«Δεν κάνω πίσω, δεν θα εξαιρεθεί κανείς»
«Από τη μεταρρύθμιση δεν θα εξαιρεθεί κανείς. Ο διάλογος εξαντλήθηκε και δεν συντρέχει λόγος νέων συναντήσεων με τους φορείς που αντιδρούν. Ο διάλογος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την απραξία και τη μετάθεση των λύσεων». Εν μέσω της συνεχιζόμενης απεργιακής θύελλας η κυβέρνηση υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στους απεργούς, κόβοντας διά της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά οποιαδήποτε «γέφυρα συνεννόησης», προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κοινωνικής σύγκρουσης. Η κυρία Πετραλιά, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», αποκλείει οποιαδήποτε απόκλιση από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και επιμένει ότι οι αλλαγές επικεντρώνονται σε «στρεβλώσεις και διαπιστωμένες αδυναμίες του συστήματος» τις οποίες η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη» να διορθώσει. Κατ’ ιδίαν η υπουργός προαναγγέλλει την έλευση μέτρων και για το ασφαλιστικό καθεστώς του δημόσιου τομέα, ενώ ανακοινώνει την πρόθεσή της να ανοίξει νέο κύκλο τροποποιήσεων και στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.
– Κυρία υπουργέ, βρίσκεστε εν μέσω θύελλας αντιδράσεων την οποία προκάλεσαν οι επιλογές σας στο Ασφαλιστικό. Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες για την αποφόρτιση της κατάστασης;
«Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει αποδείξει στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας ότι λειτουργεί πάντα με μέτρο, σύνεση και πάνω από όλα με συναινετική διάθεση. Κάτι για το οποίο, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, κύριε Παπαδή, έχει αποτελέσει και αφορμή για να μας κατηγορήσουν κάποιοι ότι φοβούμαστε να προωθήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Εμείς όμως, όπως έχουμε αποδείξει, αντιλαμβανόμαστε τις μεταρρυθμίσεις ως πολιτικές, οι οποίες και τις κοινωνικές ισορροπίες και ανάγκες αντιλαμβάνονται, αλλά και ουσιαστικές λύσεις δίνουν. Και αυτή είναι και η φιλοσοφία μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Με βάση την κοινή παραδοχή ότι το σύστημα νοσεί βαθύτατα και ότι αν δεν υπάρξει τώρα παρέμβαση τίθενται ουσιαστικά σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των επόμενων γενεών, προχωρούμε στις ενοποιήσεις των Ταμείων, σε στοχευμένες ρυθμίσεις για την αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης και στη λήψη ριζικών μέτρων για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης. Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που επιβάλλουν η λογική και η ευθύνη απέναντι και στους σημερινούς και στους αυριανούς ασφαλισμένους».
– Γιατί έστω την τελευταία στιγμή δεν καλείτε σε συναντήσεις τους φορείς που αντιδρούν;
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έχω πραγματοποιήσει σειρά επίσημων και ανεπίσημων επαφών με όλους και μάλιστα έχω ήδη ενσωματώσει στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου συγκεκριμένες παρατηρήσεις τους. Εκτενής ανταλλαγή απόψεων έγινε και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου έδωσα πολύ συγκεκριμένες διευκρινίσεις. Στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκαν και κάποιες αλλαγές γύρω από την απόλυτη λογιστική και οικονομική αυτονομία των υπό ενοποίηση Ταμείων, ενώ έτσι προέκυψε και η τροπολογία βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αρα και διάλογος υπήρξε. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι η αφορμή για να δικαιολογούνται η απραξία και η συνεχής μετάθεση λύσεων».
– Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του στη Βουλή;
«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης και ουσιαστικής επεξεργασίας όλων των δεδομένων του Ασφαλιστικού. Η δε βασική φιλοσοφία του παρεμβαίνει σε διαπιστωμένες αδυναμίες και στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή η φιλοσοφία δεν μπορεί να αλλάξει γιατί διαφορετικά δεν θα έχει κανένα νόημα και καμία ουσία το πραγματικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης. Αυτό που μπορούσε να γίνει έχει ήδη γίνει, και αφορά την ενσωμάτωση κάποιων διευκρινίσεων, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις και αδικαιολόγητες ανησυχίες εκ μέρους των κοινωνικών φορέων».
– Σας κατηγορούν ότι «νομοθετείτε εις βάρος των αδυνάτων του συστήματος», δηλαδή των γυναικών και των νέων. Παρ’ ότι γυναίκα και μητέρα δείχνετε εξαιρετικά «σκληρό πρόσωπο»…
«Ξέρετε, κύριε Παπαδή, πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να αποκτήσουν ξανά οι έννοιες το πραγματικό περιεχόμενό τους. Οσοι ενστερνίζονται όλα τούτα στην ουσία προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν πως το ισχύον σύστημα είναι αυτό που με τις αδικίες και την υποθηκευμένη του βιωσιμότητα αμφισβητεί και το δικαίωμα των νεότερων γενεών για εγγυημένες παροχές. Απέναντι σε όλα αυτά τηρούμε αποφασιστική και σκληρή στάση. Και τα αλλάζουμε με στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης υπέρ των πολλών».
– Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι ο «Νόμος Πετραλιά» θα συνδεθεί με περικοπές συντάξεων των μητέρων και με την επιδείνωση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησής τους;
«Να είστε σίγουρος ότι ο μεταρρυθμιστικός νόμος δεν θα συνδεθεί απλώς αλλά θα αποτελέσει το καίριο βήμα για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην αγορά εργασίας, έτσι όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την κοινωνική εξέλιξη και τις ίδιες τις διεκδικήσεις τους για ισότητα και κοινωνική αναγνώριση της προσφοράς τους. Γιατί οι γυναίκες δεν διεκδικούν την πρόωρη αποχώρησή τους από την εργασία. Διεκδικούν τη στήριξη και την έμπρακτη ευαισθησία τότε που πραγματικά το χρειάζονται. Τότε που τα παιδιά τους είναι μωρά και παράλληλα τίθενται τα θεμέλια για την επαγγελματική πορεία τους. Και αυτό κάνουμε και με την ειδική άδεια μητρότητας, και με την ποιοτική αναβάθμιση του πλασματικού χρόνου και με το μέτρο για τη μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για το πρώτο δωδεκάμηνο απασχόλησης μετά τον τοκετό. Οσον αφορά τώρα τα περί «περικοπής συντάξεων»… είναι η απόλυτη στρέβλωση της ουσίας των προβλέψεων του νομοσχεδίου. Αυτό που συμβαίνει – και που αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση – είναι ότι δημιουργείται επιτέλους ένα ορθολογικό πλαίσιο που αποθαρρύνει τις ακραίες καταστάσεις σε κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων. Σας αναφέρω μόνο ότι πληθαίνουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που με το επιχείρημα της ισότητας δικαιώνουν άνδρες που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων του ισχύοντος πλαισίου και συνταξιοδοτούνται ακόμη και 38 ετών. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων, διασφαλίζεται ρητά η χορήγηση πλήρους σύνταξης γήρατος, με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, με 5.500 ημέρες ασφάλισης ακόμη και αν δεν συντρέχει τότε η προϋπόθεση της ανηλικότητας του παιδιού. Αρκεί η ανηλικότητα του παιδιού και ο συντάξιμος χρόνος να συνυπάρχουν σε κάποιο χρόνο από τα 50 ως τα 55 χρόνια της».
– Τα τρία προεκλογικά «δεν» της ΝΔ και του Πρωθυπουργού παρέμειναν υποσχέσεις. Με το νομοσχέδιο επέρχονται αυξήσεις ορίων σε πρόωρες (βαρέα), στην 35ετία (60 έτη) και σε μητέρες (55 έτη). Επίσης μειώσεις συντάξεων (επικουρικές) και πρόωρες (από 4,5% σε 6% η μείωση ανά μήνα).
«Θα το πω, πολλοστή φορά. Τα τρία «δεν» τηρήθηκαν στο ακέραιο. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν αλλάζουν τα γενικά όρια ηλικίας, δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν μειώνονται οι συντάξεις. Και να τα δούμε ένα ένα. Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας. Είναι προφανές, κύριε Παπαδή, ότι τα μόνα που επαναπροσδιορίζονται είναι εκείνα τα ειδικά όρια που απέχουν από τα γενικά όρια ηλικίας, τη στιγμή που το σύστημα δεν αντέχει, και παραλλήλως έχουν πάψει να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες για τις οποίες θεσπίστηκαν. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ειδικές ρυθμίσεις υπήρξαν απλώς το αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων υπέρ κάποιων ομάδων».
Συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 37 έτη ασφάλισης
Περιορισμένης κλίμακας τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο να εμφανιστεί διαλλακτική προς τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν. Αυτό προδιαγράφεται στη συνέντευξη της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στο «Βήμα της Κυριακής», η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημειώνει ότι «θα ενσωματωθούν κάποιες διευκρινίσεις, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις και αδικαιολόγητες ανησυχίες εκ μέρους των κοινωνικών φορέων». Ωστόσο η «βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξει».
Σύμφωνα με πληροφορίες «οι διευκρινίσεις» θα αφορούν τη δέσμευση ότι ο λογαριασμός του Ταμείου της ΔΕΗ που θα ενταχθεί στο ΙΚΑ θα παραμείνει αυτόνομος, ενώ ταυτοχρόνως θα γίνουν επιμέρους αλλαγές στις προθεσμίες εφαρμογής κάποιων διατάξεων. Αυτές αφορούν: Πρώτον, τη σταδιακή μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20%, που θα γίνει σε 10 αντί 8 χρόνια που προβλέπει το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Δεύτερον, τη συνταξιοδότηση, που με 37 έτη ασφάλισης θα γίνεται χωρίς όριο ηλικίας αντί των 58 ετών που εισάγει το νομοσχέδιο. Και, τρίτον, την «ποινή» για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όπου η μείωση κατά 6% της σύνταξης για κάθε χρόνο πριν από το γενικό όριο θα ξεκινήσει από το 2010 και όχι από το 2009.