Η τρύπια αντιπυραυλική «ασπίδα» του πλανητάρχη

Η επιτυχημένη δοκιμή από τη Ρωσία ενός εξελιγμένου διηπειρωτικού πυραύλου αποδεικνύει την εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή των ρωσοαμερικανικών σχέσεων Η τρύπια αντιπυραυλική «ασπίδα» του πλανητάρχη Καμία από τις πρόσφατες αμερικανικές κινήσεις δεν ενοχλεί τη Μόσχα τόσο πολύ όσο το περίφημο αμυντικό σύστημα σε Πολωνία και Τσεχία Γ. ΤΣΙΑΡΑΣ ΠΟΙΟΣ είπε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε; Στην πραγματικότητα μακρά

ΠΟΙΟΣ είπε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε; Στην πραγματικότητα μακρά σειρά γεωπολιτικών διαφωνιών, από το Ιράκ και το Ιράν ως το Κοσσυφοπέδιο και τα πετρέλαια της Κασπίας, οδηγούν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις σε… νέα βαθιά κατάψυξη: καμία όμως από τις πρόσφατες αμερικανικές κινήσεις δεν ενοχλεί τη Ρωσία τόσο πολύ όσο η περίφημη πλέον αντιπυραυλική «ασπίδα» την οποία ο «Θείος Σαμ» ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στην Πολωνία και στην Τσεχία, προκειμένου, όπως αναφέρει, να προστατεύσει την Ευρώπη από τους – ανύπαρκτους ακόμη – διηπειρωτικούς πυραύλους της Τεχεράνης και της Πνομ-Πενχ! Οπως θα δούμε βέβαια παρακάτω η πολυσυζητημένη αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι παρά το νόθο τέκνο του αλήστου μνήμης «Πολέμου των Αστρων» της εποχής τού Ρόναλντ Ρίγκαν.


Η πετυχημένη δοκιμή από τη Ρωσία, την περασμένη Τρίτη, ενός νέου και τελευταίας τεχνολογίας διηπειρωτικού πυραύλου, ικανού να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και κυρίως να «διαπεράσει οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα», που θα κατασκευάσουν μελλοντικά οι Αμερικανοί, αποτελεί από μόνη της την καλύτερη απόδειξη για την εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.


Οπως διασαφήνισε δύο μέρες μετά τη δοκιμή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ο βαλλιστικός αυτός πύραυλος αποτέλεσε την απάντηση της χώρας του στην αμερικανική ασπίδα, η οποία «υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια» και «μετατρέπει την Ευρώπη σε πυριτιδαποθήκη»! Μια δήλωση η οποία, ας επισημανθεί, έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον έλληνα Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια


* Ο βρυχηθμός του τσάρου


«Οι αμερικανοί εταίροι μας εγκατέλειψαν τη συνθήκη ΑΒΜ. Τους προειδοποιήσαμε πως θα επινοήσουμε μια αντίδραση ώστε να διατηρήσουμε την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία. Ετσι, πραγματοποιήσαμε δοκιμή ενός νέου στρατηγικού βαλλιστικού πυραύλου με πολλαπλές κεφαλές, και ενός νέου πυραύλου «Cruise» – και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις δυνατότητές μας» βρυχήθηκε ο «τσάρος» της μετα-σοβιετικής Ρωσίας, και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ξεκινήσαμε τον νέο γύρο της κούρσας των εξοπλισμών. Αυτοί είναι που γεμίζουν την Ανατολική Ευρώπη με νέα όπλα… Νέα βάση στη Βουλγαρία, άλλη στη Ρουμανία, συστοιχίες πυραύλων στην Πολωνία, ραντάρ στην Τσεχία. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τα παρακολουθούμε όλα αυτά απαθείς»!


Για την ιστορία να πούμε ότι ο νέος ρωσικός πύραυλος με τον κωδικό RS24 εκτοξεύτηκε από κινητή πλατφόρμα 800 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας και προσγειώθηκε 55 λεπτά αργότερα 6.000 χιλιόμετρα μακριά, στην Καμτσάτκα της Σιβηρίας. Μεταφέρει δέκα κεφαλές, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να πλήξει διαφορετικό στόχο – το οποίο πρακτικά σημαίνει πως η ταυτόχρονη εκτόξευση μερικών τέτοιων πυραύλων μπορεί να «τρελάνει» οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα. Και πολύ περισσότερο το αμερικανικό, που ούτως ή άλλως είναι ένα από τα πλέον αποτυχημένα συστήματα στην ιστορία της βαλλιστικής…


Υπερβολές; Κάθε άλλο! Πριν από μόλις δέκα μέρες πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια το τελευταίο από μια μακρά σειρά αποτυχημένα τεστ τής αμερικανικής Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας (Missile Defense Agency): για την ακρίβεια, ο αντιβαλλιστικός πύραυλος της εταιρείας Raytheon δεν εκτοξεύτηκε ποτέ, αφού η υπηρεσία απέτυχε ακόμη και να «κλειδώσει» τον στόχο – έναν παλιό διηπειρωτικό πύραυλο Polaris, που κατέπεσε μόνος του στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οπως βέβαια έχει συμβεί δεκάδες φορές στο παρελθόν οι αμερικανικές αρχές «κουκούλωσαν» αμέσως τη νέα αποτυχία, λέγοντας ότι υπαίτιος ήταν ο… Polaris: δύο μέρες αργότερα όμως ανακοίνωσαν ότι το επόμενο τεστ αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο – μετά τέσσερις μήνες!


Στην πολυετή ιστορία της η… αμαρτωλή ασπίδα έχει άλλωστε να επιδείξει ελάχιστες επιτυχίες, που και αυτές με τη σειρά τους αμφισβητούνται έντονα από τους ανεξάρτητους ειδικούς. Αφού όμως η ασπίδα είναι στην πραγματικότητα τόσο διάτρητη, γιατί επιμένουν τόσο οι ΗΠΑ στην εξέλιξή της; Την απάντηση έχει δώσει εδώ και χρόνια ο γνωστός στρατιωτικός αναλυτής Τζον Πάικ: «Χάρη στην ασπίδα πολλά παιδιά στελεχών θα πάνε στο κολέγιο, πολλές νέες βίλες με πισίνες θα χτιστούν, και χιλιάδες επιστήμονες θα αναλώσουν τις καριέρες τους αποκλειστικά σε αυτήν – είτε λειτουργήσει είτε όχι»! Και όλα δείχνουν πως δεν θα λειτουργήσει…


* Ξεπερασμένη τεχνολογία


Ενας από τους γνωστότερους επιστημονικούς επικριτές της «Missile Shield» είναι, άλλωστε, βέρος Αμερικανός – ο καθηγητής του ΜΙΤ Τέοντορ Πόστολ, ο οποίος απέδειξε ήδη από το 1998 με μαθηματικά μοντέλα ότι η τεχνολογία της NMD δεν μπορεί να αναχαιτίσει ούτε…«Σκουντ»! Και αυτό γιατί οι τεχνικά «πρωτόγονοι» πύραυλοι που διαθέτουν, υποτίθεται, τα «κακοποιά κράτη» δεν φέρουν συστήματα σταθεροποίησης διά περιστροφής (spin stabilization) όπως οι σύγχρονοι πύραυλοι «Cruise», και γι’ αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να χτυπηθούν από τους πυραύλους της ασπίδας. Η βασική «ατάκα» του, ότι δηλαδή «δεν μπορείς να χτυπήσεις μια σφαίρα με άλλη σφαίρα», έχει άλλωστε αποδειχθεί περίτρανα σε πλήθος πειράματα.


Ο καθηγητής και οι χιλιάδες ομοϊδεάτες του αναφέρουν επίσης ότι η ύπαρξη και μόνο μιας τέτοιας ασπίδας είναι αρκετή για να πείσει τον τρομοκράτη ή τον «μανιακό δικτάτορα» να μη χρησιμοποιήσει πυραύλους για να πλήξει την Αμερική αλλά άλλα μέσα, όπως τα αεροσκάφη της 11ης Σεπτεμβρίου. Και, ταυτόχρονα, να πείσει αυτούς που κατέχουν την τεχνολογία (Ρωσία, Κίνα) να βελτιώσουν τους πυραύλους τους, έτσι ώστε να ξεγελούν εύκολα τους δορυφόρους της «ομπρέλας». Οπως και έγινε…


Λεπτομέρεια: όλες οι εργασίες του κ. Πόστολ και των ομοϊδεατών του αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποχαρακτηρίσουν τα απόρρητα δεδομένα των (λιγοστών, όπως είδαμε) δήθεν «επιτυχημένων» δοκιμών, έχουν «μπλοκαριστεί» από τη δημοσίευση, και οι επιστολές του προς τον πρόεδρο και το Κογκρέσο απαγορεύθηκαν, ενώ και ο ίδιος βρίσκεται εν μέσω «κυνηγιού μαγισσών», αφού ακόμη και η διοίκηση του πανεπιστημίου του – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – συνεργάζεται με το Πεντάγωνο για να μπλοκάρει τις έρευνές του!


Οργή της Κίνας για την ασιατική… ομπρέλα


Το ΜΙΤ, στο πλαίσιο «συμβιβασμού» με το Πεντάγωνο, ανέθεσε πέρυσι τη διεξαγωγή έρευνας σε «επιτροπή ειδικών», η οποία αποτελείται από έναν… πρώην πτέραρχο της πολεμικής αεροπορίας και από τον Νόρμαν Ογκουστίν, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της γιγαντιαίας πολεμικής βιομηχανίας Lockheed – μια από τις πολλές μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που έχουν βγάλει δισεκατομμύρια από την ασπίδα… Είναι, βλέπετε, πολλά τα χρήματα: πάνω από 10 δισ. δολάρια τον χρόνο, αποκλειστικά για το πρόγραμμα της ασπίδας, και αρκετά ακόμη δισεκατομμύρια σε «συνοδευτικά» προγράμματα. Αν πιστέψουμε μάλιστα τον κ. Πόστολ, κάθε αποτυχημένο τεστ κοστίζει στον αμερικανό φορολογούμενο ως και μισό δισ. δολάρια!


Βέβαια, οι συνεχείς αποτυχίες έχουν μεγάλο κόστος, που υποχρεώνει την κυβέρνηση Μπους να μειώσει κατά πολύ την «πυκνότητα» της ασπίδας. Υπό τη σημερινή μορφή της η ασπίδα θα αποτελείται από σαράντα αντιβαλλιστικούς πυραύλους στην Αλάσκα, τέσσερις στην Καλιφόρνια, και δέκα στην Πολωνία, ενώ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και η υλοποίηση των σχεδίων για δημιουργία ανάλογης ασπίδας πάνω από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σε συνεργασία και με την αυστραλιανή κυβέρνηση Χάουαρντ. Μια δεύτερη, «ασιατική» ασπίδα, η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει ήδη προκαλέσει την οργή της Κίνας. Η οποία, όπως ακριβώς και η Ρωσία στον αντίποδα, εκτιμά πως η ομπρέλα αυτή στρέφεται εναντίον της. Αποτέλεσμα; Νέα κούρσα εξοπλισμών και με την Κίνα, η οποία μάλιστα πρόσφατα σοκάρισε την Αμερική, δοκιμάζοντας με επιτυχία έναν υπερσύγχρονο πύραυλο κατάρριψης δορυφόρων!


Οσο για το ποιος κερδίζει από όλα αυτά, ούτε συζήτηση: όσο ψυχραίνονται οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων τόσο… ζεσταίνονται οι τσέπες του «στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος» – των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα των Raytheon και Northrop Grumman, δύο εταιρειών που κυριολεκτικά θησαυρίζουν από τη νέα κούρσα των διαστημικών εξοπλισμών…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.