«Φακελάκι τσάι» αναστρέφει το εγκεφαλικό

ΑΝΟΒΕΡΟ. O 49χρονος μηχανικός Βάλτερ Μπαστ υπέστη διαδοχικά αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την ικανότητα του λόγου καθώς και την κινητικότητα στο δεξί χέρι του. Ετσι αποφάσισε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο ο οποίος υπεβλήθη σε μια πρωτοποριακή διαδικασία τοποθέτησης στον εγκέφαλο ενός εμφυτεύματος που μέσα σε δύο εβδομάδες του έδωσε πίσω τόσο την ομιλία όσο και την κινητικότητά του. Το εμφύτευμα έμοιαζε με ένα φακελάκι τσάι, μόνο που περιείχε εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα γενετικώς τροποποιημένα ώστε να παράγουν ένα φάρμακο, γνωστό ως CΜ1, το οποίο αποτρέπει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

ΑΝΟΒΕΡΟ.

O 49χρονος μηχανικός Βάλτερ Μπαστ υπέστη διαδοχικά αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την ικανότητα του λόγου καθώς και την κινητικότητα στο δεξί χέρι του. Ετσι αποφάσισε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο ο οποίος υπεβλήθη σε μια πρωτοποριακή διαδικασία τοποθέτησης στον εγκέφαλο ενός εμφυτεύματος που μέσα σε δύο εβδομάδες του έδωσε πίσω τόσο την ομιλία όσο και την κινητικότητά του. Το εμφύτευμα έμοιαζε με ένα φακελάκι τσάι, μόνο που περιείχε εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα γενετικώς τροποποιημένα ώστε να παράγουν ένα φάρμακο, γνωστό ως CΜ1, το οποίο αποτρέπει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Η πρωτοποριακή επέμβαση στον ασθενή που ζει κοντά στη Βρέμη διεξήχθη από ειδικούς του Διεθνούς Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης στο Ανόβερο της Γερμανίας. Αν περαιτέρω δοκιμές της μεθόδου στεφθούν με επιτυχία, είναι πιθανόν να κυκλοφορήσει ευρέως σε πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, κατά τα οποία ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο παρουσιάζει ρήξη. Η νέα θεραπεία που ονομάζεται CellΒeads αφορά αρχικώς διάνοιξη του κρανίου και αποκατάσταση των αγγείων που έχουν υποστεί ρήξη. Στη συνέχεια απομακρύνονται τα αιματώματα που έχουν δημιουργηθεί. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας οι χειρουργοί εισάγουν στον εγκέφαλο ένα «φακελάκι» με μέγεθος 2Χ2 εκατοστά το οποίο είναι γεμάτο κάψουλες, καθεμιά εκ των οποίων περιέχει ένα εκατομμύριο βλαστικά κύτταρα.

Τα κύτταρα αυτά έχουν ληφθεί από τον μυελό των οστών και έχουν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να παράγουν το φάρμακο CΜ1, το οποίο επιτρέπει την ανανέωση των εγκε φαλικών κυττάρων και την αποκατάσταση των «βλαβών» που έχει προκαλέσει το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο εγκλεισμός των κυττάρων μέσα στις κάψουλες γίνεται ώστε να ξεφύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα και να μην απορριφθούν από τον οργανισμό. Παράλληλα το ειδικό πλέγμα που μοιάζει με φακελάκι διασφαλίζει ότι ο γιατρός θα μπορεί να αφαιρέσει εύκολα το εμφύτευμα μετά το τέλος της θεραπείας.

Δ ύο εβδομάδες μετά την υποβολή του κ. Μπαστ σε αυτή τη διαδικασία οι γιατροί αφαίρεσαν το πλέγμα και, όπως φάνηκε, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, χωρίς να παρουσιαστούν παρενέργειες. Ωστόσο ειδικοί του τομέα των βλαστικών κυττάρων υπογράμμισαν ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια από άποψη ασφάλειας και ηθικής που θα έπρεπε να ξεπεραστούν πριν να έχει η μέθοδος ευρεία χρήση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.