Τ σαρλς Πρινς (Citigroup), Σταν Ο΄ Νιλ (Μerrill Lynch), Ζόε Κρουζ (Μorgan Stanley), Ανταμ Απλγκαρθ (Νorthern Rock) και τώρα Τζέιμς Κέιν (Βear Stearns). Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το σκάσιμο της φούσκας των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου και χαμηλής εξασφάλισης (subprime market) αποτέλεσε την αφορμή για να αλλάξει πρόσωπο η Wall Street- και όχι μόνο, αφού ο Απλγκαρθ αποτελούσε μέλος της βρετανικής τραπεζικής ελίτ. Ο Κέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βear Stearns, φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον επόμενο μεγαλομάνατζερ της Wall Street που θα πληρώσει με το… κεφάλι του (αν και ενδέχεται να παραμείνει πρόεδρος) την έκθεση της τράπεζάς «του» στη σύγχρονη εκδοχή των θαλασσοδανείων. Πρόκειται για μια «αναμενόμενη», τηρουμένων των αναλογιών, ανθρωποθυσία, αφού η Βear Stearns είναι η πρώτη τράπεζα της Wall Street που «έπεσε στο κόκκινο» εξαιτίας της subprime φούσκας. Πρόκειται άλλωστε για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγων που συνδέονται με την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων.
Τον περασμένο μήνα η Βear Stearns ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους που έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2007 ζημιές 854 εκατ. δολαρίων ή 6,91 δολαρίων ανά μετοχή. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006 είχε εμφανίσει κέρδη 563 εκατ. δολαρίων ή 4 δολαρίων ανά μετοχή. Στους παροικούντες τη Wall Street ήταν γνωστό ότι η νεοϋορκέζικη επενδυτική τράπεζα κινδύνευε να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα εμφανίσει ζημιές εξαιτίας της έκθεσής της στα επισφαλή δάνεια. Αλλά ουδείς είχε προβλέψει ότι το πλήγμα θα ήταν τόσο μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος ο Κέιν είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτα» τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας. Και είχε διαμηνύσει στους υψηλόβαθμους μάνατζερ της τράπεζας να ξεχάσουν τα μπόνους…
«Οι επενδύσεις της Βear Stearns δεν είναι αρκούντως διαφοροποιημένες,ενώ δεν είναι μεγάλη η παρουσία της ούτε στις ξένες αγορές ούτε στις αγορές κεφαλαίων» εξήγησε στο Βloomberg ο αναλυτής της Νational City Βanc Τομ Τζάλικς. Πράγματι, ενώ οι διαγραφές αξιών για την Βear Stearns είναι μικρότερες σε σύγκριση με άλλες τράπεζες («μόνο» 1,9 δισ. δολάρια έναντι UΒS: 13,7 δισ. δολάρια 11 δισ. δολαρίωντης Citigroup, 9,4 δισ. δολαρίων της Μorgan Stanley 8 δισ. δολαρίων της Μerrill Lynch), όλοι οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Wall Street εμφάνισαν κέρδη τριμήνου. Δραματική ήταν πέρυσι και η πτώση της μετοχής της Βear Stearns- το 44% της αξίας της από την αρχή του 2007.
Α κόμη πιο μεγάλη πτώση από τη μετοχή της Βear Stearns- έφθασε το 50%…- σημείωσε τη χρονιά που πέρασε η μετοχή της Starbucks. Γι΄ αυτό και η μεγάλη αμερικανική αλυσίδα καφενείων ανακοίνωσε ξαφνικά χθες την άμεση απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της την τελευταία τριετία, Τζιμ Ντόναλντ. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο πρόεδρος της Starbucks Χάουαρντ Σουλτς – πρόκειται για τον αρχιτέκτονα της θεαματικής επέκτασης της αλυσίδας κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η Starbucks βεβαίως δεν έχασε χρήματα στη subprime market. Αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν σαφές στη Wall Street ότι δεν πήγαινε καλά. Αρνητικά αναμένουν οι αναλυτές και τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2007 που θα ανακοινώσει η εδρεύουσα στο Σιάτλ επιχείρηση στις 30 Ιανουαρίου. Σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις αντιδράσεις, ο Σουλτς υποσχέθηκε μια επιβράδυνση του προγράμματος επέκτασης της αλυσίδας, που αριθμεί περί τα 10.500
καταστήματα στις ΗΠΑ και άλλα 4.000
στον υπόλοιπο κόσμο- και στην Ελλάδα. Γιατί, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του βρετανικού «Guardian» στη Νέα Υόρκη Αντριου Κλαρκ, το μεγάλο πρόβλημα των Starbucks είναι η είσοδος των ταχυφαγείων, όπως των ΜcDonald΄s, στην αγορά του καφέ και των αναψυκτικών.