Μοιραίο πρόσωπο ο γενικός γραμματέας της Στατιστικής
Ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, 60 ετών, γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου και αφού αποφοίτησε από το Β´ Λύκειο Χανίων το 1965 μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) για πανεπιστημιακές σπουδές, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός – μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο City College της Ν. Υόρκης. Στη συνέχεια πήρε Master’s στα μαθηματικά από το CityCollege και Διδακτορικό PhD στα Μαθηματικά από το CourantInstitute του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης.
Ο κ. Κοντοπυράκης έχει εργασθεί στη χρηματιστηριακή εταιρεία Merrill Lynch, στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης ως καθηγητής και, από το 1984 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πολυτεχνείου CooperUnion της Ν. Υόρκης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, το όνομά του έχει συμπεριληφθεί τρεις φορές στο Who is who among America’s best teachers, δηλαδή στη λίστα των καλύτερων καθηγητών της Αμερικής.
Ο κ. Κοντοπυράκης, πληθωρικός και συμπαθές άτομο, αναμείχθηκε στα ελληνικά «κοινά» το 1990, οπότε και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, τα οποία ασκεί ως το 1993. Υποστηρίζεται ότι επρόκειτο για προσωπική επιλογή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ο κ. Κοντοπυράκης συνδέθηκε με την αλλαγή του τιμαρίθμου ενώ δεν δίσταζε να προβαίνει σε προβλέψεις για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, στην ανεργία και σε άλλα μεγέθη.
Ετσι, όταν κλήθηκε να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, το 2004, όλοι περίμεναν ότι «όλα θα πάνε καλύτερα στην ΕΣΥΕ», η οποία προηγουμένως είχε περάσει κρίση αξιοπιστίας και παράλληλα πολύμηνη απεργία των υπαλλήλων της.
Η πρώτη δουλειά του κ. Κοντοπυράκη ήταν να ζητήσει από τον κ. Αλογοσκούφη να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υπαλλήλων της ΕΣΥΕ, «όπερ και εγένετο» έπειτα από μερικούς μήνες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την απογραφή, η οποία μας οδήγησε στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Τον Ιούνιο του 2004 προέκυψε διαφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΣΥΕ σχετικά με τον υπολογισμό του ελλείμματος. Ο κ. Κοντοπυράκης δήλωνε ότι το έλλειμμα του 2003 (3,2% του ΑΕΠ) που ανέφερε η κεντρική τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι λογαριασμοί των ΝΠΔΔ, των δήμων και των νοσοκομείων και παράλληλα ότι δεν υπολογίζει (η τράπεζα) τις τοποθετήσεις σε κινητές και ακίνητες αξίες. Η ΕΣΥΕ υπολόγισε το ίδιο έλλειμμα σε 5,7% του ΑΕΠ.
Η πρώτη αυτή «σύγκρουση» πέρασε σχετικά «αναίμακτα». Η δεύτερη όμως συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και αναφερόμαστε φυσικά στην απογραφή, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον ένα και πλέον έτος από την ώρα που άρχισε.
Ούτως ή άλλως, παρά τις ενστάσεις που αναπτύχθηκαν για την απογραφή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα στοιχεία της υιοθετήθηκαν από την Eurostat, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Eco/Fin) και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Ωστόσο οι αμφισβητήσεις για τα στοιχεία που έδινε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ συνεχίστηκαν, άλλοτε για εκείνα που αφορούσαν την ανεργία και άλλοτε για τα άλλα που αφορούν τον πληθωρισμό. Ειδικά για τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες διότι από ό,τι φαίνεται η ΕΣΥΕ δεν διαθέτει το επαρκές προσωπικό για αυτή τη δουλειά.
Πάντως «το ποτήρι ξεχείλισε» μετά την απόρριψη από την Eurostat των στοιχείων που αφορούν την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη (25,6% ισχυρίζεται η ΕΣΥΕ, 9,6% δέχεται η Eurostat), ώστε οδηγεί σε παραίτηση του κ. Κοντοπυράκη μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι η ΕΣΥΕ εμφάνιζε έλλειμμα επικοινωνίας με την Eurostat και τις συστάσεις του ότι η ΕΣΥΕ θα πρέπει να συνεργάζεται από την αρχή σε παρόμοιες περιπτώσεις με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία.
Ο κ. Κοντοπυράκης δεν έχει απαντήσει ακόμη στις επίμονες ερωτήσεις για το αν έγιναν λάθη και σε ποιο βαθμό από την ΕΣΥΕ και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει η αρμόδια ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Εθνικούς Λογαριασμούς(GNI). Ολοι όμως στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν ότι «όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος, ο κ. Κοντοπυράκης θα επιστρέψει στις ΗΠΑ». Ισως να έχουν δίκιο…