Κατέρρευσαν οι επενδύσεις για την κατασκευή κατοικιών

Η κάθετη πτώση των επενδύσεων κυρίως στις κατοικίες και η μείωση του ρυθμού αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης οδήγησαν στη μεγαλύτερη από το 2000 επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2008 περιορίστηκε σε 3,1%. Δυστυχώς όμως το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου αναμένεται ακόμα χαμηλότερη επίδοση. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 2,8% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι παρά ταύτα ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κρατηθεί στο 3,2%, που είναι ο υψηλότερος της ευρωζώνης.

Η κάθετη πτώση των επενδύσεων κυρίως στις κατοικίες και η μείωση του ρυθμού αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης οδήγησαν στη μεγαλύτερη από το 2000 επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2008 περιορίστηκε σε 3,1%. Δυστυχώς όμως το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου αναμένεται ακόμα χαμηλότερη επίδοση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 2,8% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι παρά ταύτα ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κρατηθεί στο 3,2%, που είναι ο υψηλότερος της ευρωζώνης. Ακόμα χειρότερο θα αποδειχθεί το γεγονός ότι για το 2009 θα σημειωθεί νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας.

Χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 3,1% το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, αλλά παράλληλα κατέγραψε αύξηση 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης επέδρασε η μείωση των ακαθαρίστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 16,4% μεταξύ του γ΄ τριμήνου του 2008 και του γ΄ τριμήνου του 2007. Τη μεγαλύτερη μείωση, κατά είδος επενδυτικού αγαθού, παρουσίασαν οι επενδύσεις στις κατασκευές, τόσο στις κατοικίες (32,7%) όσο και στις λοιπές κατασκευές (18,3%). Μείωση κατά 8,1% καταγράφηκε και στις επενδύσεις στα μεταφορικά μέσα, ενώ αύξηση των επενδύσεων (μόνον 2,0%) παρουσίασαν οι επενδύσεις στα μεταλλικά προϊόντα και στα μηχανήματα.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης περιορίστηκε στο 1,8% το γ΄ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2007, αλλά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2008 σημειώθηκε και εδώ μείωση κατά 0,5%. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η μείωση στον ρυθμό αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης υπολογίζεται ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του δείκτη κύκλου εργασιών λιανικών πωλήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, οι εξελίξεις έχουν ως εξής: * Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 8,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται στον υψηλό δείκτη τιμών των εισαγομένων κυρίως λόγω της αυξημένης τιμής των πετρελαιοειδών.

* Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι η μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών (λόγω μείωσης των εισαγωγών και αύξησης των εξαγωγών) συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ. Αν δεν συνέβαινε και αυτό, τότε η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ήταν πιο αισθητή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.