ΒΑΓΔΑΤΗ. Πριν από δύο χρόνια ο πρώην ιρακινός πρωθυπουργός Αγιάντ Αλάουι είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στο Ιράκ ήταν καλύτερη επί δικτατορίας Σαντάμ Χουσεΐν. Σήμερα η δήλωση επαληθεύεται δραματικά από έκθεση της UΝΙCΕF, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά στο Ιράκ υποφέρουν από υποσιτισμό και αναλφαβητισμό, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια έχουν γίνει εσωτερικοί μετανάστες, όπως οι γονείς τους, μετά την αμερικανική επέμβαση το 2003.
«Η κατάσταση για τα παιδιά στο Ιράκ είναι πολύ χειρότερη απ΄ ό,τι ένα χρόνο πριν και σίγουρα ακόμη χειρότερη απ΄ ότι τρία χρόνια πριν» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής των Προγραμμάτων Εκτακτης Ανάγκης της UΝΙCΕF Νταν Τούλε, ο οποίος επέστρεψε από το Ιράκ πριν από δύο μήνες. Και πρόσθεσε: «Το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία που αφορούν την τροφική ασφάλεια, την εκπαίδευση και την υγεία».
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οπως επισημαίνει ο αξιωματούχος της UΝΙCΕF, από υποσιτισμό πάσχει ένα στα τρία ανήλικα παιδιά- που στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά ηλικίας από 12-23 μηνών. Τα παιδιά ως 5 ετών που υποσιτίζονται σήμερα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με εκείνα, τα οποία υποσιτίζονταν πριν από το 2003.
Επί εποχής Σαντάμ, το ποσοστό του παιδικού αναλφαβητισμού ανερχόταν στο 59,5%. Σήμερα έχει αυξηθεί δραματικά, αφενός διότι οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω του πολέμου και αφετέρου επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους.
Ο Τούλε τονίζει επίσης ότι από τα τέσσερα εκατομμύρια Ιρακινών που έγιναν εσωτερικοί μετανάστες μετά την αμερικανική επέμβαση, τα μισά είναι παιδιά. «Οι περισσότεροι μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και την Ιορδανία και η κατάστασή τους χειροτερεύει συνεχώς» συνεχίζει ο Τούλε και συμπληρώνει ότι εκείνοι που δεν εγκατέλειψαν το Ιράκ έχασαν τα πάντα: το σπίτι τους, τα νοσοκομεία και τα σχολεία.
Τέλος, επί εποχής Σαντάμ διένειμαν πόσιμο νερό στο 95% του αστικού πληθυσμού και στο 75% του αγροτικού. Σήμερα τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.