Ισχυρή, όμορφη και… διαδικτυωμένη

Oταν η Γκρέις Κέλιπαντρεύτηκε τον πρίγκιπαΡενιέτου Μονακό το 1956, εγκατέλειψε τη μεγάλη οθόνη. Εθεωρείτο ανάρμοστο για ένα μέλος της βασιλικής οικογενείας να συνεχίσει μια καριέρα η οποία έστρεφε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του και έτσι, όταν οΑλφρεντ Χίτσκοκτης πρότεινε έναν ρόλο στην ταινία «Μάρνι», η ηθοποιός έπρεπε να αρνηθεί. Η βασίλισσαΡάνιατης Ιορδανίας δεν είναι Γκρέις Κέλι. Εχει την εμφάνιση μιας σταρ του Χόλιγουντ αλλά, αφότου παντρεύτηκε τον βασιλιάΑμπντάλα , ψηφίστηκε ...

Oταν η Γκρέις Κέλιπαντρεύτηκε τον πρίγκιπαΡενιέτου Μονακό το 1956, εγκατέλειψε τη μεγάλη οθόνη. Εθεωρείτο ανάρμοστο για ένα μέλος της βασιλικής οικογενείας να συνεχίσει μια καριέρα η οποία έστρεφε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του και έτσι, όταν οΑλφρεντ Χίτσκοκτης πρότεινε έναν ρόλο στην ταινία «Μάρνι», η ηθοποιός έπρεπε να αρνηθεί. Η βασίλισσαΡάνιατης Ιορδανίας δεν είναι Γκρέις Κέλι. Εχει την εμφάνιση μιας σταρ του Χόλιγουντ αλλά, αφότου παντρεύτηκε τον βασιλιάΑμπντάλα , ψηφίστηκε ως η τρίτη πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου από το περιοδικό «Ηarper΄s & Queen», παραχώρησε συνέντευξη διάρκειας μισής ώρας στηνΟπρα Γουίνφρεϊ,εμφανίστηκε στο πλευρό του τραγουδιστή Μπόνο στο «Vanity Fair», ένωσε τις δυνάμεις της με τονΤζον Λέτζεντκαι τη Σκάρλετ Τζοχάνσονσε μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της φτώχειας και χαρακτηρίστηκε μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου από το περιοδικό «Forbes».

Χωρίς να κρύβεται στη σκιά του συζύγου της, η βασίλισσα Ράνια, μία από τις πιο εντυπωσιακές πρώτες κυρίες του κόσμου (και πολυάσχολες- είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών), είναι πλέον και σταρ του Διαδικτύου. Στις αρχές του έτους παρουσίασε το δικό της κανάλι στο ΥouΤube και προσφάτως έγινε η πρώτη αποδέκτις του βραβείου «Visionary» («Οραματιστής») που δημιουργήθηκε για την αναγνώριση όσων χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα ως μέσο προώθησης της «θετικής κοινωνικής αλλαγής». Στη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή τουΝτέιβιντ Λέτερμαν η βασίλισσα Ράνια απαρίθμησε τους δέκα (χιουμοριστικούς) λόγους που την οδήγησαν να δημιουργήσει το δικό της κανάλι στο ΥouΤube. «Επειδή δεν είχα αρκετούς φίλους στο Facebook»είπε.

«Επειδή ό,τι και να κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ εγώ μπορώ να το κάνω καλύτερα».

«Επειδή όσα γνωρίζετε για τους Αραβες δεν θα πρέπει να προέρχονται από τον Τζακ Μπάουερ».

«Επειδή δεν θα περνούσα ποτέ μια οντισιόν με κριτή τον Σάιμον Κάουελ».

Η γεμάτη ζωντάνια βασιλική σύζυγος άφησε την ουσία για το τέλος. «Επειδή η καχυποψία,η έλλειψη ανοχής και η δυσπιστία χωρίζουν τους ανθρώπους»είπε. Στα πρώτα από τα 14 βίντεο της ιστοσελίδας της η βασίλισσα Ράνια γίνεται πιο κατατοπιστική: «Το ΥouΤube αποτελεί ένα εκπληκτικό βήμα για διάλογο και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία για να περνάμε τα μηνύματά μας»λέει.

«Θέλω ο κόσμος να γνωρίσει τον πραγματικό αραβικό κόσμο, να δει την προσωπική πλευρά της περιοχής μου και να γνωρίσει τα μέρη, τα πρόσωπα, τα τελετουργικά και τον πολιτισμό που διαμορφώνουν τον τόπο που εγώ αποκαλώ “σπίτι”».

Το διαδικτυακό κανάλι της βασίλισσας Ράνιας ξεκίνησε σε μια περίοδο αναβρασμού για τον μουσουλμανικό κόσμο εξαιτίας ενός φιλμ κατά του Ισλάμ που έφερε την υπογραφή ακροδεξιού ολλανδού βουλευτή. Στα βίντεο η βασίλισσα, με τη βοήθεια του αμερικανοπαλαιστινίου κωμικούΝτιν Ομπεϊντάλακαι του ιρανού κωμικού Μαζ Ζομπράνι,προσκαλεί τους θεατές να πουν τη γνώμη τους για τη Μέση Ανατολή και να συζητήσουν για τα στερεότυπα γύρω από τους Αραβες και τους μουσουλμάνους. «Δεν ισχυρίζομαι ότι ένα βίντεο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» δήλωσε η βασίλισσα στην εκπομπή του Λέτερμαν. «Αλλά ίσως μας βοηθήσει να αλλάξουμε τη γνώμη μερικών ανθρώπων».

Γεννημένη στο Κουβέιτ από παλαιστίνιους γονείς (ο πατέρας της ήταν γιατρός), η Ράνια κοιτούσε πάντα προς τη Δύση- παρακολούθησε το βρετανικό σχολικό πρόγραμμα σε διεθνές σχολείο του Κουβέιτ προτού σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Επειτα ακολούθησε μια σύντομη καριέρα στη Citibank και στην Αpple στο Αμάν. Ηταν Ιανουάριος του 1993 όταν συνάντησε τον πρίγκιπα Αμπντάλα μπιν αλ Χουσέιν, απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Ακαδημίας Σάντχερστ, σε ένα δείπνο. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών είχαν αρραβωνιαστεί και τον Ιούνιο παντρεύτηκαν.

Οταν ο σύζυγός της ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1999, το ζευγάρι έδωσε έναν πιο λαϊκίστικο τόνο στη μοναρχία της Ιορδανίας. Με τις γνώσεις της, την εμφάνισή της αλλά και την εμπειρία της από τον «πραγματικό κόσμο», η βασίλισσα Ράνια ήταν η τέλεια σύντροφος αλλά ζητούσε περισσότερα από το απλώς να βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου της ως το πρόσωπο της νέας Ιορδανίας. Εγινε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών διοργανώνοντας αναρίθμητες φιλανθρωπίες. Η μακρά λίστα των ιδρυμάτων που υποστηρίζει περιλαμβάνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, το Ιδρυμα Κλίντον, τη Σύνοδο των γυναικών του αραβικού κόσμου και το Ταμείο για τα θύματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η βασίλισσα Ράνια γνωρίζει καλά τη δύναμη του Διαδικτύου. Στην ιστοσελίδα της (www. queenrania.jo), την οποία λέγεται ότι επιμελείται η ίδια, η πρώτη κυρία κάνει γνωστούς τους στόχους της με μια σειρά ενοτήτων που αφορούν τα παιδιά, τη νεολαία, τις γυναίκες και τη σημασία της κοινότητας. Στη σελίδα με τα βιογραφικά της στοιχεία η βασίλισσα Ράνια αναφέρεται στο μέγεθος του έργου που έχει αναλάβει: «Τρομακτικό; Ναι» γράφει. «Απίθανο; Οχι. Στην πραγματικότητα αυτές οι προκλήσεις με κινητοποιούν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.