Επιλογή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Δούκα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ κ. Κ. Θανάσουλας βρίσκεται με τις αποφάσεις του για την προπώληση της παραγωγής νικελίου της επιχείρησης σε τιμές 18.500 δολαρίων τον τόνο όταν αυτή έχει εκτοξευθεί στα ύψη (ξεπέρασε και τις 50.000 δολάρια) στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου.
Το ζήτημα έφεραν στη Βουλή 12 βουλευτές του ΠαΣοΚ οι οποίοι κατήγγειλαν ότι «με πράξεις και διαδρομές που θυμίζουν τα δομημένα ομολόγα και συντελούνται από τραπεζικούς οργανισμούς όπως οι ΗΥΡΟ, Barclays και J.Ρ. Morgan ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ κ. Κ. Θανάσουλας, εκλεκτός της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με πλούσιο βιογραφικό σε χρηματιστηριακές δραστηριότητες στο Λονδίνο, κατάφερε να στερήσει από την εταιρεία ποσά που το 2006 έφτασαν τα 74 εκατ. ευρώ», ενώ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Ευβοίας του ΠαΣοΚ κ. Δ. Πιπεργιάς, «τα διαφυγόντα έσοδα για την επιχείρηση ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ».
Η αποκάλυψη του «Βήματος» την Κυριακή του Πάσχα προκάλεσε ήδη την επέμβαση του εισαγγελέα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Π. Πούλιος ανέθεσε τη διεξαγωγή έρευνας στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Α. Καραφλό, ο οποίος, σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Πούλιου, θα πρέπει να διαπιστώσει αν στην υπόθεση αυτή έχουν διαπραχθεί και από ποιους ποινικά αδικήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα.
Οπως προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», έχει ήδη προπωληθεί η παραγωγή νικελίου της εταιρείας ως και το πρώτο εξάμηνο του 2008. Στην απόφαση αυτή διαφώνησε μάλιστα ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Β. Τσίπρας, ο οποίος με δηλώσεις του εναντιώθηκε δημόσια στις επιλογές του κ. Θανάσουλα λέγοντας: «Ημουν πολέμιος αυτής της πρακτικής». Είναι γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις συγκεκριμένες αποφάσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Κατά μία παράξενη σύμπτωση ο πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση, βρέθηκε να συμβαδίζει με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Κ. Πολυζώη, ο οποίος σε επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα τον ενημερώνει για τα καθέκαστα και τονίζει: «Φοβάμαι ότι γίνεται προσπάθεια εξαπάτησης του διοικητικού συμβουλίου», εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή του όχι μόνο στην προπώληση του νικελίου αλλά και σε μια σειρά ακόμη αποφάσεις του κ. Θανάσουλα (προσλήψεις, αναθέσεις εργολαβιών κτλ.).
Ο κ. Δούκας ερωτηθείς είπε ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τους άλλους δύο μετόχους, τη ΔΕΗ και την Εθνική, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αν και ο ίδιος δικαιολογεί την πρακτική του κ. Θανάσουλα. Ο υφυπουργός δεν γνώριζε αν ορκωτοί λογιστές ελέγχουν τον ισολογισμό της εταιρείας μετά τις καταγγελίες που έγιναν στη γενική συνέλευση των μετόχων όπου παρίστατο υπηρεσιακός εκπρόσωπος του Δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς είπε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι στην αρμοδιότητα του κ. Δούκα».
Για το ζήτημα ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε πολιτική δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «θεωρεί λάφυρο και τη ΛΑΡΚΟ», όπως τα Ταμεία και τα χρήματα του ΟΑΕΔ από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Κοινωνικών Εταίρων (ΛΑΕΚ), υπόθεση για την οποία επίσης διέταξε έρευνα ο εισαγγελέας. Το ΠαΣοΚ και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θεωρούν ότι «η όλη υπόθεση αποτελεί σκάνδαλο καθώς οι προπωλήσεις του μεταλλεύματος γίνονται με ιδιαίτερη επιμέλεια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά, χωρίς τη γνώση του διοικητικού συμβουλίου και με προμήθειες πολλαπλάσιες από αυτές της περιόδου 1993-2004».