«Δεν πουλάμε σε αυτές τις τιμές»



Ως το 1977 ο κ. Σ. Κόκκαλης σε συνεργασία με τον Αρη Βουδούρη εκπροσωπούσαν εταιρείες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που προμήθευαν με εξοπλισμό τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.


Τη χρονιά αυτή ο κ. Κόκκαλης διέκοψε τη συνεργασία του με τον Αρη Βουδούρη για να ιδρύσει την Intracom, μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ενα εγχείρημα που κανένας δεν έβαζε στοίχημα ότι θα πετύχει. Η πορεία της Intracom τα επόμενα χρόνια δικαίωσε την επιλογή του επιχειρηματία, που είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί ότι η επερχόμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με την έλευση του ΠαΣοΚ στην εξουσία θα έφερνε αλλαγές και στον επιχειρηματικό χάρτη. Οι σοσιαλιστές υποστήριζαν στο πρόγραμμά τους ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες ελληνικών βιομηχανιών.


Κάτι που στην περίπτωση της Intracom έγινε πραγματικότητα αφού στην πορεία η εταιρεία του κ. Κόκκαλη έγινε ο «εθνικός προμηθευτής» του ΟΤΕ, όπως χαρακτηριστικά δήλωναν οι ανταγωνιστές της που έχαναν τις δουλειές και υποστήριζαν πως οι κυβερνήσεις «ανέθεταν χαριστικά» στην ελληνική εταιρεία τους διαγωνισμούς. Στην αρχή η Intracom έβγαζε δικά της προϊόντα, αλλά στη συνέχεια κατασκεύαζε και συστήματα ξένων εταιρειών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Πότε μόνη της και πότε με την Ericsson η Intracom κέρδισε τη μεγαλύτερη πίτα της ψηφιακοποίησης του δικτύου του ΟΤΕ με 1 εκατομμύριο ψηφιακές παροχές στην αρχή της δεκαετίας του ’80 και με 4 εκατομμύρια ψηφιακές παροχές το ’89, ενώ ακολούθησαν και οι προγραμματικές συμφωνίες.


* Οι κατηγορίες κατά της Intracom


Η αντιπολίτευση και οι ανταγωνιστές φώναζαν για στρέβλωση του ανταγωνισμού και κατηγορούσαν την Intracom ότι πέρα από τις «υπόγειες αναθέσεις» είναι συγχρόνως και «πολύ ακριβή». «Κανείς δεν αμφισβήτησε την ποιότητα των προϊόντων μας» υποστηρίζουν από την Intracom και περηφανεύονται ότι στις καλές εποχές η εταιρεία απασχολούσε πάνω από 9.000 εργαζομένους. «Η Intracom προσέφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από όσα πήρε» αναφέρουν χαρακτηριστικά και ο κ. Κόκκαλης σε κάθε γενική συνέλευση της Intracom αφιέρωνε πάντα χρόνο για να αναφέρει τους φόρους που πληρώνει η εταιρεία στο κράτος και το κοινωνικό μέρισμα που αποδίδει με την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων.


Ο κ. Κόκκαλης κατηγορήθηκε από μερίδα του Τύπου για σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες, δημοσιεύματα άφηναν αιχμές ότι η εταιρεία δεν του ανήκει και πως λειτουργεί ως αχυράνθρωπος, αλλά ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία και δεν υπήρξε παραπομπή του σε δίκη.


Αρχές της δεκαετίας του 2000 ο κ. Κόκκαλης αντιλαμβάνεται ότι οι επενδύσεις για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ολοκληρώνονται και έψαχνε εναγωνίως να εξασφαλίσει το μέλλον της εταιρείας του. Τότε εξέφρασε την επιθυμία της η Intracom να εξαγοραζόταν από τον ΟΤΕ καθώς διέβλεπε συνέργειες μεταξύ των δύο ομίλων, αλλά η πολιτική υποστήριξη που ήταν προαπαιτούμενο για μια τέτοια πρωτοβουλία δεν υπήρξε ποτέ και ως εκ τούτου η Intracom συνέχισε την αυτόνομη πορεία της.


Μια φθίνουσα όμως πορεία, ως απόρροια και του «παγώματος» των προμηθειών από τον ΟΤΕ. Για πρώτη φορά κατέγραψε ζημιές το τρίτο τρίμηνο του 2005 και στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ το 2004.


Τον Ιούνιο του 2006 ο κ. Κόκκαλης πουλάει το 51% της Intracom Telecom, της εταιρείας που αντιπροσώπευε τότε το 50% των εργασιών του ομίλου στη ρωσική Sistema, σε μια προσπάθεια οι παραγγελίες του ρώσου κολοσσού των τηλεπικοινωνιών να τονώσουν τις εργασίες της.


* Η επέκταση των δραστηριοτήτων


Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2005 η αναδιοργάνωση του ομίλου. Δημιουργήθηκε η Intracom Holdings με δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα, στα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα και στις κατασκευές. Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας με την εξαγορά της Forthnet, κάτι που δεν υλοποιήθηκε σε πρώτη φάση καθώς οι Ισλανδοί του Novator fund κατάφεραν να αποκτήσουν στη «χρηματιστηριακή μάχη» που ακολούθησε τον έλεγχο της Forthnet. Ο κ. Κόκκαλης εγκαινίασε την είσοδό του στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας με την εξαγορά της Hellas On Line και, όπως δηλώνει, «η HOL αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ομίλου». Ο ιδιοκτήτης της Intracom θεωρεί ότι ο τομέας της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τώρα διαμορφώνεται στη χώρα μας και υπάρχει χώρος – όχι όμως και αρκετός χρόνος – για να πλασαριστεί μέσα στους τρεις-τέσσερις μεγάλους παίκτες που θα «μοιράσουν» την αγορά τα επόμενα χρόνια.


Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Intracom: «Σήμερα στον όμιλο απασχολούνται 5.941 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.000 στο εξωτερικό. Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη από τις εταιρείες του ομίλου ανέρχονται σε 5%-7% των ετήσιων συνολικών εσόδων. Συνολικά, από την ίδρυσή του ως σήμερα, ο όμιλος έχει εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, ενώ για τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης έχει δαπανήσει 500 εκατ. ευρώ. Είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία στη λίστα με τις 300 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στο τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης την περίοδο 2003-2005 (Top EU Industrial R&D Investment Scoreboard)».


Το 2007 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 423 εκατ. ευρώ από 524 εκατ. ευρώ το 2006 και οι ζημιές από 69 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 35 εκατ. ευρώ.