ΝΑΘΑΝΙΕΛ ΡΟΤΣΙΛΝΤ

ΝΑΘΑΝΙΕΛ ΡΟΤΣΙΛΝΤ Το νέο αίμα μιας ιστορικής οικογενείας ΣΠ. ΦΡΑΓΚΟΣ Με ένα όνομα σαν το δικό του θα μπορούσε να κάθεται όλη μέρα και να τρώει από τα έτοιμα. Πέρασε βέβαια και από αυτή τη φάση, αλλά ευτυχώς δεν του έμεινε το κουσούρι. Ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ ανήκει στη νέα γενιά της ιστορικής οικογενείας των τραπεζιτών και με τη φόρα που έχει πάρει σε λίγο καιρό θα ξεπεράσει ακόμη και τους ένδοξους προγόνους

Το νέο αίμα μιας ιστορικής οικογενείας


Με ένα όνομα σαν το δικό του θα μπορούσε να κάθεται όλη μέρα και να τρώει από τα έτοιμα. Πέρασε βέβαια και από αυτή τη φάση, αλλά ευτυχώς δεν του έμεινε το κουσούρι. Ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ ανήκει στη νέα γενιά της ιστορικής οικογενείας των τραπεζιτών και με τη φόρα που έχει πάρει σε λίγο καιρό θα ξεπεράσει ακόμη και τους ένδοξους προγόνους του. Σε ηλικία 35 ετών σήμερα ο νεαρός Ρότσιλντ είναι επικεφαλής ενός hedge fund με την επωνυμία Atticus Capital, που διαχειρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ 14 δισ. δολάρια. Πριν από τρία χρόνια διαχειριζόταν μόνο 2 δισ. Πίσω από αυτή την εντυπωσιακή ανάπτυξη κρύβεται ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος αποφεύγει τον Τύπο, φωτογραφίζεται σπάνια και έχει κληρονομήσει την ικανότητα των περισσοτέρων μελών της οικογενείας του να μεταμορφώνουν σε χρυσό ό,τι πιάνουν τα χέρια τους. Οπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ έχει βαλθεί να ξεπεράσει τον πατέρα του, τον τραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ, στηριζόμενος λιγότερο στο καρνέ με τα τηλέφωνα των πολλών φίλων της οικογενείας και περισσότερο στις δικές του ικανότητες.


Ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ ανήκει στον βρετανικό κλάδο της ιστορικής οικογενείας των τραπεζιτών. Γι’ αυτό και το όνομά του προφέρεται Ροθτσάιλντ, αλλά εμείς για λόγους συνήθειας διατηρούμε τη γερμανική προφορά, που είναι και η πιο σωστή, αφού από τη Γερμανία ξεκίνησαν πριν από μερικούς αιώνες οι εβραίοι Ρότσιλντ για να κατακτήσουν την Ευρώπη και μαζί τον κόσμο ολόκληρο.


Θα περίμενε κανείς ότι ο νεαρός Ναθάνιελ θα ασχολείται μόνο με τα λεφτά του μπαμπά του, του Τζέικομπ Ρότσιλντ, 4ου βαρόνου Ρότσιλντ, ο οποίος φέρει τον τίτλο του λόρδου. Αντιθέτως, μπήκε από νωρίς στα βάσανα και το 1995, μόλις είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έπεσε πάνω στον 42χρονο σήμερα Καναδό Τίμοθι Μπάρακετ, ο οποίος προσπαθούσε τότε να στήσει το δικό του hedge fund, το Atticus που προαναφέραμε.


Ο Ρότσιλντ εργαζόταν τότε στη Νέα Υόρκη στη μικρή τράπεζα επενδύσεων Gleacher & Company, ιδιοκτησίας ενός φίλου του πατέρα του. Δεν πρέπει όμως να ήταν ευχαριστημένος, γιατί αμέσως «κόλλησε» πάνω στον Μπάρακετ ζητώντας του δουλειά.


Ο Μπάρακετ τον απέρριψε, αλλά δεν του έκλεισε εντελώς την πόρτα. Εναν χρόνο αργότερα ο Μπάρακετ εκτίμησε περισσότερο το καρνέ του φίλου του και αποφάσισε να τον προσλάβει στην εταιρεία του, που «μετρούσε» μόνο 90 εκατ. δολάρια. Εδώ που τα λέμε, ο Μπάρακετ δεν είχε άδικο που απέρριψε τον Ρότσιλντ, γιατί ως τότε ο νεαρός ήρωας της σημερινής ιστορίας μας ανταποκρινόταν πλήρως στα στερεότυπα του κακομαθημένου και χαλασμένου πλουσιόπαιδου.


Περιφερόταν σε όλα τα «σωστά» πάρτι στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, έπινε πολύ, κυκλοφορούσε με μοντέλα και ηθοποιούς και στο τέλος παντρεύτηκε μια νεαρή κοσμική, με την οποία συνέχισε το ίδιο στυλ ζωής. Οχι για πολύ όμως, γιατί κάποια στιγμή αποφάσισε να σοβαρευτεί. Πήρε διαζύγιο, σταμάτησε το ποτό, στρώθηκε στη δουλειά και ενεργοποίησε τις οικογενειακές διασυνδέσεις για να απογειώσει την Atticus.


Οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τις ικανότητες του Μπάρακετ, ενδεχομένως το όνομα του Ρότσιλντ, καθώς και τα ρίσκα που ανέλαβαν οι δύο συνεταίροι, και το αποτέλεσμα ήταν το fund να εμφανίζει αποδόσεις της τάξεως του 30% τον χρόνο κατά μέσον όρο. Μόνο πέρυσι το fund εμφάνισε απόδοση 50% – ένα ποσοστό που είναι εντυπωσιακό ακόμη και για τα δεδομένα του είδους.


Με 14 δισ. δολάρια το Atticus είναι σήμερα ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα hedge funds που υπάρχουν και στην εποχή του αχαλίνωτου πλουτισμού που ζούμε ο Ρότσιλντ ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Η Ουκρανία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποσπούν ένα μεγάλο μέρος από το επενδυτικό ενδιαφέρον του και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Ρότσιλντ ήταν ο κύριος σύμβουλος του ρώσου «ολιγάρχη» Ολεγκ Ντεριπάσκα στην επιχείρηση δημιουργίας του ρωσικού κολοσσού στον τομέα του αλουμινίου, της Rusal. Ο Ρότσιλντ αποφεύγει, όπως είπαμε, τη δημοσιότητα και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από την προσπάθειά μας να βρούμε μια φωτογραφία του στα διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία.


Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα της «Herald Tribune» για τον Ρότσιλντ οι συνάδελφοί του που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπό του, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε δεκάρα τσακιστή από την οικογενειακή περιουσία για να φτιάξει ό,τι έφτιαξε. «Ο πιτσιρικάς είναι εξαιρετικός» ανέφερε ένας από αυτούς. «Μας φέρνει πίσω στην εποχή που κυβερνούσαν τον κόσμο» προσθέτει, αναφερόμενος στις μυθικές διαστάσεις που είχαν αποκτήσει οι Ρότσιλντ από την εποχή που οι πρόγονοι του Ναθάνιελ χρηματοδοτούσαν τον στρατηγό Γουέλινγκτον και εξασφάλιζαν τη νίκη των Αγγλων στους Ναπολεόντειους Πολέμους.


Οι καιροί έχουν βεβαίως αλλάξει, αλλά το όνομα των Ρότσιλντ εξακολουθεί να έχει τις μυθικές διαστάσεις του, ακόμη και στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε. Η οικογένεια είχε σκορπίσει σε όλη την Ευρώπη από τα τέλη του 18ου αιώνα και ο Ναθάνιελ ανήκει στον βρετανικό κλάδο των Ρότσιλντ, που, μαζί με τον γαλλικό, εξακολουθεί να δίνει το παρών στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.


Ο πατέρας του, Τζέικομπ Ρότσιλντ, αποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από την οικογενειακή τράπεζα ΝΜ Rothschild and Sons, με έδρα το Λονδίνο, γιατί διαφώνησε τότε με τον θείο του σερ Ιβλιν Ρότσιλντ πάνω στην πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουν και πήρε τον δικό του δρόμο. Δημιούργησε τη δική του εταιρεία επενδύσεων RIT Capital Partners, εισηγμένη σήμερα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και μία από τις μεγαλύτερες του είδους στη Βρετανία.


Η προσωπική του περιουσία υπολογίστηκε το 2005 από τους «Sunday Times» σε 463 εκατ. στερλίνες (σχεδόν 700 εκατ. ευρώ). Από τον γάμο του με την καναδέζα κληρονόμο Σερένα Νταν απέκτησε τρία κορίτσια και τον Ναθάνιελ, που θα κληρονομήσει τον τίτλο του.


Ενδιαφέρον για μας τους Ελληνες έχει ο παππούς του Ναθάνιελ Βίκτωρ Ρότσιλντ, επιφανής ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και φυσιοδίφης, πράκτορας της ΜΙ5 και φίλος των περίφημων πρακτόρων Γκάι Μπάρτζες και Αντονι Μπλαντ. Δεν ασχολήθηκε ποτέ με την οικογενειακή παράδοση στη διαχείριση του χρήματος και προτίμησε τον διαφορετικό δρόμο της επιστήμης, ενώ ως το τέλος της ζωής του τον κυνηγούσε η φήμη ότι υπήρξε πράκτορας των Σοβιετικών, χωρίς ποτέ να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.


Πρώτη σύζυγός του και γιαγιά του Ναθάνιελ ήταν η Μπάρμπαρα Χάτσινσον, σύζυγος μετέπειτα του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το περίφημο σπίτι του οποίου στην Κέρκυρα ανήκει σήμερα στην οικογένεια Ρότσιλντ. Το σπίτι αυτό φιλοξενεί τα καλοκαίρια τον Ναθάνιελ Ρότσιλντ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.