ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣΗ νέα τρομοκρατία

Η τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη σημαίνει κάτι περισσότερο από μια εγκληματική αιματοχυσία; Περνούμε μήπως σε ένα νέο στάδιο τρομοκρατικών επιθέσεων; Η απάντηση είναι μάλλον ναι και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το νέο αυτό στάδιο δεν θα χαρακτηρίζεται τόσο από τον αριθμό των θυμάτων, την επιθετικότητα των τρομοκρατών είτε από την υποστήριξη που αυτοί έχουν από κυβερνήσεις και παρακυβερνητικές οργανώσεις, όσο από το γεγονός ότι θα είναι συντονισμένες οι επιθέσεις των τρομοκρατών- συνέπεια και αποτέλεσμα συνεργασίας των ηγεσιών τους.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη σημαίνει κάτι περισσότερο από μια εγκληματική αιματοχυσία; Περνούμε μήπως σε ένα νέο στάδιο τρομοκρατικών επιθέσεων;

Η απάντηση είναι μάλλον ναι και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το νέο αυτό στάδιο δεν θα χαρακτηρίζεται τόσο από τον αριθμό των θυμάτων, την επιθετικότητα των τρομοκρατών είτε από την υποστήριξη που αυτοί έχουν από κυβερνήσεις και παρακυβερνητικές οργανώσεις, όσο από το γεγονός ότι θα είναι συντονισμένες οι επιθέσεις των τρομοκρατών- συνέπεια και αποτέλεσμα συνεργασίας των ηγεσιών τους. Είναι διαπιστώσεις στις οποίες συμπίπτουν αμερικανοί, ρώσοι, ευρωπαίοι και ισραηλινοί ειδικοί. Πηγές γνωστής εγκυρότητας αναφέρουν ότι από πέρυσι παρατηρούνται «κάποιες κινήσεις» μεταξύ ηγετικών στελεχών διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων που δείχνουν ενδιαφέρον να συγκροτηθεί ένα είδος κεντρικού γραφείου το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες των ομάδων. Καθώς λίγο- πολύ μιλούν την ίδια γλώσσα και καθώς αφθονούν σήμερα τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ένας συντονισμός της δράσης τους δεν θα είναι πολύ δύσκολος. Εννοείται πως αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο η απειλή για ανατροπή όλων των διεθνών δεδομένων παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία πιστεύει ότι είναι ήδη γεγονός ο συντονισμός τρομοκρατικών ενεργειών των ομάδων που δρουν στο Τιμόρ και στη Σρι Λάνκα ίσως μάλιστα και στην Υεμένη παρ΄ όλο που οι στόχοι των ομάδων και τα μέσα που διαθέτει καθεμία διαφέρουν. Υπενθυμίζεται ότι προκλήθηκε παγκόσμια σύγχυση όταν πέρυσι οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έστειλαν συγχαρητήριο ηλεκτρονικό μήνυμα στους Τσετσένους οι οποίοι 24 ώρες νωρίτερα είχαν σκοτώσει πέντε ρώσους στρατιώτες. Οι περιγραφές του μελλοντολόγουΒrand Ηaylendστο βιβλίο του «Under Τhe Τerror Αegis» (έκδοση Goldman & Dunn, 2006) για έναν κόσμο όπου στρατιές οργανωμένων τρομοκρατών θα δρουν ανά την υφήλιο ασταμάτητα και συντονισμένα ίσως δεν απέχουν από την πραγματοποίηση.

Τριάντα οκτώ τρομοκρατικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία αναφέρει η ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. ΟΜπαράκ Ομπάμα, μιλώντας για την επίθεση στη Βομβάη, δήλωσε ότι«οι εξτρεμιστές που δρουν στη Νότια Ασία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή».

Από τις 38 «οργανώσεις εν ενεργεία» οι 21 αριθμούν από 200 μέλη και άνω, οι 11 βρίσκονται σε συνεχή δράση από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Ινδία και ένας αριθμός που κυμαίνεται (εξαρτάται από την πηγή) μεταξύ 3.000

και 6.500 δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στο ινδοκρατούμενο Κασμίρ. Εκτός από δύο ή τρεις οργανώσεις τα μέλη των οποίων είναι ινδουιστές, βουδιστές είτε παγανιστές, όλοι οι άλλοι είναι μουσουλμάνοι.

Αστυνομικός βοηθάει ηλικωμένο επιβάτη μετά την τρομοκρατική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης

Εναντι αυτών«κάνουμε αγώνα εναντίον σκιών,διαθέτοντας τα τελειότερα επιθετικά όπλα και όπλα άμυνας που αποδεικνύονται άχρηστα τις περισσότερες φορές εμπρός σε αυτοσχέδιες βόμβες, σε επαναληπτικά όπλα περασμένων δεκαετιών, ακόμη και εμπρός σε απλά περίστροφα».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, έκθεση αμερικανών ειδικών για την τρομοκρατία η οποία υποβλήθηκε στις 17 Μαρτίου 2008 στονΜάικλ Τσέρτοφ, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Καρπός μελέτης έξι σχεδόν μηνών η έκθεση διαπίστωσε ότι«οι επί μέρους επιτυχίες μας είναι λιγότερες αριθμητικά από τις αποτυχίες μας»και προειδοποιούσε ότι υπάρχει κίνδυνος «η κατάσταση να γίνει εκτός ελέγχου» στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο- και οι πιθανότητες ήταν 3 προς 7 την περασμένη άνοιξη-, τότε είναι βέβαιο ότι το κύμα της τρομοκρατίας θα λάβει μεγάλες διαστάσεις και θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Κίνα ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπεράσματα της αμερικανικής επιτροπής συμπίπτουν με τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Οκτώβριος 2007) και δύο τουλάχιστον διεθνών ομάδων εργασίας- του Ιδρύματος Ford (ΗΠΑ) και του Ιδρύματος Αντενάουερ (Γερμανία) που δημοσιοποιήθηκαν (εν μέρει) το περασμένο καλοκαίρι. Η τελευταία ανατριχιαστική σφαγή στη Βομβάη είναι μια απόδειξη των τραγικών διαπιστώσεών τους αλλά και ένα ειδοποιητήριο το οποίο δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουν οι υπεύθυνες κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί ασφαλείας. Η τρομοκρατία, έτσι όπως εξελίσσεται, είναι ένα εξαγώγιμο είδος προελεύσεως Κεντρικής Ασίας, δηλώνουν αμερικανοί και ευρωπαίοι ειδικοί και πολιτικά πρόσωπα. Οι Ταλιμπάν τη δεκαετία του ΄80 και η Αλ Κάιντα την προηγούμενη δεκαετία έδωσαν το πρώτο αιματηρό «παρών» και οι μουτζαχίντ της Νοτιοανατολικής Αφρικής, οι ισλαμιστές του Τιμόρ και της Σρι Λάνκα έσπευσαν να τους μιμηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το «Spiegel» έγραφε ότι οΜπαράκ Ομπάμαέμεινε κατάπληκτος από τα στοιχεία για τη δράση των τρομοκρατών σε ολόκληρο τον κόσμο τα οποία του έθεσε υπόψη αρμόδιος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Το γερμανικό περιοδικό πιθανολογούσε ότι η επίθεση στη Βομβάη«θα έχει αντανακλαστικά- ας αναμένουμε παρόμοιες ή και πιο αιματηρές (επιθέσεις)

μουτζαχεντίν σε χώρες της Ασίας, στη Μέση Ανατολή και, ας μην το αποκλείουμε, στην παρθενικώς ήρεμη Ευρώπη». Στο ίδιο πνεύμα είχε κάνει λόγο πριν από έναν μήνα και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν,ο οποίος είναι ίσως ο πρώτος πολιτικός που«είδε στο όχι πολύ μακρινό μέλλον»ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Γης («Τhe Guardian»,30/10).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.