Ο «νερουλάς» της Μέσης Ανατολής

ΑΓΚΥΡΑ Νέες αντιδράσεις πυροδοτεί το σχέδιο κατασκευής του φράγματος Ιλιζού στην τουρκική περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας, καθώς περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι εργασίες προχωρούν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι τρεις χώρες- συγχρηματοδότες του έργου: Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Η Τουρκία όφειλε ως την καταληκτική προθεσμία (στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας) να έχει συμμορφωθεί σε σειρά αυστηρών περιβαλλοντικών όρων. Σε αντίθετη ...

ΑΓΚΥΡΑ Νέες αντιδράσεις πυροδοτεί το σχέδιο κατασκευής του φράγματος Ιλιζού στην τουρκική περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας, καθώς περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι εργασίες προχωρούν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι τρεις χώρες- συγχρηματοδότες του έργου: Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.

Η Τουρκία όφειλε ως την καταληκτική προθεσμία (στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας) να έχει συμμορφωθεί σε σειρά αυστηρών περιβαλλοντικών όρων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τρεις χώρες θα διέκοπταν τα κονδύλια για το σημαντικότατο φράγμα, το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει την Τουρκία ρυθμιστή της ροής των υδάτων, δηλαδή τον «νερουλά» μεγάλου τμήματος της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, οι εργασίες προχωρούν χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Οπως ισχυρίζεται η οργάνωση «Σταματήστε το φράγμα Ιλιζού», μέλη της οποίας διαθέτουν και σχετικές φωτογραφίες, « μπουλντόζες και χωματουργικά μηχανήματα έχουν αρχίσει ήδη να καταστρέφουν πολιτιστική κληρονομιά 10.000 χρόνων ».

Επικαλούμενη τούρκο αξιωματούχο της κρατικής αρχής εγκαταστάσεων ύδρευσης, η εφημερίδα «Χουριέτ» υποστηρίζει ότι ο τοίχος από τσιμέντο που φαίνεται καθαρά ότι έχει κατασκευαστεί στην κοίτη του ποταμού είναι μια προσωρινή γέφυρα που έχει γίνει για να περνούν τα οχήματα στην άλλη όχθη « για την επιτάχυνση των εργασιών ». Μηχανικός, ωστόσο, ο οποίος συμμετέχει στα έργα και μίλησε επίσης στη «Χουριέτ», ανέφερε ότι η συγκεκριμένη « κατασκευή μοιάζει να είναι μέρος του έργου ». Το ίδιο υποστηρίζει και η αυστριακή εταιρεία Οsterreichische Κontrollbank που συμμετέχει στο έργο. Θέση που χαρακτηρίζει ωστόσο «γελοία» η διεθνής οργάνωση Ελέγχου Πιστώσεων ΕCΑ Watch.

Η πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Κλαούντια Ροθ ζήτησε στις αρχές της εβδομάδας από τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να στηρίζει το αμφιλεγόμενο έργο συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ. Εγγυήσεις για την προστασία της περιοχής της αρχαίας Μεσοποταμίας, στην οποία διαβιούν σήμερα 15.000 Κούρδοι οι οποίοι απειλούνται με εκτοπισμό, έχουν ζητήσει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Ζeitung» ανέφερε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία και η Ελβετία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις «κάτω από το τραπέζι», στην προσπάθειά τους να διασώσουν τη συμφωνία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.