Παγώνουν οι αμοιβές των στελεχών

Πάγωμα μισθών και προσλήψεων σε στελέχη και μείωση προσωπικού είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν το 2009 από την οικονομική κρίση, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Ηay Group στη χώρα μας αλλά και σε άλλες 80 αγορές. Οι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών και ειδικά το πώς αυτές καθορίζονται είναι το πλέον επίκαιρο θέμα τον τελευταίο καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μεγάλοι, άλλοτε κραταιοί τραπεζικοί οργανισμοί καταρρέουν ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας επηρεάζοντας μία σειρά άλλων κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας.

Πάγωμα μισθών και προσλήψεων σε στελέχη και μείωση προσωπικού είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν το 2009 από την οικονομική κρίση, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Ηay Group στη χώρα μας αλλά και σε άλλες 80 αγορές.

Οι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών και ειδικά το πώς αυτές καθορίζονται είναι το πλέον επίκαιρο θέμα τον τελευταίο καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μεγάλοι, άλλοτε κραταιοί τραπεζικοί οργανισμοί καταρρέουν ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας επηρεάζοντας μία σειρά άλλων κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι το πρόβλημα για την παρούσα κατάσταση οφείλεται μεταξύ άλλων και στα υπερβολικά μεγάλα μπόνους που έπαιρναν τα στελέχη του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ηay Group στην Ελλάδα, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη πάρει μέτρα που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν την περίοδο κρίσης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέτρα αυτά πέρα από τον περιορισμό του κόστους αφορούν πρακτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας των στελεχών έτσι ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν την επιτυχία ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Οσον αφορά τις αμοιβές, οι περισσότερες εταιρείες ανέφεραν την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων stock options που είχαν εισαγάγει στο παρελθόν, καθώς και τη μείωση των αυξήσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος, το πάγωμα των μισθών των ανωτάτων στελεχών σε συνδυασμό με μεγαλύτερη εστίαση σε προγράμματα ετήσιων μεταβλητών αμοιβών. Η αγορά εργασίας, παρ΄ ότι παρουσιάζει αύξηση των μετακινήσεων, κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τις προσλήψεις. Επίσης κάποιες από τις εταιρείες προχωρούν σε αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής τους, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Τα επίπεδα αμοιβών των ελλήνων εργαζομένων για το 2008:

*Από 15.000 ως 26.000 ευρώ κυμαίνονται οι μισθοί των αποφοίτων και υπαλλήλων γραφείου.

*Από 23.000 ως 38.000 ευρώ κυμαίνονται οι μισθοί του εξειδικευμένου προσωπικού.

*Από 48.000 ως 76.000 ευρώ κυμαίνονται οι μισθοί των διοικητικών στελεχών.

*Από 99.000 ευρώ και πάνω κυμαίνονται οι μισθοί των ανωτέρων διοικητικών στελεχών.

Στη χώρα μας η κρίση φαίνεται να επηρεάζει λιγότερο την οικονομία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ΄ όλα αυτά η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε προσπάθεια παρακολούθησης και ελέγχου του πιστωτικού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ακριβότερα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση της ανάπτυξης το 2009. Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα είναι ο τραπεζικός, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο κτηματομεσιτικός κλάδος και ο κλάδος των καταναλωτικών ειδών. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος τηςΑΒ Βασιλόπουλος, κ.

Κωνσταντίνος Μαχαίρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ηay Group με θέμα «Οι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών σε περιόδους αναταράξεων», η κρίση θα διαρκέσει πέντε χρόνια ακολουθώντας διάφορα στάδια. Το 2008 εμφανίστηκε στη χώρα μας μια μικρή επιβράδυνση, το 2009 θα δούμε την αληθινή ύφεση με μεγάλη μείωση του τζίρου των εταιρειών, το 2010 θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και από το 2011-2012 θα υπάρξουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, εκτίμησε ο κ. Κ. Μαχαίρας.

Επιπλέον ο κ. Μαχαίρας πρόσθεσε ότι το 2009 θα υπάρξει υπερπροσφορά στελεχών στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται να επιστρέψουν περίπου 1.000 έλληνες μάνατζερ από τις βαλκανικές χώρες από τις 10.000 που υπάρχουν σήμερα, καθώς η κρίση θα επηρεάσει και αυτές τις αγορές. Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερους μισθούς και μπόνους για τα στελέχη στη χώρα μας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ηay Group σε 80 χώρες και στην οποία συμμετείχαν 1.000

εταιρείες, προέκυψε ότι το 30% σχεδιάζει να «παγώσει» τους μισθούς, το 20% των εταιρειών στην Ευρώπη σχεδιάζει να «παγώσει» τις προσλήψεις και να προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ το 21% επιθυμεί να μειώσει το κόστος παροχών που αφορούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ανώτατα στελέχη στις ΗΠΑ εισπράττουν 1,75 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα στελέχη στην Ευρώπη. Βέβαια οι βασικοί μισθοί των ανωτάτων στελεχών είναι υψηλότεροι στην Ευρώπη, αλλά τα μπόνους και τα μακροπρόθεσμα κίνητρα είναι πολύ υψηλότερα στις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο κ.

Simon Garret, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών αμοιβών ανωτάτων στελεχών στο γραφείο της Ηay Group στο Λονδίνο, επισήμανε:

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούςοι μέτοχοι ενδιαφέρονται κυρίως να μάθουν πώς αμείβονται τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών στις οποίες επενδύουν. Ισως αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε αμοιβή βάσει μετοχών,παρά σε μπόνους ή σε αυξήσεις μισθών, καθώς η τιμή της μετοχήςμακροπρόθεσμα αντανακλά στα μάτια των μετόχων την απόδοση της εταιρείας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.