▅ Υψηλοί τόνοι χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την ακρόαση των κκ. Π. Δούκα, Γ. Κουρή και Αλ. Πιλάβιου
▅ Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ υπογράμμισαν ότι «είναι πολλά τα λεφτά για να τα πάρουν μόνο οι εμπλεκόμενοι» και έκαναν λόγο για «σκάρτα ομόλογα»
▅ Ο κ. Δούκας υποστήριξε ότι «δεν είχε καμία γνώση, καμία πληροφόρηση και καμία ενημέρωση για κανένα ομόλογο και κανένα Ταμείο»
Βαριές υποψίες για κεντρικό ταμία στον οποίο κατέληγαν οι μίζες των ομολόγων προέκυψαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Για «κύκλωμα» που είχε στόχο τη δημιουργία μιας αγοράς αξιοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων «προς όφελος ορισμένων και ίσως προς όφελος κάποιου κεντρικού ταμείου» κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση. Οπως τόνισαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την ακρόαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Π.Δούκα, του προέδρου του ΟΔΔΗΧ κ. Γ.Κουρή και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ.Πιλάβιου , «είναι πολλά τα λεφτά για να τα πάρουν μόνο οι εμπλεκόμενοι», ενώ έκαναν λόγο για «σκάρτα και σημαδεμένα ομόλογα». Από την πλευρά του ο κ. Δούκας έκανε σαφή προσπάθεια να λάβει αποστάσεις ασφαλείας έναντι του προϊσταμένου του κ. Γ.Αλογοσκούφη, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στις «αρμόδιες υπηρεσίες» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά και στο υπουργείο Απασχόλησης, ενώ ο κ. Κουρής υποστήριξε ότι όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και ο κ. Πιλάβιος αποκάλυψε ότι «έχει γεμίσει ο κόσμος» από τα λεγόμενα δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου. Πάντως τα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται για τις δαιδαλώδεις διαδρομές των «γαλάζιων» υπερτιμημένων ομολόγων και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές δεν απαντήθηκαν.
Παίρνοντας αποστάσεις ο κ. Δούκας δήλωσε ότι «η διαχείριση των αποθεματικών και διαθεσίμων των Ταμείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των διοικήσεών τους», παραπέμποντας έτσι εμμέσως στο υπουργείο Απασχόλησης. Οριοθετώντας τη θέση του υποστήριξε ότι «δεν είχε καμία γνώση,καμία πληροφόρηση και καμία ενημέρωση για κανένα ομόλογο και κανένα Ταμείο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Φλωρίδης, επικαλούμενος όσα φέρεται να είπε ο κ. Αγ. Σημαιοφορίδης, ότι δηλαδή είχε ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες και των δύο υπουργείων, επεσήμανε στον κ. Δούκα, ο οποίος επέμενε ότι το ΤΕΑΔΥ δεν ενημερώνει για τις κινήσεις του και ως εκ τούτου δεν ήταν σε γνώση του ΓΛΚ οι επενδυτικές επιλογές του:
– Γ. Φλωρίδης: «Αν θέλετε να μας πείτε ότι εσείς δεν ενημερωθήκατε,είτε γραπτάείτε προφορικά,ας μας απαντήσουν οι υπουργοί αν είχαν συνεννόηση ή συνεργασία μαζί του». – Π. Δούκας: «Προφανώς ούτε εγώ είχα καμία απολύτως γνώση για το θέμαούτε οι υπηρεσίες του ΓΛΚ ». Η τομεάρχης Οικονομίας του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου ρώτησε τον υφυπουργό για το «κρυφό» ομόλογο: «Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι όροι του,δεν έχει ενημερωθεί το διατραπεζικό σύστημα,γίνεται συμφωνία με την J. Ρ.Μorgan, πηγαίνει στο Λονδίνο,περνάει από τον κ.Παπαμαρκάκη (της Νorth Αssend) που είναι γνωστός σας…». – Π. Δούκας: «Τίνος γνωστός;».
– Βάσω Παπανδρέου: «Του υπουργείου Οικονομικών».
– Π. Δούκας: «Μη συκοφαντείτε.Δικός μου γνωστός τουλάχιστον δεν είναι,ούτε φατσικά».
– Βάσω Παπανδρέου: «Αν δεν είναι δικός σας,είναι του υπουργού,του γενικού γραμματέα…».
– Π. Δούκας: «Δηλαδή όποιον πάρει ο Χάρος;Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».
Η τομεάρχης του ΠαΣοΚ επέμεινε ότι «αν δεν γνωρίζατε,τότε σημαίνει ότι δεν σας ενδιέφερε ποιος θα το αγοράσει- αν είναι μαύρο χρήμα, αν είναι λαθρέμπορος…» αλλά, όπως κατήγγειλε, «επειδή γνωρίζατε ότι θα το πάρουν τα Ταμεία,τους πουλήσατε ένα προϊόν υπερτιμολογημένο εν γνώσει σας» και μίλησε για «συντονισμένο σχέδιο που από τη μία είναι ο κ.Ευγένιος (Παπαδόπουλος) με τα Ταμεία και από την άλλη εσείς που εκδίδετε».
– Π. Δούκας: «Λέτε ψέματα και ανακρίβειες.Επρεπε να ντρέπεστε».
– Βάσω Παπανδρέου: «Εκείνος που λέει ψέματα και ανακρίβειες είναι μάλλον ο υπουργός».
Ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ κ. Γ. Κουρής υποστήριξε ότι ούτε υψηλό ρίσκο υπήρχε από το «κρυφό» ομόλογο ούτε παρακάμφθηκε ο ΟΔΔΗΧ, αφού έχει εξαιρεθεί από τη λεγόμενη κάλυψη των αμυντικών δαπανών, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξαν αδιαφανείς διαδικασίες στην έκδοση του ομολόγου από το ΓΛΚ. Απαντώντας στο επίμονο ερώτημα των βουλευτών για το ποιος δίνει εντολές για την έκδοση ομολόγων, είπε: «Νομίζετε ότι ο υπουργός θα πει ότι θέλει αυτό το ομόλογο και θα το κάνει;Αυτό ξεκινά από τον εισηγητή,έρχονται οι τράπεζες και δίνουν προσφορές, αξιολογούνται από τον εισηγητή, τον τμηματάρχη,τον διευθυντή,τον γενικό διευθυντή και προχωρούν στον γενικό γραμματέα,στον υφυπουργό, αν χρειαστεί και στον υπουργό».
Πάντως «έδειξε» εμμέσως το υπουργείο Απασχόλησης λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών «ούτε σύμβουλοςούτε ελεγκτής των Ταμείων είναι». «Οι ενημερωτικές οικονομικές καταστάσεις που παίρνουμε στο ΓΛΚ είναι υπογεγραμμένες από τον αρμόδιο υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης που τις εγκρίνει» δήλωσε, ενώ σχετικά με την «Ακρόπολις» ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν γνώριζε τις πληροφορίες που έδινε στο Ταμείο».
Ο κ. Φλωρίδης τού έθεσε μια σειρά «καυτά» ερωτήματα:
– Γ. Φλωρίδης: «Υπάρχει χρηματιστηριακή εταιρεία με το όνομα ΜΝΑ με ιδιοκτήτη εσάς και την κυρία Σμαράγδα Κουρή;Συμμετέχει στο ΔΣ ένας κ.Δεμέστιχας και έχει κάποια σχέση με τον κ.Δεμέστιχα που είναι πρόεδρος στο Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών που αγόρασε κι αυτός ομόλογα;».
– Γ. Κουρής: «Διηύθυνα μια ΕΛΔΕδεν μπορεί να ονομαστεί χρηματιστηριακή.Η εποχή προσφερόταν, έβγαλα μερικά κέρδη,στον ελεύθερο τομέα ζούσα και ήμουν σε αυτή από το τέλος Μαΐου 2000 ως το τέλος του 2003». Οσον αφορά τον κ. Δεμέστιχα, είπε ότι δεν έχει «καμία σχέση», αλλά και για τους κκ. Αδαμόπουλους- της J. Ρ. Μorgan και της υπόθεσης των «κουμπάρων»- είπε ότι είναι απλή συνωνυμία.
– Γ. Φλωρίδης: «Πώς η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή γνώριζε,τέσσερις μήνες πριν,την έκδοση του ομολόγου;». – Γ. Κουρής: «Γνώριζε περίπου και όχι ακριβώς.Και εν πάση περιπτώσει αν υπήρχαν κάποιοι και το ήξεραν (σ.σ. εννοεί τα Ταμεία που είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ομόλογο) θα μπορούσαν να είχαν καταλάβει ποιο είναι το ρίσκο για να γίνει κάποια αλλαγή στην επενδυτική απόφαση».
– Γ. Φλωρίδης: «Φέρεστε να έχετε δηλώσει ότι “εμείς τι φταίμε αν κάποιοι αγόρασαν ένα Φολκσβάγκεν αντί για Φεράρι” και το ερώτημα είναι “το Δημόσιο κάνει ειδικές εκδόσεις που γνωρίζει ότι είναι Φολκσβάγκεν και παρακολουθεί επί δύο χρόνια να αγοράζονται στη τιμή των Φεράρι και δεν κάνει τίποτε”;».
– Γ. Κουρής: «Ηταν κάτι που ελέχθη σε δελτίο του Μega και,όπως ξέρετε,όταν κάποιον τον “πυροβολούν” πέντε άτομα…Αλλιώς θα τα έλεγε γραπτώς»!
Ολα τα πυρά του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατευθύνθηκαν κατά της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή. Οπως είπε από τον έλεγχο που διεξήγαγε πρώτη η επιτροπή διεπίστωσε ότι «η εταιρεία αυτή κατά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας ενήργησε με τρόπο που δεν προστάτευσε τα συμφέροντα του πελάτη,αλλά τα έβλαψε» καθώς πουλούσε «με σημαντική διαφορά τιμής» (7%). Με σκληρές φράσεις επιτέθηκε κατά της εταιρείας: «Εχει το θράσος να λέει ότι το Ταμείο έχει κερδίσει και στέλνει εξώδικα…» είπε. Ο κ. Πιλάβιος επικαλέστηκε πληροφορίες που έφθασαν στην επιτροπή οδηγώντας τη στην αποκάλυψη της δράσης της «Ακρόπολις», αλλά παρά τις επίμονες ερωτήσεις του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη από πού προήλθαν οι πληροφορίες αυτές δεν άνοιξε τα χαρτιά του.
Πιο αποκαλυπτικός ήταν ωστόσο ως προς την ύπαρξη και άλλων «γαλάζιων» ομολόγων, αφού είπε ότι «έχουν εκδοθεί κατά δεκάδες» και ότι «έχει γεμίσει ο κόσμος από τέτοια», θέλοντας ωστόσο να αποδαιμονοποιήσει τον χαρακτήρα τους. «Δεν έχουν κάτι περίεργο» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες και για τα προηγούμενα χρόνια».