Την ιδέα της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου επανεκλογής του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις, και έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, για να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο, όπου θα ζητήσει επανεκλογή του, ως απάντηση στην εσωκομματική αναταραχή. Στον στενό «καραμανλικό» πυρήνα εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση-«έκπληξη» ο Πρωθυπουργός θα αλλάξει το κλίμα, θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της κομματικής βάσης στο πρόσωπό του και θα απαντήσει στην εσωστρέφεια και στα σενάρια για τη «μετακαραμανλική εποχή».
Η εσωστρέφεια των τελευταίων εβδομάδων, η κάθετη πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και η δελφινομαχία-διαδοχολογία που ξεκίνησε εσχάτως προκάλεσαν ευρύτατες συζητήσεις στον στενό «καραμανλικό πυρήνα». Κυρίως ενίσχυσαν τις συζητήσεις για την ανατρεπτική κίνηση την οποία πρέπει να κάνει ο κ. Καραμανλής για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα και να ενισχύσει το τρωθέν αρχηγικό και πρωθυπουργικό προφίλ του. Ο κ. Καραμανλής έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων από δύο υπουργούς και τρία κορυφαία κομματικά στελέχη να περάσει στην αντεπίθεση με τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι σχετικές συζητήσεις έχουν προχωρήσει στο «καραμανλικό στρατόπεδο» τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό διότι υπήρξε και σφοδρή ενόχληση από τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια κορυφαίων υπουργών, την προσωπική στρατηγική που καταγράφεται, αλλά και τα σενάρια που διοχετεύονται τεχνηέντως για τη «μετακαραμανλική εποχή». Το έκτακτο συνέδριο είναι η επόμενη πολιτική κίνηση, μετά τον ανασχηματισμό, υπό την παραδοχή, όπως λένε υποστηρικτές του Πρωθυπουργού, ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να πάει στις βουλευτικές εκλογές με ισχυρή εντολή από τη βάση του κόμματος και με αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία. Oκ. Καραμανλής είχε φροντίσει από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με την ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ. «Οχι στο συνεχές πριόνισμα της κυβέρνησης.Οχι στην υπονόμευση. Οποιος έχει άλλα σχέδια,ας με αμφισβητήσει στα ίσια. Ας ανατρέψει, ας ρίξει την κυβέρνηση».
Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιος είναι ο κατάλληλος πολιτικά χρόνος για να διεξαχθεί το συνέδριο. Υπάρχουν δύο επιλογές: ή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Περισσότερες πιθανότητες δίδονται να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο πριν από τις ευρωεκλογές, αν ο ανασχηματισμός που θα γίνει δεν σταματήσει την εσωστρέφεια και συνεχιστεί η αμφισβήτηση του κ. Καραμανλή και ενταθούν οι παρασκηνιακές κινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών και δελφίνων, όπως η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει κυρίαρχη είναι η άποψη ότι σε ένα έκτακτο συνέδριο, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ουδείς εκ των επίδοξων διαδόχων δεν θα ρισκάρει μια αναμέτρηση που είναι εκ των προτέρων «χαμένη». Παράλληλα έχει στόχο να καθυστερήσει τις κινήσεις των δελφίνων και να κερδίσει χρόνο το «καραμανλικό» στρατόπεδο. Βέβαια υπάρχουν και στελέχη που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση είναι ηττοπαθής και θα ενισχύσει την άποψη πως πρόκειται για αναγνώριση ότι υπάρχει πρόβλημα στη ΝΔ.
Ολα είναι ανοιχτά, αφού, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ο Πρωθυπουργός αποδυναμώνεται. Για παράδειγμα, στη μέτρηση της Μetron Αnalysis μόνο τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΝΔ, στο άρθρο 12, παρ. 2 αναφέρεται: «Το συνέδριο μπορεί να συγκληθεί και έκτακτα (έκτακτο συνέδριο) όταν συντρέχει ειδικός λόγος, με απόφαση του Προέδρου του κόμματος, την οποία γνωστοποιεί στην Κεντρική Επιτροπή,ή με απόφαση των 2/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και συνεδριάζει νόμιμα με τη σύνθεση του αμέσως προηγουμένου τακτικού συνεδρίου».