«Αψαν τα σπέσιαλ» στην Κύπρο

* Η απίθανη διαπλοκή του ποδοσφαίρου, της πολιτικής και της Εκκλησίας στη Μεγαλόνησο «Αψαν τα σπέσιαλ» στην Κύπρο Τι σημαίνουν η πρόκριση της Ανόρθωσης, του ΑΠΟΕΛ (Δημοκρατικός Συναγερμός) και της Ομόνοιας (ΑΚΕΛ) Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Οι φίλαθλοι της Ανόρθωσης υποστηρίζουν την ομάδα τους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες στον επαναληπτικό αγώνα με τον Ολυμπιακό «Αψαν τα σπέσιαλ»! Η ιαχή αυτή δονεί τα

«Αψαν τα σπέσιαλ»! Η ιαχή αυτή δονεί τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Κύπρο όταν μια ομάδα βάζει γκολ ή κερδίζει ένα ματς. Πολλοί θα αναρωτηθούν: «Μα τι σημαίνει αυτό;». Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται καλύτερα. Στα φλιπεράκια της παλιάς εποχής υπήρχαν τρία κόκκινα λαμπάκια που άναβαν όλα μαζί όταν κάποιος επρόκειτο να κερδίσει ένα παιχνίδι. Και ακολουθούσε ο παραπάνω πανηγυρισμός.


Το «άψαν τα σπέσιαλ» δεν θα ακούγεται πλέον όμως μόνο στους αγώνες των κυπριακών ομάδων μεταξύ τους. Θα ακουστεί ακόμη και στο Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την πανηγυρική πρόκριση της Ανόρθωσης του Τιμούρ Κετσπάγια επί του Ολυμπιακού στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Ευρώπης και βεβαίως μετά την πρόκριση της Ομόνοιας (του… ΑΚΕΛ) και του ΑΠΟΕΛ μέσα στο Βελιγράδι. Και οι τρεις κυπριακές ομάδες προκρίθηκαν στους ομίλους τους. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν χαρμόσυνα μετά τη λήξη του αγώνα Ομόνοιας – ΑΕΚ. Την τελευταία φορά που χτύπησαν χαρμόσυνα ήταν όταν ο Τζίμι Κάρτερ είχε εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και έδωσε υποσχέσεις ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από τη μεγαλόνησο. Το περίφημο «σεντόνι» του Τσάμπιονς Λιγκ θα κουνιέται πλέον στο γήπεδο της Λάρνακας όλο το φθινόπωρο. Τώρα, αν η Ανόρθωση καταφέρει κάτι παραπάνω θα ολοκληρώσει την τριάδα της κυπριακής επικράτησης επί της Ελλάδας, αφού και η Ομόνοια απέκλεισε την Πέμπτη την ΑΕΚ από το Κύπελλο UEFA.


Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι ταυτισμένο με την πολιτική. Αποτελεί καθρέφτη της. Οι κυπριακές ομάδες έχουν, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, πολιτική τοποθέτηση. Σύσσωμη άλλωστε η πολιτική ηγεσία, από τον κύπριο πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια, τους προέδρους των υπολοίπων κομμάτων ως και την ηγεσία της Εκκλησίας, έδωσαν συγχαρητήρια στην Ανόρθωση για την πρόκριση επί του Ολυμπιακού. Οι γνώστες λένε μάλιστα ότι «δεν είναι οι πολιτικοί που υποστηρίζουν ομάδες στην Κύπρο. Οι ομάδες υποστηρίζουν πολιτικούς».


Η Ανόρθωση, το ΑΠΟΕΛ, ο Απόλλωνας Λεμεσού και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας θεωρούνται ομάδες της Δεξιάς, κυρίαρχο κόμμα της οποίας είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ). Πολλές φορές στους αγώνες που δίνουν στα κυπριακά γήπεδα, οι οπαδοί των ομάδων αυτών κρατούν και ελληνικές σημαίες ωσάν να αγωνίζεται η Εθνική Κύπρου. Ακόμη και στον αγώνα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» οι οπαδοί της Ανόρθωσης βρέθηκαν με τις ελληνικές σημαίες. Πολλές φορές παρεμβαίνουν και στα πολιτικά δρώμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές δεν ήταν μόνο η Εκκλησία της Κύπρου που ζήτησε να υποστηριχθεί ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ κ. Ι. Κασουλίδης στον β’ γύρο, προκαλώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του κ. Χριστόφια. Το ίδιο έπραξαν με ανακοινώσεις τους η Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος. Οσο για το πόσο στενή είναι η σχέση της Εκκλησίας της Κύπρου με την Ανόρθωση, αρκεί να αναφερθεί ότι δύο μητροπολίτες έδωσαν το «παρών» στις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης» για να υποστηρίξουν την Ανόρθωση ώστε να… κουνήσει σεντόνι.


Αντίθετα, η Ομόνοια θεωρείται η ομάδα του ΑΚΕΛ, του κομμουνιστικού κόμματος του κύπριου προέδρου κ. Δ. Χριστόφια, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε την Πέμπτη στο γήπεδο και παρακολούθησε τον αγώνα με την ΑΕΚ, συνοδευόμενος από υπουργούς και βουλευτές του κόμματος. Τώρα, το αν ο «ομονοιάτης» πρόεδρος φώναξε «άψαν τα σπέσιαλ» σε κάποιο από τα γκολ της Ομόνοιας δεν έγινε γνωστό… Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος έφυγε ικανοποιημένος από το γήπεδο (ΓΣΠ) αφού η ομάδα του προκρίθηκε και έγινε πλουσιότερη κατά μερικά εκατομμύρια. Δεν είχε, άλλωστε, περιθώρια μη πρόκρισης η Ομόνοια τη στιγμή που προκρίθηκε το αντίπαλο δέος, η ομάδα της Ανόρθωσης. Η Ομόνοια θα έδινε σκληρή μάχη για να περάσει στην επόμενη φάση του UEFA, όπως και έκανε. Πέρα από την Ομόνοια, πάντως, άλλες ομάδες με αριστερή καταβολή είναι η ΑΕ Λεμεσού, η Νέα Σαλαμίνα και η ΑΛΚΗ Λάρνακος. Το πρωτάθλημα στην Κύπρο είναι, βλέπετε, χωρισμένο σε δεξιούς, αριστερούς και σε ουδέτερους (πολιτικά).


Την εποχή της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, μάλιστα, η κυβέρνηση της τότε υπερδύναμης έστελνε τιμής ένεκεν στην Ομόνοια βούλγαρους ή ρώσους προπονητές. Αυτοί πληρώνονταν είτε από τη Σόφια είτε από τη Μόσχα. Λεγόταν, μάλιστα, ότι η Ομόνοια αγωνιζόταν με πρότυπο τη βουλγαρική ποδοσφαιρική σχολή, αν υποτεθεί ότι υπήρχε τέτοια…


Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει γενικότερα και οι κυπριακές ομάδες έχουν μετατραπεί σε παράδεισο είτε για κυπρίους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν για ένα διάστημα στην Ελλάδα (όπως, π.χ., ο Οκκάς ή ο Αλωνεύτης) είτε για έλληνες ποδοσφαιριστές που αναζητούν να κολλήσουν τα… τελευταία τους ένσημα (όπως ο Τραϊανός Δέλλας ο οποίος αποχώρησε από την ΑΕΚ εφέτος το καλοκαίρι) – με το αζημίωτο φυσικά.


Πολλά από τα στελέχη της Ομόνοιας προέρχονται ξεκάθαρα από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ ή πρόσκεινται σε αυτό. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο πρώην πρόεδρος της ομάδας κ. Δώρος Σεραφείμ, ο οποίος προτού αναλάβει τα ηνία της Ομόνοιας ήταν διευθυντής του τυπογραφείου όπου εκδίδεται η «Χαραυγή», η οποία είναι η εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος στη Μεγαλόνησο. Σήμερα, πρόεδρος της Ομόνοιας είναι ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου, εργολήπτης. Οσο για την Ανόρθωση, πολλοί πρόεδροί της προέρχονται από τον επιχειρηματικό χώρο, όπως ο σημερινός διοικητικός της ηγέτης κ. Α. Παντελής (τουριστικά γραφεία με ιδιόκτητα μικρά αεροσκάφη). Επιχειρηματίες προέδρους διαθέτει και το ΑΠΟΕΛ, πρόεδρος του οποίου είναι σήμερα ο κ. Κ. Ζιβανάρης (επιχειρήσεις τροφίμων, εστιατόρια κ.ά.).


Οι προκρίσεις των κυπριακών ομάδων, ιδιαίτερα της Ανόρθωσης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αξιοποιηθούν και για πολιτικούς λόγους. Οταν η ομάδα του Κετσπάγια θα παίζει με την ιταλική Ιντερ και τη γερμανική Βέρντερ Βρέμης, πανό με πολιτικά συνθήματα για το Κυπριακό είναι πιθανόν θα αναρτηθούν στις κερκίδες, άσχετα αν οι κάμερες τα δείξουν, αφού η UEFA απαγορεύει πολιτικά συνθήματα. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, πολλά χρήματα έχουν πέσει στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Μόνο εφέτος η Ανόρθωση δαπάνησε σχεδόν 9 εκατ. ευρώ για μεταγραφές – ίσως μάλιστα προχωρήσει και σε άλλες -, ενώ η Ομόνοια δαπάνησε περίπου 11 εκατ. ευρώ.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι ένας Κύπριος θεωρείται «δεξί χέρι» του προέδρου της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί. Πρόκειται για τον κ. Μάριο Λευκαρίτη, εκ των αντιπροέδρων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Ο κ. Λευκαρίτης προέρχεται από επιχειρηματική οικογένεια η οποία ελέγχει ανάμεσα στα άλλα την εταιρεία πετρελαιοειδών Πετρολίνα, και σίγουρα η θέση του δίπλα στον κ. Πλατινί ίσως να έπαιξε ρόλο – διατείνονται ορισμένοι που αρέσκονται και στη συνωμοσιολογία – στην άριστη για την Ανόρθωση σε εκτός έδρας παιχνίδι του Champions League διαιτησία, όπως και στη διαιτησία στον αγώνα Ομόνοιας – ΑΕΚ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.