Η Wall Street έσπευσε να αγκαλιάσει το σενάριο που θέλει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εξετάζει μια μείωση των βασικών επιτοκίων για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού κραχ εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που είχαν τα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα από το παιχνίδι τους στα ρισκαδόρικα προϊόντα της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime market) των ΗΠΑ. Η Fed συνεδριάζει σήμερα και αύριο προκειμένου να αποφασίσει για τη νομισματική πολιτική της. Δεν αναμένεται κάποια κίνηση στην τρέχουσα συνεδρίαση, αλλά το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αύριο το βράδυ μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed θα μπει στο μικροσκόπιο των αγορών.
Η αναζωογόνηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed φρέναρε το ξεπούλημα των μετοχών των τραπεζών επενδύσεων και των χρηματιστηριακών εταιρειών. Οι τραπεζικές μετοχές δέχονταν έντονες πτωτικές πιέσεις όχι μόνο επειδή χορήγησαν αφειδώς πιστώσεις προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη subprime αγορά αλλά κυρίως γιατί αγόραζαν τα επισφαλή αυτά στεγαστικά δάνεια, πάνω στα οποία και εξέδιδαν σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα αποκαλούμενα collateralised debt obligations ή CDΟ. Σημειωτέον ότι το παιχνίδι στα CDΟ έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια και αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς ομολόγων.
Στην ανάκαμψη της Wall Street συνέβαλε και η υποχώρηση της απόδοσης των 10ετούς διαρκείας ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών εβδομάδων. Οπως επίσης και τα σχετικά ηπιότερα των προβλεπομένων στοιχεία από την αγορά ακινήτων. Περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών ο δείκτης Dow Jones κέρδιζε 0,38%, ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 ανέβαινε 0,22% και ο δείκτης Νasdaq ενισχυόταν κατά 0,23%. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης όμως δεν γλίτωσαν τις απώλειες από το ξεπούλημα των μετοχών του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι και οι τράπεζες της Ευρώπης είναι βαθιά χωμένες στη ρισκαδόρικη subprime αγορά των ΗΠΑ και οι συνεπαγόμενες ζημιές στην κερδοφορία τους έχουν επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα τις τελευταίες ημέρες. Σημειωτέον ότι η γερμανική τράπεζα Deutsche Βank ήταν ένας από τους κύριους δανειστές των δύο hegde funds της Βear Stearns τα οποία βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Ενώ η ελβετική τράπεζα UΒS εξαναγκάστηκε να κλείσει τον περασμένο μήνα το Dillon Read, ένα hegde fund που σημείωσε τεράστιες ζημιές με το παιχνίδι του στην αμερικανική subprime αγορά. Τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με απώλειες 0,88% και 0,82% αντίστοιχα και το Λονδίνο έπεσε 0,44%.
Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Freddi Μac, του δεύτερου μεγαλύτερου ινστιτούτου στην αγορά στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ, ότι είναι «υπό έλεγχο» η κατάσταση στη subprime αγορά ήταν αυτές που μέτρησαν στη Wall Street χθες. Ο Τίμοθι Μπιτσμπέργκερ της Freddi Μac μιλώντας στη σύνοδο του Εuromoney υπογράμμισε ότι τα οδυνηρά προβλήματα της subprime αγοράς εστιάζονται κυρίως σε ένα μικρό ποσοστό δανειζομένων σε επτά Πολιτείες. Επίσης ο Ρότζερ Φρίμαν, αναλυτής της Lehman Βrothers, υποστήριξε ότι τα κέρδη της Βear Stearns δεν θα πληγούν από το τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης του ενός από τα δύο κερδοσκοπικά της κεφάλαια. Λέγεται ότι η Βear Stearns ενδεχομένως να μην εξαναγκαστεί να διαθέσει το σύνολο των κεφαλαίων ύψους 3,2 δισ. δολαρίων που είχε προτείνει για τη διάσωση από τη χρεοκοπία του Ηigh-Grade Structured Credit Fund αλλά μόνο 1,6 δισ. δολάρια.
Ολες αυτές οι δηλώσεις παραμέρισαν κρίσιμα στοιχεία της αγοράς ακινήτων. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών έπεσαν 1,6% τον Μάιο. Για τον περασμένο χρόνο οι πωλήσεις των νέων κατοικιών ήταν 15,8% χαμηλότερες από τα επίπεδα που ήταν τον Μάιο του 2006. Η μέση τιμή πώλησης όμως μιας καινούργιας κατοικίας αυξήθηκε 1,5% τον Μάιο, εξέλιξη που υποδηλώνει αναστροφή της τάσης στις νέες κατοικίες από τον Απρίλιο, όταν οι τιμές σημείωσαν πτώση-ρεκόρ, ενώ οι πωλήσεις παρουσίασαν ισχυρή άνοδο. Αλλά και οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων κατοικιών έπεσαν τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Επίσης και άλλα οικονομικά νέα ήταν αποθαρρυντικά αφού επιβεβαιώνουν την πεσμένη ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών εξαιτίας των φόβων για επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για εξασθένηση της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα ο δείκτης βούτηξε στο 103,9 τον Ιούνιο, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα από τον Αύγουστο του 2006, από το 108,5 τον Μάιο. Είχαν επίσης προηγηθεί τα απογοητευτικά προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τα οποία είχαν δείξει πτώση τον ίδιο μήνα. Σημειωτέον ότι και οι δύο επί μέρους δείκτες του Conference Βoard έπεσαν. Ο δείκτης που μετρά την αισιοδοξία των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση υποχώρησε στο 127,9 τον Ιούνιο από 136,1 τον Μάιο και ο δείκτης των εξάμηνων προσδοκιών έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, στο 87,9 από το 90,1. Το χειρότερο ωστόσο νέο ήταν η μείωση της εμπιστοσύνης για τις συνθήκες στην αμερικανική αγορά εργασίας, όπου ο δείκτης που μετρά τη δυσκολία εύρεσης νέας θέσης εργασίας αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, στο 21,1. Για τον λόγο αυτόν ως μεθαύριο (Παρασκευή) που δημοσιοποιούνται τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία θα υπάρξει νευρικότητα στην αγορά.