Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ έμειναν μόνοι

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ έμειναν μόνοι * Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί αναταραχή, ενώ οι συνδικαλιστές και η Νεολαία έχουν ταχθεί κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος (πίσω δεξιά) και Σ. Κοσμίδης (πίσω αριστερά) στην Επιτροπή Αναθεώρησης του άρθρου 16 Αναταραχή επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ με αφορμή

Αναταραχή επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ με αφορμή την αναθεώρηση του άρθρου 16. Με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΠΟΣΔΕΠ να τάσσονται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, την ΠΑΣΠ να είναι αναφανδόν υπέρ των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, οι βουλευτές προσπαθούν να συμβιβάσουν τις προσωπικές απόψεις τους, το κομματικό καθήκον και την πίεση των συνδικαλιστών.


Στην αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν αντιδρούν μόνο τα «Ακη…κά υπολείμματα», κατά την έφραση του κ. Θ. Πάγκαλου (η κυρία Τόνια Αντωνίου πάντως ξεκαθάρισε ότι ψηφίζει υπέρ), αλλά και ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Αυτά τα στελέχη ήταν και τα μόνα που απέφυγαν τα πυρά του. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τη διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης «γελοία εκδήλωση, πολύ χαμηλού επιπέδου» και τους εκπροσώπους των συνδικάτων «παράδοξους τύπους που χτυπιόντουσαν στους ήχους ενός πολύ κακής ποιότητας ροκ». Τα πανεπιστήμια, «θύλακο γυφτιάς, ανικανότητας και σπατάλης», το φοιτητικό κίνημα «ανάξιο της σημερινής εξέλιξης της χώρας» και τις παρατάξεις «στρατούς εν ενεργεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στα πανεπιστήμια – και μετά εξαφανίζονται».


«Ο Γιώργος την άποψή του για το άρθρο 16 την έφερε στο συνέδριο και στο Εθνικό Συμβούλιο ψηφίστηκε από τα μέλη του ΠαΣοΚ. Τώρα δηλαδή τι του ζητάνε; Να κάνει πίσω και να «κόψει τα πόδια του»; Το κόστος μιας τέτοιας υποχώρησης θα ήταν τεράστιο» επισημαίνει ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Για όσους κινούνται σε αυτή τη γραμμή, η στάση των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου, οι οποίοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, ερμηνεύεται ως «προσωπικό παιχνίδι. Εχουν υπερβεί τα εσκαμμένα». Αν και οι δύο βουλευτές κινούνται αυτόνομα και ουδείς τούς αντιμετωπίζει ως ομάδα – ιδίως επειδή ο κ. Βενιζέλος σχολιάζει ειρωνικά όταν ερωτάται «τι να την κάνω την ομάδα; Να συγκεντρώνω υπογραφές;» -, η σκηνή την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος σχολιάστηκε πολύ. Ο κ. Βενιζέλος χειροκροτήθηκε από τον κ. Λοβέρδο και λίγη ώρα αργότερα εκείνος ανταπέδωσε με την ίδια θέρμη.


Ενας άλλος πόλος διαμαρτυρίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί γύρω από τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη. Ο ίδιος όμως κρατά χαμηλούς τόνους και έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν επιθυμεί η διαφωνία του να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για να εξυφαίνονται σενάρια. Βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει την πεποίθησή του και θα δώσει το παρών στη Βουλή στην ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο.


Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, δεν είναι αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά με τον χειρισμό που γίνεται στο θέμα αυτό από το ΠαΣοΚ. Ο ίδιος επιθυμεί να τεθεί ένα πλαίσιο αυστηρών εγγυήσεων και προϋποθέσεων για τον τρόπο εμφύτευσης της νέας κατάστασης στην ελληνική πραγματικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Θεωρεί σημαντική την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και το άρθρο 16, στην ουσία, ένα επί μέρους θέμα.


«Είχε προεξοφληθεί ρήξη και κρίση στο ΠαΣοΚ» παρατηρεί ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Ρέππας. «Δόθηκε μια εικόνα η οποία δεν επαληθεύτηκε από την πραγματικότητα. Κάθε βουλευτής θα συνυπολογίσει πολλούς παράγοντες όταν έρθει η ώρα να ψηφίσει: τη συνείδησή του αλλά και το καθήκον του, γιατί ανήκει σε μια παράταξη, δεν είναι μόνος του. Δεν ενοχοποιούμε κανέναν, όμως όποιος προκαλέσει πολιτικό ζήτημα στο κόμμα θα αναλάβει την ευθύνη» προειδοποιεί. Προβλέψεις για τον αριθμό των πιθανών «ανταρτών» αποφεύγουν όλοι να κάνουν. Το ερώτημα όμως δεν είναι μόνο πόσοι βουλευτές του ΠαΣοΚ θα ψηφίσουν όχι στην αναθεώρηση αλλά και ποιοι θα είναι αυτοί. Αν στους κκ. Βενιζέλο, Λοβέρδο και Σ. Κοσμίδη προστεθεί ο κ. Σημίτης και ίσως ο κ. Απ. Κακλαμάνης, δημιουργείται εκ των πραγμάτων θέμα.


Ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ηγετικός παράγων της λεγόμενης «Αριστερής Πρωτοβουλίας», πιστεύει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 «στην καλύτερη περίπτωση κόβει το ΠαΣοΚ στα δύο. Δημιουργείται μεγάλο ρήγμα, χειρότερο και από αυτό του νομοσχεδίου Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό. Για τον απλό πασοκτζή το θέμα είναι βαθιά ταξικό και να δείτε ότι στις εκλογές θα έχουμε διαρροές. Ο Συνασπισμός θα μπει χωρίς κόπο στη Βουλή και πιθανόν να αυξηθεί η αποχή. Δεν υπάρχει βουλευτής που να τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης με το χέρι στην καρδιά – ακόμη και ο Χρυσοχοΐδης κάνει συνδικαλιστική τοποθέτηση. Θα ψηφίσουν βέβαια θετικά, αλλά για συναισθηματικούς και όχι για πολιτικούς λόγους. Εχουν τα συμφέροντά τους οι βουλευτές» λέει.


Υπήρχαν πληροφορίες ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος βρίσκεται πίσω από την Πρωτοβουλία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία φτιάχτηκε από μέλη του ΠαΣοΚ και μέχρι στιγμής ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει 3.000 υπογραφές. Ο ίδιος ο κ. Παπαγιωτακόπουλος το διαψεύδει. «Τα παιδιά είναι φίλοι μου, αλλά εγώ διαφωνώ με τη συλλογή υπογραφών. Είναι ξεπερασμένο πράγμα…» δηλώνει.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 θα ψηφίσουν οι κκ. Ι. Παρασκευάς (Δωδεκανήσων), Π. Ρήγας (Κυκλάδων), Αν. Χωρέμης (Κορινθίας). Στους διαφωνούντες έχει προστεθεί και ο κ. Αρ. Μουσιώνης, βουλευτής Σερρών. Ο κ. Μουσιώνης είναι μέλος της Επιτροπής Ελληνοσερβικής Φιλίας (η σύζυγός του είναι σερβικής καταγωγής). Δηλώνει ότι ήταν γραμματέας και γιατρός του Μιχάλη Ράπτη («Πάμπλο») και ότι γι’ αυτό τον επέλεξε ο Α. Παπανδρέου ως σύνδεσμο με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος σήμερα καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Δικαστήριο της Χάγης. Λέγεται ότι στο ψηφοδέλτιο των Σερρών μπήκε έπειτα από αίτημα της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου. Παρά τους δεσμούς με την οικογένεια Παπανδρέου, στο θέμα του άρθρου 16 επέλεξε διαφορετική πορεία.


Διάλεξη Σημίτη


Μια ομιλία με μεγάλο ενδιαφέρον, την πρώτη του το 2007, πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, ο τέως πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης. Το θέμα της είναι «Η Δημοκρατία σε κρίση;» και ο κ. Σημίτης θα την επιμελείται προσωπικά ως και την τελευταία στιγμή. Η διάλεξη αυτή θα εγκαινιάσει τον θεσμό των διαλέξεων «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», τον οποίο φιλοδοξεί να καθιερώσει ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Η διάλεξη θα δοθεί στις 19.30 στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Αιόλου 82-84). Θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, καθηγητής κ. Αντώνης Λιάκος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.