που εξακολουθούν να προκαλούν κουκουλοφόροι, δυσφημώντας την Ελλάδα στο εξωτερικό και καταστρέφοντας τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε χθες συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 το πρωί. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαίωναν χθες πως πρόκειται για μια απλή συνάντηση ενημέρωσης του κ. Καρ. Παπούλια, αλλά η αλληλουχία των κινήσεων του κ. Καραμανλή προδιαγράφει σαφώς τα επόμενα βήματά του και την απόφασή του να αντιμετωπίσει στο εξής τις ταραχές με συνδυασμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας, του Στρατού και της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Καραμανλής συγκάλεσε χθες στις 8.30 το βράδυ την Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθεί διαδοχικά στο γραφείο του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ζητήσει να καταδικάσουν τα έκτροπα και να συμφωνήσουν στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας τάξης.

Με βάση τις κινήσεις αυτές λοιπόν θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη διαδικασία κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς όμως να ζητήσει από τον κ. Παπούλια και από τη Βουλή την εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος (περί πολιορκίας) και του εκτελεστικού νόμου του 1977, επειδή η διαδικασία αυτή δημιουργεί κακούς συνειρμούς με το παρελθόν, καθώς αυτές τις διατάξεις επικαλέστηκαν το 1967 οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες για να καταλάβουν την εξουσία.

Το ενδεχόμενο εφαρμογής του άρθρου 48 του Συντάγματος διέψευσε χθες ο κ. Αντώναρος, αφήνοντας όμως ένα ανοιχτό παράθυρο ια τις σημερινές αποφάσεις του πρωθυπουργού, αφού τόνισε πως η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν είναι το αντικείμενο της κυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε χθες. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν απέκλειε ούτε χθες το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αποφεύγοντας όμως τα χαρακτηριστικά του «στρατιωτικού νόμου».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η απόφαση του Πρωθυπουργού να ζητήσει σήμερα τη βοήθεια και τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών συνιστά μια έμμεση ομολογία του πως δεν μπορεί μόνος του να κυβερνήσει τη χώρα, αφού αναζητεί την πολιτική συνδρομή των θεσμών του πολιτεύματος για να διατάξει την επέμβαση των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης, που χθες το μεσημέρι δήλωνε αποφασισμένη να παρέμβει και το απόγευμα συγκρατούσε και πάλι τις αστυνομικές δυνάμεις, δημιουργεί πλέον βάσιμες υποψίες πως ο κ. Καραμανλής επιχειρεί σαφώς να δημιουργήσει συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού» και να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των ταραξιών και των κουκουλοφόρων, έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση μαζί τους, χωρίς να φοβάται πλέον τον κίνδυνο και το κόστος νέων τραυματισμών.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο μοναδικός τρόπος για να εκτονωθεί η οργή της κοινής γνώμης είναι να μην επιτραπεί στο εξής κάθε άλλη καταστροφή από κουκουλοφόρους, με τον Πρωθυπουργό να ζητεί πλέον από την Αστυνομία μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων στο καυτό διήμερο που θα ακολουθήσει λόγω της κηδείας του 15χρονου και της πανελλαδικής απεργίας που ακολουθεί αύριο. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τουλάχιστον τους «φιλήσυχους πολίτες» που εξεγέρθηκαν με τους βανδαλισμούς απαιτώντας την προστασία του κράτους, για να μην υπάρξει και άλλο πολιτικό κόστος που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον Πρωθυπουργό τη στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει.

Ως χθες πάντως το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνταν την ανάληψη κάθε ευθύνης για τα γεγονότα του τελευταίου 48ώρου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευ. Αντώναρο μάλιστα να δηλώνει χθες πως «η πολιτική ευθύνη έχει γίνει τελευταία καραμέλα που πιπιλάνε πολλοί»!

Στη χθεσινή σύσκεψη όμως, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή, οι συμμετέχοντες ομολόγησαν πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση καθώς εκτός του θανάτου του 15χρονου που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες και για τους βανδαλισμούς στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διατύπωναν χθες έντονη κριτική κατά του υπουργού κ. Πρ. Παυλόπουλου, καταλογίζοντάς του τρία βασικά λάθη στρατηγικής που έφεραν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση την κυβέρνηση:

1. Βιάστηκε να δημοσιοποιήσει την παραίτησή του προς τον Πρωθυπουργό, ενώ θα έπρεπε να την είχε αποφύγει, ζητώντας μόνο την παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας ή του υφυπουργού κ. Π. Χηνοφώτη. Με την τακτική του ο κ. Παυλόπουλος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τον θάνατο του 15χρονου, ενώ δεν έπραξε το ίδιο για τους βανδαλισμούς και την απραξία της Αστυνομίας.

2. Μίλησε για «αμυντική τακτική» της Αστυνομίας, ομολογώντας πως ήταν πολιτική επιλογή να μην υπάρξουν συλλήψεις κουκουλοφόρων.

3. Τόνισε πως «μπορούν και πρέπει να γίνουν διαδηλώσεις» για τον θάνατο του μαθητή, απενοχοποιώντας εκ των προτέρων τα όσα θα συνέβαιναν στις μαθητικές διαδηλώσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εξάλλου οριστικοποιήθηκαν και τα μέτρα στήριξης των καταστηματαρχών και των πολιτών που υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν μάλλον αύριο από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, για να μη συμπέσουν σήμερα με την κηδεία του 15χρονου.

Το Μαξίμου πήρε πίσω την εντολή για μαζικές συλλήψεις

Με στόχο την προσέγγιση των «φιλήσυχων πολιτών» ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες εντολή στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και στην Αστυνομία να προχωρήσουν σε μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων και να εμποδίσουν νέους βανδαλισμούς επιχειρήσεων και καταστημάτων. Παραδόξως όμως οι εντολές για συλλήψεις αποσύρθηκαν το μεσημέρι με αποτέλεσμα να παραδοθούν το απόγευμα και πάλι στις φλόγες καταστήματα, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε χθες να ισορροπήσει το κλίμα κατά της κυβέρνησής του με τηλεοπτικό του «διάγγελμα» στο οποίο προειδοποίησε όσους θελήσουν να προκαλέσουν και πάλι επεισόδια πως δεν θα ανεχθεί στο εξής. Ταυτόχρονα εξήγγειλε αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που καταστράφηκαν από τους βανδαλισμούς, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι θα τιμωρηθεί αυστηρά ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 15χρονο στα Εξάρχεια.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η σκέψη μου είναι στους γονείς του, στους δικούς του ανθρώπους, στους φίλους του» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

«Ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο τους. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία δεν θα ανεχθεί καμία επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών. Οι υπαίτιοι θα έχουν την τιμωρία που τους αρμόζει» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφερόμενος στα επεισόδια σημείωσε:

«Δυστυχώς, ακραία στοιχεία εκμεταλλεύθηκαν το θλιβερό γεγονός για δικούς τους σκοπούς. Με τα όσα διέπραξαν απέδειξαν ότι κίνητρό τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η βία. Οτι στόχος τους είναι μόνο η καταστροφή. Για μία ακόμη φορά η δράση τους στράφηκε κατά αθώων πολιτών και των περιουσιών τους. Οσα απαράδεκτα και επικίνδυνα έγιναν, με αφορμή τη φόρτιση από το τραγικό συμβάν, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Η πολιτεία θα προστατεύσει τους πολίτες, θα προστατεύσει την κοινωνία» κατέληξε ο κ. Καραμανλής ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει ώστε να αποζημιωθούν αμέσως και πλήρως οι πολίτες των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέδωσε προσωπική δήλωση τονίζοντας πως η τιμωρία των ενόχων για αυτή την εγκληματική συμπεριφορά θα είναι η πρέπουσα _ αυστηρή και παραδειγματική.

Παράλληλα η κυρία Μπακογιάννη παρατήρησε πως τίποτε δεν δικαιολογεί την κοινωνική βία, τις συγκρούσεις, τους εμπρησμούς, τις καταστροφές περιουσιών, επισημαίνοντας:

«Στη Δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ουδείς δικαιούται ασυλίας: είτε φοράει στολή είτε κουκούλα. Ολοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Οι διαδηλωτές, οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι, οι αστυνομικοί. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να ανεχθεί την ωμή βία και την αυθαιρεσία. Απ’ όπου και αν προέρχεται».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.