ΜΟΣΧΑ.
«Υπομονή» ως το 2012 σκοπεύει να κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την πολυσυζητημένη εσχάτως επιστροφή του στο Κρεμλίνο και στο προεδρικό αξίωμα. Οπως είπε χθες, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας τηλεοπτικής επικοινωνίας του με ρώσους πολίτες, θα περιμένει ως το 2012, οπότε και λήγει κανονικά η προεδρική θητεία του «προστατευομένου» του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προτού αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
«Η επόμενη προεδρική εκλογή θα γίνει το 2012.Τότε θα δούμε» τόνισε, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν από το 2012, αφού το «δίδυμο», όπως είπε, που έχει σχηματίσει με τον κ. Μεντβέντεφ είναι «πολύ αποτελεσματικό».
Η μαραθώνια τηλεοπτική εκπομπή κράτησε τρεις ώρες και στη διάρκειά της ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου απάντησε σε 72 ερωτήσεις πολιτών οι οποίες του υποβλήθηκαν τηλεφωνικώς.
Ως γνωστόν, πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε από τη ρωσική Δούμα τροπολογία που επιτρέπει την παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια- πράγμα που σημαίνει ότι, αν ο «τσάρος» αποφασίσει να επιστρέψει στο Κρεμλίνο το 2012, και «ξανακατέβει» το 2018, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει εκεί ως το… 2024!
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η δημοτικότητά του θα «επιζήσει» της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της νέας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Δύση, καθώς και ότι θα παραμείνει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος της ρωσικής πολιτικής σκηνής.
Πάντως ο κ. Πούτιν έτεινε χείρα φιλίας προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας ελπίδες για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι η Ρωσία «θα ανταποκριθεί άμεσα» σε τυχόν αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας και σε άλλα ακανθώδη στρατηγικά ζητήματα, που υπονομεύουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. «Αν δεν είναι απλά λόγια,αν γίνουν πολιτική επί της ουσίας,θα αντιδράσουμε κατάλληλα και οι αμερικανοί εταίροι μας θα το νιώσουν αμέσως» είπε ο ρώσος πρωθυπουργός.
Μέχρι στιγμής πάντως ο κ. Ομπάμα δεν έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει την αμερικανική στρατηγική όσον αφορά την αντιπυραυλική ομπρέλα στην Ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Συμμαχίας στην εγκατάσταση της τόσο ενοχλητικής για τους Ρώσους ασπίδας. Ο κ. Πούτιν απέφυγε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, αλλά χαιρέτισε την απόφαση να μη δοθεί «οδικός χάρτης» για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
Ο «τσάρος» ζήτησε μάλιστα από τον λαό της Γεωργίας να τιμωρήσει τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι ως υπεύθυνο για την πολεμική σύγκρουση του εφετινού καλοκαιριού με αφορμή την απρόκλητη επίθεση των γεωργιανών στρατευμάτων στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία, τις δύο αποσχισθείσες περιοχές που τελούν υπό την προστασία της Μόσχας.