Το Ιδρυμα Καραμανλή στην ψηφιακή εποχή

Στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ.Καραμανλής» έχουν εμπιστευθεί τα αρχεία τους οι περισσότεροι πολιτικοί της μεταπολεμικής Ελλάδας καθιστώντας το ένα από τα πλουσιότερα και ενδιαφέροντα ιστορικά αρχεία του τόπου μας. Κεντρικό πυρήνα αποτελεί τοΑρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο έχει ήδη εμπλουτισθεί με τα αρχεία πολιτικών προσωπικοτήτων και άμεσων συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού. Στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος έχουν παραδώσει τα αρχεία τους πολιτικά πρόσωπα ...

Στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ.Καραμανλής» έχουν εμπιστευθεί τα αρχεία τους οι περισσότεροι πολιτικοί της μεταπολεμικής Ελλάδας καθιστώντας το ένα από τα πλουσιότερα και ενδιαφέροντα ιστορικά αρχεία του τόπου μας. Κεντρικό πυρήνα αποτελεί τοΑρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο έχει ήδη εμπλουτισθεί με τα αρχεία πολιτικών προσωπικοτήτων και άμεσων συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού. Στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος έχουν παραδώσει τα αρχεία τους πολιτικά πρόσωπα που είχαν σχέση με τον Εθνάρχη, όπως οι Παναγής Τσαλδάρης,Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Λίνα Τσαλδάρη, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, Αναστάσιος Κανελλόπουλος,Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Μάρτης, Ιωάννης Μπούτος, Γεράσιμος Αποστολάτος, Γεώργιος Σπέντζας καιΔιονύσης Φλάμπουρας. Η προστασία του αρχειακού υλικού

Από το Παρίσι, τον Μάρτιο του 1968, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή του στον προσωπικό του φίλο Κωνσταντίνο Τσάτσο εκφράζει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη χουντοκρατούμενη τότε Ελλάδα

Πρωτοπόρο στη διαφύλαξη και διαχείριση αρχειακού υλικού με τη μικροφωτογράφισή τους από το 1989, το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος συμμετέχει ήδη στη νέα ψηφιακή εποχή καθώς εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα«Κοινωνία της Πληροφορίας» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό Δημόσιο. Το 2007 ολοκλήρωσε την τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των εγγράφων του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τελευταία προχώρησε στην τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση τωνΑρχείων Τσαλδάρη, των πρωθυπουργών και αρχηγών του (προπολεμικού) Λαϊκού ΚόμματοςΠαναγήκαιΚωνσταντίνου Τσαλδάρηκαι της υπουργού της ΕΡΕΛίνας Τσαλδάρη,της πρώτης ελληνίδας υπουργού στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Επιπλέον προχώρησε στην τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση τηςΣυλλογής Ιστορικών Κειμηλίων Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδελφού του πρωθυπουργούΠαναγιώτη Κανελλόπουλου.

Σε ειδική τελετή που έγινε στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκαν ταΑρχεία Τσαλδάρη και ηΣυλλογή Αναστ.Κανελλόπουλου που ψηφιοποιήθηκαν. Σε αυτήν ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος ακαδημαϊκός κ.

Κ.Σβολόπουλοςμίλησε για την προσφορά των πρωθυπουργών Παναγή και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, καθώς και της υπουργού Λίνας Τσαλδάρη, σημειώνοντας τη βαθιά πίστη του Παναγή Τσαλδάρη στον κοινοβουλευτισμό την περίοδο που πολλοί φλέρταραν με ολοκληρωτικά καθεστώτα, για τις μάχες που έδωσε ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης για το έθνος αμέσως μετά τη γερμανική κατοχή, όπως και για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ως υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας η Λίνα Τσαλδάρη, καθώς και για τους αγώνες της για τα δικαιώματα των Ελληνίδων.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ.

Αχ. Καραμανλής,αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, σημείωσε ότι«ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τη διαίσθηση και την ευκρίνεια της σκέψεως να συλλάβει τη σημασία που έχει η καταγραφή της Ιστορίας,ιδιαίτερα της σύγχρονης,η οποία βασίζεται στην ορθή αξιοποίηση των πηγών»,λέγοντας ότι το Ιδρυμα θεωρεί χρέος να επιτελέσει αυτή την αποστολή.

Στον δικό της χαιρετισμό η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κυρία Ελένη Τσαλδάρη,εγγονή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, ανιψιά τωνΠαναγήκαιΛίνας Τσαλδάρηκαι κόρη του αείμνηστου Προέδρου της ΒουλήςΑθανασίου Τσαλδάρη,τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι αυτοί οι δημόσιοι άνδρες υπηρέτησαν τον τόπο με πάθος, με πίστη,με εντιμότητα και συνέπεια,υπακούοντας φυσικά στα δικά τους ιδεολογικοπολιτικά πιστεύω, συχνά σε πολύ δύσκολες εποχές και συγκυρίες.Πάντοτε όμως,και σε αυτό ήταν αμετακίνητοι,με τη βαθιά πεποίθηση ότι εκείνο που προείχε ήταν το κοινό καλό και όχι το προσωπικό όφελος ή οποιαδήποτε κούφια προβολή» .

Τα πέντε αρχεία αποτελούν έναν ιστορικό θησαυρό. Το Αρχείο Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή καλύπτει την ευρύτερη περίοδο της πολιτικής δράσης του, από την ανάληψη της πρώτης πρωθυπουργίας, τον Οκτώβριο του 1955, ως τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του, τον Μάρτιο του 1995. Υπάρχουν επίσης και κείμενα από τη θητεία του ως υπουργού (1946-1955). Το αρχειακό υλικό καλύπτει κατά προσέγγιση 230.000 αριθμημένες σελίδες και έχει ταξινομηθεί, καταλογογραφηθεί, μικροφωτογραφηθεί, μηχανογραφηθεί και ψηφιοποιηθεί.

Το αρχείο τουΠαναγή Τσαλδάρη καλύπτει την περίοδο 1911-1936 και παρέχονται εντυπωσιακά στοιχεία για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις στα χρόνια του Μεσοπολέμου, τη λειτουργία των θεσμών, τη δομή και τη λειτουργία του Λαϊκού Κόμματος, με ειδική αναφορά στην πολιτική δραστηριότητα τουΠαναγή Τσαλδάρη. Ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών
Το σχετικό αρχείο τουΚωνσταντίνου Τσαλδάρηκαλύπτει την περίοδο από το 1940 ως το 1957. Είναι η περίοδος της Κατοχής και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, περίοδος ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. ΟΑθανάσιος Τσαλδάρης ήταν εκείνος που έλαβε την απόφαση για δωρεά του αρχείου στο Ιδρυμα Καραμανλή. Μέσα από το αρχείο αυτό, η ψηφιοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, προβάλλει μια σημαντική περίοδος της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, με τον κύριο όγκο των εγγράφων να επικεντρώνεται στην κρίσιμη περίοδο 1946-1952. Το αρχείο τηςΛίνας Τσαλδάρη περιήλθε στο Ιδρυμα και καλύπτει την περίοδο 1914-1981. Οσον αφορά δε τη Συλλογή Ιστορικών Κειμηλίων Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδελφού τουΠαναγιώτη Κανελλόπουλου, περιέχει σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αποκόμματα εφημερίδων. Βασικός κορμός του αρχείου είναι η πολιτική δραστηριότητα τουΠαναγιώτη Κανελλόπουλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.